POLEMIKA: Vláda ľuďom dáva, no mestám berie

Jedným z opatrení protiinflačného balíčka vlády je daňový bonus. Vláda tak chce pomôcť najmä rodinám s deťmi. Ich zdražovanie, najmä potravín, postihlo najviac. Háčik je v tom, že toto opatrenie nezaplatí vláda, ale pôjde na úkor rozpočtov miest a obcí.

14.05.2022 10:00
prezidentka sr novorocne prijatie zastupcov... Foto:
Zľava predseda SK 8 Jozef Viskupič, predseda ZMOSu Branislav Tréger, prezidentka Zuzana Čaputová a prezident ÚMS Richard Rybníček počas stretnutia v Prezidentskom paláci 17. januára 2022.
debata (17)

Daňový bonus na deti sa má od júla zvýšiť na 70 eur a od januára na 100 eur. Podľa Únie miest Slovenska to samosprávy bude tento rok stáť asi 125 miliónov eur a v budúcom roku 628 miliónov. Táto čiastka bude mestám a obciam chýbať pri financovaní školstva či sociálnych služieb. Primátor Hlohovca Miroslav Kollár si myslí, že „Igor Matovič chce opäť raz byť fešák, ktorý ľuďom jednou rukou rozdáva peniaze, čo im druhou rukou vyťahuje z vrecka.“ Poslanec Peter Kremský upozorňuje, že príjmy samospráv každý rok narastajú vďaka rastom platov. Minulý rok tak dostali o 130 miliónov eur navyše. Tento rok by to mohlo byť ešte viac, pretože platy rastú rýchlejšie. Podľa Kremského „Štát mestám a obciam jednou rukou o niečo ukrojí z nárastu príjmov, druhou rukou im však výrazne pridá vďaka voľnočasovým poukazom pre deti.“

Daňový bonus je Matovičov podvod na ľuďoch

Miroslav Kollár, poslanec NR SR, predseda strany SPOLU občianska demokracia a primátor Hlohovca

zväčšiť
Miroslav Kollár

Ak chcela vláda robiť prorodinnú politiku, mala rýchlo dokončiť reformu verejnej správy a nechať mestá, obce a kraje, aby sa postarali o dobrý život ľudí, ktorí v nich žijú. Namiesto toho vymyslel Igor Matovič, ako obrať o peniaze tých, čo ich potrebujú, a dať ich tým, ktorým ich až tak netreba. Volá sa to plošný daňový bonus.

Podľa Matoviča je najbohatšia slovenská firma samospráva. Lebo tá zaplatí väčšinu z vládneho 1,3-miliardového „protiinflačného“ balíčka. Podľa prepočtu Únie miest Slovenska to bude tento rok zhruba 125 miliónov eur a na budúci rok 628 miliónov.

Pomôžu tieto peniaze rodinám? Niektorým áno, najmä tým, ktoré na takúto pomoc nie sú odkázané, väčšine však nie. Tu totiž neplatí žiadne Matovičove „radšej dám sto eur rodine ako primátorom do kasičky“. Matovič je len vypočítavý populista, pretože nepredpokladám, že by bol taký hlúpy, aby nevedel, že tzv. podielové dane nejdú do kasičky primátorom, ale sú bežným príjmom samospráv. Z ktorého robíme v mestách a obciach rodinnú politiku – platíme väčšinu školstva, sociálne služby, udržiavame bezpečnosť a kvalitu života – osvetlenie, zametanie, kosenie, mestské polície, mestské úrady, bežné opravy majetku, aby sa nezväčšoval miliardový modernizačný dlh dlhodobo nedofinancovaných samospráv atď. A k tomu ešte v podstate protiústavne dofinancovávame prenesený výkon štátnej správy. Ak by som mal napríklad financovať stavebný úrad len z financií od štátu, tak ho zavriem v apríli. To už by sa rodiny, ktoré chcú napríklad nové bývanie, nedostali k stavebnému povoleniu ani za uhorský rok.

