S Matovičom žiadna katarzia nepríde

Pred parlamentným hlasovaním o vydaní trojnásobného premiéra na väzobné stíhanie sa recyklovali všetky politické klišé, ktoré do verejného priestoru vniesol matovičovský „boj proti mafii“ a za „očistu spoločnosti“. Klišé z jednej i druhej časti stále viac polarizovanej a radikalizujúcej sa spoločnosti.

10.05.2022 14:00
debata (16)

Dolieha totiž na ňu bezprecedentná sociálna úzkosť a existenčná neistota vyplývajúca zo skutočnosti, že k dvojročnému zúfalo nekompetentnému vládnutiu a bezprecedentne chaotickému spravovaniu štátu sa pridali obavy z ekonomických a geopolitických dôsledkov Putinovej imperiálnej a revizionistickej agresie voči Ukrajine.

Nedôvera Matovičovmu konceptu

V atmosfére tejto stále ťaživejšej neistoty z budúcnosti ešte pred parlamentným hlasovaním 4. 5. 2022 zaznelo, že trestné stíhanie R. Fica by mohlo v spoločnosti vyvolať akúsi katarziu. Túto politickú ilúziu možno pokladať za jeden z produktov Martinom Hanusom popísaného „protikorupčného emocionálneho gýča, ktorý je posadnutý obrazom Fica v base“. O ilúziu ide preto, že NR SR tesne, ale predsa, vyslovila nedôveru celému politickému konceptu „boja proti mafii“, ktorý má troch hlavných nositeľov – I. Matoviča, R. Mikulca a D. Lipšica, a jeho personálnemu zabezpečeniu ľuďmi najmä z NAKA a Špeciálnej prokuratúry. Parlament, v ktorom mal Igor Matovič pred 2 rokmi pohodlnú ústavnú väčšinu 95 mandátov, zohľadnil pri svojom rozhodovaní všetky veľké a malé škandály, ktoré sprevádzali jednotlivé trestné stíhania, a povedal politickým protagonistom „očisty“, že takýmito metódami sa dôvera v právny štát obnoviť nedá. Vzhľadom na argumentáciu, ktorá zaznela zo strany tých poslancov vládnej koalície, ktorí odmietli odobriť kolúzne väzobné stíhanie Roberta Fica, sa nedá očakávať, že Igor Matovič v budúcnosti obnoví v parlamente väčšinu pre uplatňovanie svojich neštandardných metód „boja za spravodlivosť“.

Čo je však ešte dôležitejšie, nedôvera v tieto metódy je v slovenskej spoločnosti oveľa silnejšia než v Národnej rade. Takí nedôveryhodní ľudia, akými sú podľa objektívnych sociologických meraní I. Matovič, R. Mikulec a D. Lipšic, už nie sú schopní vyvolať v spoločnosti katarziu. Pokračovaním v doterajších metódach, sprevádzaným sprofanovaným marketingom o „boji s mafiou“, môžu iba prehlbovať podozrenie, že spolitizovali prácu orgánov činných v trestných konaniach. Pachuť škandálov, ktoré jednotlivé trestné stíhania sprevádzali, a rozhodnutí Ústavného súdu o porušení ľudských práv väzobne stíhaných osôb, len tak nevyvetrá. Inak povedané, väčšina spoločnosti bude túto trojicu podozrievať z recidívy pri podaní každého ďalšieho obvinenia, podobne ako bude podozrievať zo zaujatosti a dvojakého metra tých novinárov, ktorí si slávu získavali vynášaním zo živých spisov či prezradením identity utajeného svedka.

Ďalším politickým výsledkom hlasovania v parlamente, ktorý bude pôsobiť proti efektu katarzie, je, že vnútorná kríza a vzájomná nedôvera vo vládnucej koalícii sa prehĺbia.

Ďalším nesporným politickým výsledkom hlasovania v parlamente, ktorý bude pôsobiť proti efektu katarzie, je, že vnútorná kríza a vzájomná nedôvera vo vládnucej koalícii sa prehĺbia, že vládnutie bude ešte viac oslabované prejavmi vnútorného revanšu, vybavovania si účtov a vzájomnými výčitkami a že v dôsledku toho bude kvalita vládnutia a dôvera vo vládu ďalej upadať, hoci v existenčnej neistote sa nachádzajúci občania potrebujú presný opak.

Potreba krištáľovej čistoty

Z vecného, trestnoprávneho hľadiska však výsledok hlasovania v NR SR nič nemení na základnej skutočnosti, že Robert Fico, podobne ako exminister vnútra Robert Kaliňák, bude čeliť obvineniu zo zločinu založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny, prečinu zneužívania právomoci verejného činiteľa, ako aj pre opakovaný zločin ohrozenia obchodného, bankového, poštového, telekomunikačného a daňového tajomstva.

Viacerí renomovaní experti na trestné právo priniesli seriózne argumenty, že vyšetrovateľ, ktorý dostal zelenú od Špeciálnej prokuratúry, bude len s veľkými ťažkosťami znášať dôkazné bremeno. Ak na súdoch neuspeje s hlavným obvinením o zločineckej skupine a preukážu sa len menšie trestné činy či dokonca iba prečiny, ak vôbec, bude to znamenať definitívnu stratu posledných zvyškov odborného renomé Daniela Lipšica, protežanta Igora Matoviča, a politické fiasko celého ich konceptu „boja proti mafii“.

A naopak, ak Ficovi a Kaliňákovi advokáti na súdoch neuspejú a ich klienti budú právoplatne odsúdení, bude to znamenať súmrak najúspešnejšej ponovembrovej slovenskej politickej strany. Od krištáľovej čistoty vyšetrovania a priebehu súdnych konaní však bude závisieť, či verejnosť bude akceptovať ich výsledok. To isté sa však vzťahuje aj na osud obžaloby, ktorú prokurátor Krajskej prokuratúry Prešov podal v utorok 12. 4. na Okresný súd v Poprade na exprezidenta Andreja Kisku za pokračovací zločin daňového podvodu. Týka sa neoprávneného uplatnenia nároku na vrátenie nadmerného odpočtu spoločnosťou KTAG za jún 2013, november 2013 a apríl 2014 v celkovej výške 155 184,40 eura. Kauza, ktorá súvisí so zaúčtovaním nákladov spojených s propagáciou A. Kisku pred prezidentskými voľbami, bude tiež ostro sledovaná verejnosťou.

© Autorské práva vyhradené

16 debata chyba
Viac na túto tému: #Robert Fico #Andrej Kiska #Igor Matovič #boj proti mafii