Kríza dôvery v spravodlivosť

Hitmi predvolebnej kampane OĽaNO boli boj s korupciou, tvrdenie, že za vlády Smeru sa ročne rozkradli tri miliardy eur, prijatie zákona o hmotnej zodpovednosti politikov, obnova spravodlivosti a vrátenie Počiatkovej vily slovenskému štátu.

26.04.2022 14:00
debata (55)

Po viac ako dvoch rokoch má vila stále pôvodného majiteľa, hoci zábery na ňu urobili z Igora Matoviča premiéra. Zákon o hmotnej zodpovednosti sa vyparil z koaličnej pozornosti. Veď kto by chcel brať hmotnú zodpovednosť za všetky podivné obstarávania počas pandémie, však áno? Slovensko sa za dva roky rekordne zadlžilo napriek tomu, že mu do rozpočtu mali pribudnúť dvakrát tri miliardy, ktoré sa za vlády OĽaNO predsa už nemohli rozkradnúť.

Boj s korupciou sa začal pexesom Veroniky Remišovej, pokračoval vyhrážaním premiéra Matoviča na adresu lídrov opozície, aby ticho šúchali nožičkami a čakali, kým si po nich príde NAKA. Obšťastňoval ich vulgárnymi vyjadreniami, že sú mafiáni a patria do basy. O jednom opozičnom poslancovi povedal, že ho treba postaviť k múru a zastreliť. Len ťažko sa tieto slová z úst predsedu najsilnejšej vládnucej strany nedajú chápať ako politická objednávka určená orgánom činným v trestnom konaní.

Lipšic v konflikte záujmov

Tým skôr, že za šéfa špeciálnej prokuratúry presadil svojho blízkeho človeka, bývalého politika Daniela Lipšica, ktorý nikdy nebol prokurátorom. Muža, ktorý už na začiatku svojej kariéry stratil mravnú integritu tým, ako sa vyhol trom rokom praxe v advokátskej kancelárii, prihlásil sa na justičnú skúšku, hoci nepracoval na súde, vybavil si skrátenie obdobia justičného čakateľa na jeden rok a po privilegovanom priebehu skúšok sa hneď dal zapísať do advokátskej komory. Ako zamestnanec americkej právnickej a lobistickej firmy Dentons bol v takom konflikte záujmov, že podľa bývalého veľvyslanca v USA Petra Kmeca by mu to v USA znemožnilo uchádzať sa o akúkoľvek verejnú funkciu.

Keďže ako advokát obhajoval množstvo ľudí vrátane exprezidenta Kisku, ktorých kauzy sú v právomoci špeciálnej prokuratúry, ocitol sa v mnohonásobnom konflikte záujmov, čo mu ešte viac ubralo z nezávislosti, ktorá sa od pôsobenia na takomto poste očakáva. Už len čerešničkou na torte je, že bol právoplatne odsúdený za zločin zabitia chodca na priechode. Ktorýsi bloger jeho dosadenie do funkcie nazval znásilnením práva a morálky. Preto je len pochopiteľné, že jeho dôveryhodnosť nedosahuje ani 30 %.

Igor Matovič zrejme dúfa, že obvinenie opozičného lídra vyvolá v spoločnosti katarziu a vráti ho na politické výslnie. Ľudia však vidia, že práve jeho pričinením namiesto očakávaného odpolitizovania justičných orgánov došlo k ich surovej politizácii.

Nedôveryhodní nositelia spravodlivosti

Ďalším významným aktérom boja s korupciou sa stal minister vnútra Roman Mikulec, najodvolávanejší člen vlády, ktorý urobil toľko prešľapov a ocitol sa v toľkých podozreniach, že ho trpia len preto, aby nerozbili koalíciu. Naposledy sa objavil záznam jeho korešpondencie s Milanom Lučanským, podľa ktorého sa neoprávnene oboznamoval so živými spismi. Tento nedôveryhodný človek má pod sebou Policajný zbor.

Dôveryhodnosťou jeho podstatnej zložky – NAKA – otriasli legálne odpočúvania vyšetrovateľov policajnou inšpekciou. Ich otrasné vyjadrenia na adresu šéfky vyšetrovacie tímu Diany Santusovej, následná likvidácia tohto tímu a prikrytie praktík tzv. elitných vyšetrovateľov nielen ministrom vnútra, ale aj prezidentkou, sa tak stali potvrdením podozrení, ktoré v marci 2021 adresovala SIS najvyšším ústavným činiteľom, že vyšetrovatelia NAKA v súčinnosti s prokurátormi špeciálnej prokuratúry manipulujú vyšetrovania.

O tom, že vyšetrovatelia plnia politickú objednávku, čo je absolútne neprípustné, svedčia tieto citáty z legálnych odpočúvaní: 8. júla 2021, vyšetrovateľ Magula: „Úloha je spraviť Smer zločineckú skupinu a tak úplne zničiť opozíciu.“ 14. júla 2021, vyšetrovateľ Ďurka: „Fica treba robiť, Kaliňáka, Pellegriniho.“ 16. júla 2021, vyšetrovateľ Čurilla: „Ešte je na úrade špeciálnej prokuratúry minister. Lebo to rieši aj minister.“ Novinári neskôr odhalili, že policajný prezident Hamran sa na jednej policajnej stanici tajne stretol s Matovičom a ministrom vnútra. Pritom ministrovi financií vôbec neprislúcha zaoberať sa policajnou agendou.

Škandálom sa nevyhla ani ministerka spravodlivosti. Ten najväčší súvisí s tým, že väzenská správa, ktorá je pod jej velením, nedokázala zabrániť úmrtiu generála Lučanského počas jeho kolúznej väzby, ani hroznému zachádzaniu s ním vo vojenskej nemocnici.

Suverénne najnedôveryhodnejší politik Igor Matovič zrejme dúfa, že obvinenie opozičného lídra vyvolá v spoločnosti katarziu a vráti ho na politické výslnie. Ľudia však vidia, že práve jeho pričinením namiesto očakávaného odpolitizovania justičných orgánov došlo k ich surovej politizácii. Namiesto sľubovanej obnovy dôvery v spravodlivosť nastala za vlády OĽaNO hlboká kríza právneho štátu, ktorá prerastá do krízy politického systému a uplatňovania autoritárskych metód vládnutia. Potvrdením tohto záveru sú opakované verejné vyjadrenia stavovských organizácií sudcov, prokurátorov a advokátov, ako aj články sudcov a významných ústavných právnikov, že na Slovensku sa nerešpektujú princípy právneho štátu.

Je preto načase, aby Európska komisia začala venovať situácii v tejto oblasti podobnú pozornosť ako v prípade Poľska a Maďarska.

© Autorské práva vyhradené

55 debata chyba