Čím skôr sa táto vojna skončí, tým lepšie

… pre Ukrajinu, pre Rusko a pre svet, napísal António Guterres, generálny tajomník OSN po návšteve Moskvy a príchode na Ukrajinu. Vojna v 21. storočí je absurditou, reagoval v Borodianke neďaleko Kyjeva, na mieste, kde ruskí vojaci údajne povraždili civilistov.

06.05.2022 14:00
debata (16)

Tým lepšie pre Ukrajinu

Podľa prezidenta Volodymyra Zelenského vojna spôsobila na Ukrajine škody už za približne 600 miliárd dolárov. Zničených alebo poškodených bolo zatiaľ viac než 32 miliónov metrov štvorcových obytných priestorov a vyše 1500 vzdelávacích a 350 zdravotníckych zariadení. Minister pre infraštruktúru Olexandr Kubrakov vyčíslil vojnové škody na infraštruktúre na takmer 90 miliárd dolárov. Podľa neho ide najmä o zničené železničné trate, cesty a mosty. Škody na ukrajinskom priemysle a ostatných odvetviach zatiaľ nikto z ukrajinskej vlády nevyčíslil.

O rozsahu ľudských strát tiež ešte všetko nevieme. Vysídlencov je podľa Zelenského okolo 11,5 milióna, z toho asi 5 miliónov utieklo do zahraničia. Počty tých, ktorí zahynuli – alebo utrpeli zranenia, sa budú spresňovať a žiaľ, kým sa vojna neskončí, zväčšovať. Je to tragické konštatovanie.

Narastať bude aj odhadovaný účet za vojnu. Ľudské straty sa už nikdy nenahradia, no po vojne bude snaha viac či ešte viac zničenú Ukrajinu, v závislosti od dĺžky vojny, rekonštruovať.

Novodobý Marshallov plán zaplatíme my, t. j. Európska únia s prispením ruských oligarchov, ktorých zmrazené aktíva v USA by chcela americká administratíva uvoľniť práve na obnovu Ukrajiny. Zvažuje aj, že by sa na rekonštrukciu Ukrajiny možno použili i zmrazené aktíva Ruskej národnej banky.

Už teraz treba manažovanie povojnovej pomoci Ukrajine starostlivo pripravovať, aby časť prostriedkov neskončila tam, kde nemá. I keď index korupcie pre Ukrajinu sa za ostatné roky o málo zlepšil, medzi 180 štátmi je Ukrajina až na 122. mieste. Ako mi povedal jeden Ukrajinec: Ukrajinskí oligarchovia tam vládli a vládnu dodnes.

Tým lepšie pre Rusko a pre svet

Nevieme ešte finančne vyčísliť ani dôsledky vojny, protiruských sankcií a odvetných protiopatrení Ruska na nás a na EÚ. Sú to dosahy na ceny potravín a energií, náklady na vojenskú a humanitárnu pomoc Ukrajine, náklady spojené s pomocou ukrajinským utečencom a pod. Iba humanitárna pomoc EÚ Ukrajine už dosiahla 143 miliónov eur. Je to časť sľúbenej humanitárnej pomoci, ktorá by mala dosiahnuť 1 mld. eur. Vláda USA v marci ohlásila vojenskú a humanitárnu pomoc Ukrajine vo výške 13,6 mld. USD.

Dovoz pšenice z Ukrajiny a Ruska predstavuje 70 % egyptského dovozu. Ak sa Egyptu nepodarí nahradiť dovoz pšenice odinakiaľ, čaká nás opätovne nová vlna nepokojov a nová vlna utečencov do EÚ.

Najväčší dosah na slovenské i nemecké hospodárstvo by mala akákoľvek forma okamžitého zastavenia dovozu ruského plynu a čiastočne i ropy. Nezáleží na tom, či by to bolo európske embargo na dovoz plynu alebo zastavenie dovozu plynu z ruskej strany, či rozhodnutie Vladimira Putina požadovať platby za plyn v rubľoch a reakcia EÚ nevyhovieť tejto požiadavke.

Ako uvádza Medzinárodný menový fond, vojna na Ukrajine sa odrazí na vyššom raste inflácie a na spomalení hospodárskeho rastu v rokoch 2022 a 2023 nielen v tzv. rozvinutých ekonomikách, no i v rozvojovom sve­te.

Ako je známe, viac ako štvrtina svetového exportu pšenice je z Ruska a Ukrajiny. Dnes je Rusko s 18 % jej najväčším exportérom na svete a Ukrajina sa podieľa na svetovom exporte pšenice 7 %. O niečo viac ako polovicu ruskej pšenice v r. 2019 kúpili Egypt, Turecko a Bangladéš. Dovoz pšenice z Ukrajiny a Ruska predstavuje 70 % egyptského a 74 % tureckého dovozu tejto komodity. Začiatok protestov v Egypte, ktoré sa stali súčasťou Arabskej jari, bol reakciou na biedu a hlad, nielen revoltou proti autoritárskemu režimu Husního Mubaraka. Ak sa Egyptu nepodarí nahradiť dovoz pšenice odinakiaľ, čaká nás opätovne nová vlna nepokojov a nová vlna utečencov do EÚ.

Keď sa delia nedostatkové zdroje, môže vznikať napätie. Tentokrát mnohé humanitárne organizácie kritizujú, že pomoc Ukrajine odčerpáva nedostatkové zdroje na úkor iných kríz ako napríklad v Jemene, Afganistane, Etiópii, atď. Obviňujú spoločenstvo donorov z dvojitého metra, dokonca z rasizmu. Jan Egeland, predstaviteľ Nórskeho výboru pre utečencov, uviedol: „Ľudia v Jemene potrebujú rovnakú mieru podpory a solidarity ako ľudia na Ukrajine“.

Pápež František nazval vojnu na Ukrajine nehumánnou a svätokrádežnou. Je poburujúce, že jeho náprotivok, hlava ruskej pravoslávnej cirkvi patriarcha Kirill, vojnu neodsúdil a chytil stranu Putinovi. Nekrivdí tým len Ukrajine, no i Rusku, ktoré sa bude z ľudských a ekonomických strát z agresie na Ukrajinu dlho spamätávať.

Koniec vojny treba urýchliť – diplomaciou. Dostať Putina za rokovací stôl, všetko musí byť otvorené. Tvrdí to Angus Roxburgh, bývalý korešpondent BBC v Moskve a autor knihy o Putinovi pre britský The Guardian v článku s nadpisom: Ďalšie vyzbrojovanie Ukrajiny ju iba viac ničí. Ak sa západní politici posadili za stôl so srbským „mäsiarom“ Slobodanom Miloševičom a výsledkom bol Daytonský mier, mali by to urobiť i teraz, nalieha.

© Autorské práva vyhradené

16 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #OSN #Ukrajina #António Guterres #vojna na Ukrajine