A ak by som mal vykompenzovať 1,7-miliónový „Matovičov“ výpadok v budúcoročných príjmoch malého okresného mesta, akým je Hlohovec, musel by som napríklad zatvoriť 80 % kapacít materských škôl. Matovič na to povie – veď nech primátori zdvihnú dane z nehnuteľností! Čiže Matovičov daňový bonus dostanú všetci – on, Boris Kollár, poslanci parlamentu, ktorí ho nepotrebujú, ale ja ako primátor mám dvihnúť daň z nehnuteľnosti všetkým ľuďom, aj rodinám bez detí či dôchodcom, ktorí žiadny daňový bonus nedostanú? A mimochodom, to sa mu robia ramená, keď štát za svoje budovy daň z nehnuteľnosti neplatí! V tejto súvislosti mám otázku – koľko z tých 1,3 miliardy prinesú úspory na strane centrálnej vlády?

Igor Matovič chce opäť raz byť fešák, ktorý ľuďom jednou rukou rozdáva peniaze, čo im druhou rukou vyťahuje z vrecka.

Igor Matovič chce opäť raz byť fešák, ktorý ľuďom jednou rukou rozdáva peniaze, čo im druhou rukou vyťahuje z vrecka. Myslí si, že keď tou druhou, predĺženou, rukou budú primátori a starostovia, bude on z obliga a hnev ľudí sa obráti proti nim. Ja si skôr myslím, že viac dôvery budú mať občania k svojim primátorom a starostom, ktorých poznajú, a nie k už dnes najnepopulárnej­šiemu slovenskému politikovi.

O Matovičovi sa traduje, že ak je v niečom dobrý, tak je to politický marketing. Čo politicky múdreho je na taktike poštvať proti sebe takmer tritisíc primátorov, starostov a županov, ktorí dva roky zachraňujú tejto vláde zadok pri zvládaní pandémie či pomoci ľuďom utekajúcim pred vojnou na Ukrajine, ktorým táto vláda naložila milión nových povinností bez eura navyše a ktorí vyjdú z októbrových volieb s novou, posilnenou legitimitou, vie len on. A možno ani nevie. Tak ako nerozumie konštatovaniu, že slovenské verejné financie sú na tom z hľadiska dlhodobej udržateľnosti najhoršie v Európskej únii. Tak ako nerozumie fungovaniu štátu. A tomu, že svojimi opatreniami narúša zvyšky akej-takej inštitucionálnej a štrukturálnej rovnováhy v spoločnosti a zametá cestičku k návratu Fica. A ten už bude vedieť, ako s týmito darmi naložiť.

Lebo ak Matovič potajomky vzhliada k Orbánovi, zlá správa preňho je, že kópia nikdy nedostihne originál. A Fico či Republika budú vždy autentickejší a pre voličov tohto razenia príťažlivejší autokratickí populisti ako konjunkturálny kedysi antikorupčný aktivista, neskôr rozbíjaním vlastných vlád a fatálnou personalistikou „preslávený“ lokálny politik z Trnavy.

Ak chcela táto vládna koalícia Slovensku pomôcť, mala urýchlene dokončiť reformu verejnej správy, posunúť viac kompetencií aj financií na miestnu a regionálnu úroveň. Tvrdé dáta potvrdzujú, že čím decentralizova­nejšia krajina, tým lepší a blahobytnejší ži­vot.

To by bola ozajstná prorodinná politika.


Prečo vláda rozdáva menej rýb a viac udíc

Peter Kremský, poslanec OĽaNO, predseda výboru NR SR pre hospodárske záležitosti

zväčšiť
Peter Kremský

Ak by niekto rok prežil v kóme, včera by sa zobudil a dnes zašiel na nákupy, asi by bol v šoku. Potraviny, drogéria, pohonné hmoty, rôzne služby – všetko je drahšie. Štatisticky o desatinu, niekde aj o dvojnásobok.

