Rusko musí ukončiť svoju agresiu na Ukrajine!

Európska únia a Francúzsko tvrdo odsudzujú neprijateľný vojnový akt Ruska voči Ukrajine. Odsudzujú tiež použitie územia Bieloruska, odobrené Lukašenkovým režimom, na vedenie tejto agresie voči suverénnemu štátu, v rozpore s medzinárodným právom.

18.03.2022 10:00
Le Deunff, Pascal
debata (28)

Ruské jednotky, ktoré čelia silnému a odvážnemu odporu ukrajinských predstaviteľov štátnej moci, armády a ľudu, sa uchyľujú k všeobecným útokom v obývaných oblastiach, s úmyselným predpokladom rizika zabitia civilistov, pričom dochádza k úplnému porušeniu humanitárneho práva. Podľa nariadenia Medzinárodného súdneho dvora EÚ a Francúzsko žiadajú okamžité ukončenie ruských vojenských operácií a nastolenie úplného a bezpodmienečného prímeria.

Odsudzujeme stratégiu dezinformácií a zmätku, ktorú presadzujú ruské autority, ako aj všetky zámienky na zavádzajúce ospravedlnenie nezákonnej činnosti. Nie, v Donbase neexistuje genocída. Nie, Ukrajina nevlastní zbrane hromadného ničenia. Nie, NATO nie je agresor.

Odsudzujeme stratégiu dezinformácií a zmätku, ktorú presadzujú ruské autority, ako aj všetky zámienky na zavádzajúce ospravedlnenie nezákonnej činnosti. Nie, v Donbase neexistuje genocída. Nie, Ukrajina nevlastní zbrane hromadného ničenia. Nie, NATO nie je agresor.

EÚ a NATO nie sú vo vojne s Ruskom. Je to vojna medzi Ruskom/Bieloruskom, ktoré sú agresormi, a Ukrajinou, ktorá je terčom útoku. Nechceme byť vo vojne proti Rusku. Z tohto dôvodu odmietame vytvorenie bezletovej zóny nad Ukrajinou, ktoré by mohlo vyústiť do priamej konfrontácie s Moskvou. Sme však partnermi Ukrajiny a vyjadrujeme jej maximálnu podporu: politickú, ľudskú, finančnú a materiálnu, vrátane dodávky zbraní. Medzinárodné právo v tomto ohľade hovorí jasne: samotná dodávka zbraní štátu, ktorý je obeťou útoku, samotné štáty nezaťahuje do konfliktu.

Akcia partnerov z EÚ a spojencov NATO, ktorí od počiatku preukázali jednotu a pri tomto konflikte ju ešte posilnili, má za cieľ okamžité nastolenie prímeria zo strany Ruska. Toto je cieľom našej politiky sankcií a diplomatickej izolácie voči Moskve, zvýšiť cenu za tento konflikt a ovplyvňovať rozhodnutia Vladimira Putina. Je tiež predmetom našej pomoci Ukrajine. A tiež dôvodom na udržanie diplomatických kanálov a intenzívnych rozhovorov bojujúcich strán: Prezident Emmanuel Macron sa od 10. decembra 22-krát zhováral s prezidentom Zelenským, a od 6. marca 14-krát kontaktoval prezidenta Putina s cieľom dosiahnuť prímerie, neobmedzený humanitárny prístup a uľahčenie rozhovorov medzi Ruskom a Ukrajinou.

Európania musia zároveň zintenzívniť svoje úsilie, aby prekonali tri výzvy: Prijať milióny ukrajinských vojnových utečencov v čo najlepších možných podmienkach. Francúzsko víta elán výnimočnej solidarity, ktorú prejavujú štáty strednej Európy vrátane Slovenska, a ktoré ako prvé prijímajú utečencov. Prezident Macron vyhlásil: Naša solidarita bude úplná. Francúzsko už poslalo na Slovensko 20 ton humanitárnej pomoci na vybavenie ubytovacích centier, ktoré vytvorila slovenská vláda. Naša krajina sa takisto pripravuje na prijatie 100-tisíc ukrajinských utečencov, z ktorých približne 20-tisíc už prišlo do Francúzska.

Európania tiež musia dbať na zabezpečenie vlastnej bezpečnosti, a to posilnením EÚ a jej schopnosti v oblasti bezpečnosti a obrany ako doplnku k aliancii, ako aj posilnením prístupu odstrašenia a obrany NATO a preukázaním solidarity so spojencami východného krídla vrátane Slovenska. Francúzsko sa plne pripája k tomuto úsiliu. Posilnilo svoju vojenskú prítomnosť v Estónsku (pozemné vojsko a stíhačky) a nedávno vyslalo 500 vojakov do Rumunska.

A napokon, EÚ musí odpovedať na ekonomické otrasy, spôsobené vojnou, najmä zabezpečením energetických dodávok a udržaním cien. Čo najskôr musíme znížiť našu závislosť od ruského plynu a ropy. Vedúci predstavitelia štátov a vlád členských krajín EÚ na minulotýždňovom stretnutí vo Versailles požiadali Európsku komisiu, aby do konca mája navrhla stratégiu lepšieho riadenia skladovania plynu, optimálne fungovanie európskeho trhu s elektrinou, a lepšiu koordináciu investícií v energetickej oblasti. Poverili komisiu, aby do konca marca navrhla plán zabezpečenia našej energetickej bezpečnosti s ohľadom na budúce zimné obdobie a riešenia pre európskych občanov a ekonomických aktérov v súvislosti s rastúcimi cenami energií.

Tento neprijateľný vojnový akt ruskej moci je medzníkom v histórii Európy. Prinesie trvajúce a hlboké dôsledky pre náš život. Ovplyvní geopolitiku nášho kontinentu. Európski partneri a spojenci NATO ochránia svoju bezpečnosť, budú pokračovať v podpore Ukrajiny, vyhnú sa provokácii vstupu do vojny proti Rusku a budú pozorne sledovať susedné štáty Ukrajiny, ktoré sa odteraz tiež môžu ocitnúť v ťažkostiach spôsobených brutalitou aktivít Vladimira Putina.

© Autorské práva vyhradené

28 debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #Rusko #USA #Vladimir Putin #Ukrajina #vojna na Ukrajine #Volodymyr Zelenskyj