Na čo míňame tak veľa peňazí, a prečo inde chýbajú?

Ak naša republika dáva na všetko málo peňazí, na čo dáva veľa? Otázka sa týka štyroch tém: celkovej veľkosti nášho HDP, veľkosti vládneho rozpočtu, vládnych priorít - podielu výdavkov na rozpočte a HDP a kvality vládnych výdavkov.

13.04.2022 14:00
debata (2)

Po prvé, v minulom roku celá naša ekonomika vyrobila 97,1 mld. €. Viac ako veľké Bulharsko, ale len takmer dvakrát viac ako Slovinsko. Rakúsko však vyrobilo 403,4 mld. €, Poľsko 570,2 mld. € a Holandsko 860,7 mld. €. Ak by sme naše HDP porovnali s európskymi regiónmi, tak v roku 2020 by poradie bolo takéto: Viedeň s 96,6 mld. €, región Helsinki s 93,3 mld. €, Slovensko s 92,1 mld. € a Varšava hl. mesto s 92,9 mld. €. Prvé ponaučenie: ak chce mať malý štát peniaze na veľké veci, musí si na ne zarobiť. Vysokou produktivitou­ práce.

Po druhé, celkové výdavky všeobecnej vlády v roku 2020 boli na Slovensku 41,9 mld. €. Viac, ako Luxemburska s 30,3 mld. € a menej, ako Bulharska s 50,1 mld. €. Rakúska vláda mala k dispozícii 216,4 mld. € a poľská až 1 132,4 mld. €. Prerátané na veľkosť hospodárstva, slovenský rozpočet meral 45,6 percenta HDP, poľský 48,7 percenta HDP a rakúsky 57,1 percenta HDP.

Dobre, rok 2020 bol výnimočný. Priemerná veľkosť nášho vládneho rozpočtu za roky 2000–2021 bola 42,1 percenta HDP, Poľska 43,7 percenta HDP a Rakúska 51,3 percenta HDP. S najvyššou štandardnou odchýlkou – zmenami – na Slovensku. Druhé ponaučenie: ak chce mať malý štát peniaze na veľké veci, musí si na ne vyčleniť dostatočný rozpočet. Individualizmus je fajn, ale na spoločnosti tiež záleží.

Dlhodobo míňame hlavne na to, čo sa dá šikovne ukradnúť – rôzne dotácie a obstarávania. A na štátnych úradníkov a políciu. Zdá sa, že vôbec nemíňame málo na zdravotníctvo ani na vzdelanie. Len nedávame na to, čo naozaj treba – platy učiteľov, lekárov, sestričiek a pod.

Po tretie, v rokoch 2000–2020 naša vláda minula až 35,1 percenta rozpočtu na sociálnu ochranu vrátane starobných dôchodkov. V porovnaní s Rakúskom aj Poľskom to nebolo veľa. Ďalšou vysokou položkou bolo zdravotníctvo, 14,0 percenta rozpočtu. Menej než v Rakúsku, viac ako v Poľsku. Treťou najvyššou položkou boli služby verejnej správy, 13,0 percenta. Viac než v Rakúsku aj Poľsku či priemerného štátu eurozóny. Štvrtou položkou boli hospodárske záležitosti, ktoré majú formu hlavne dotácií, 12,5 percenta. Opäť viac, než v Rakúsku, Poľsku či v eurozóne. Viac než naši dvaja susedia míňame aj (v poradí podľa podielu na rozpočte) na verejný poriadok (políciu a súdy) ochranu životného prostredia. Dosť sme míňali aj na vzdelanie, obranu a rekreáciu, kultúru a cirkvi. Menej na bývanie a súvisiacu infraštruktúru. Tretie ponaučenie: ak chce mať malý štát peniaze na veľké veci, musí s rozpočtom rozumne hospodáriť. Zrozumiteľné a pravidelné skladanie účtov objavili mnohé štáty už dávno.

Po štvrté, naše jedno percento rozpočtu je 420 mil. €, kým rakúske 2 mld. € a poľské 11,3 mld. €. Ak s veľkosťou ekonomiky a výdavkov súvisia aj úspory z rozsahu a pozitívne synergie, tak spánombohom. Malé štáty ako my by sa mali snažiť kopírovať a využívať akúkoľvek možnosť zviesť sa na nákladoch väčších štátov únie. Ponaučenie štvrté: ak chce mať malý štát peniaze na veľké veci, musí využívať medzinárodné spolky. Naozaj sa nemusíme snažiť špecializovať na všetky operácie, výskumy či regulácie podnikania.

Po piate, zdá sa, že dlhodobo míňame hlavne na to, čo sa dá šikovne ukradnúť – rôzne dotácie a obstarávania. A na štátnych úradníkov a políciu. Zdá sa, že vôbec nemíňame málo ani na zdravotníctvo ani na vzdelanie. Len nedávame na to, čo naozaj treba – platy učiteľov, lekárov, sestričiek a pod. Ako by sa nám zišla podrobnejšia, fundovaná a pritom zrozumiteľná analýza. Ponaučenie piate: ak chce mať malý štát peniaze na veľké veci, tak…

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #rozpočet #dotácie #Slovensko #polícia #zdravotníctvo #HDP #úradníci