Dôvodom je najmä zdraženie energií. Už vlani plyn, ropa či elektrina na svetových trhoch dosahovali rekordy a keď sa začala vojna na Ukrajine, vystrelili ešte vyššie. Drahý plyn, teplo, pohonné hmoty a elektrina sa okamžite premietli do cien všetkého od rožkov po stavebné materiály a autá.

Keď v januári guvernér Národnej banky Slovenska Peter Kažimír s úsmevom tvrdil, že inflácia už bude klesať, odborníci si kládli otázku, či to môže myslieť naozaj vážne. Všimnúť si rekordné ceny energií a predpovedať, že všetko výrazne zdražie, na to stačí sedliacky rozum.

Na ochranu pred vysokou infláciou však sedliacky rozum nestačí. Aj najväčšie zásoby sa raz minú a človek musí ísť nakúpiť. Najťažšie to majú rodiny s deťmi. Dospelý si môže odložiť kúpu nových topánok, oblečenia, jesť striedmejšie či si odpustiť luxus. Skúste však nekúpiť dieťaťu nové topánky, keď staré sú mu malé. Niekedy aj trikrát za rok. A na jedle sa u detí tiež nedá veľmi šetriť, taký tínedžer dokáže na posedenie vyjesť chladničku.

Práve preto je načase, že vláda prichádza s jasným plánom opatrení. Žiada sa dokonca povedať, že to malo byť o pár mesiacov skôr. Ťažko však pomáhať, keď na to jeden koaličný partner nevidí dôvody. Nerozlišuje, komu treba v ťažkých časoch podať pomocnú ruku.

Po dlhých diskusiách sa zdá, že vláda inflačný balíček dobre zacielila. Najväčšia časť z neho bude smerovať k rodinám s deťmi. Najviac cítia zdražovanie, najviac by mali pocítiť aj pomoc. A nie je to len tá povestná mimoriadna stovka, ktorá na každé dieťa príde v júli. Od augusta sa má výrazne zvýšiť daňový bonus pre pracujúcich, o niečo stúpnu aj detské prídavky.

Ďalšie zvýšenie nasleduje od budúceho roka. Na dieťa do 15 rokov bude daňový bonus až 100 eur mesačne, plat otca troch detí tak bude vyšší o 300 eur v čistom za mesiac. O niečo nižšie to bude u detí nad 15 rokov, tie si však po novom už môžu privyrábať brigádami.

Rodičov od roku 2023 potešia aj voľnočasové poukazy pre deti v sume 60 eur mesačne. Môžu nimi zaplatiť športové aktivity, umelecké školy, centrá voľného času, krúžky a koníčky. Tie stoja veľké sumy a doteraz ich rodičia platili z vlastného vrecka. Deti z chudobnejších rodín sa na nich často ani nemohli zúčastniť. Poukaz im dáva šancu rozvíjať svoj talent, aj keď rodičia majú hlbšie do vrecka.

Ako to už na Slovensku býva, aj najlepšie nápady nájdu kritiku, vždy je niekto nespokojný. Tentoraz najmä mestá a obce či samosprávne kraje, ktoré pre zvýšenie daňového bonusu prídu o časť príjmov. Rodičia detí totiž zaplatia na daniach menej, ostane im viac peňazí v čistom.

Nespokojné hlasy však zabúdajú na fakt, že príjmy samosprávy sa každý rok zvyšujú podľa toho, ako rastú platy. Vlani tak dostali o vyše 130 miliónov eur viac. A tento rok sa to ešte zrýchli, pretože platy by mali stúpať rýchlejšie ako vlani.

Štát mestám a obciam jednou rukou o niečo ukrojí z nárastu príjmov, druhou rukou im však výrazne pridá vďaka voľnočasovým poukazom pre deti.

Štát teda mestám a obciam jednou rukou o niečo ukrojí z nárastu príjmov, druhou rukou im však výrazne pridá vďaka voľnočasovým poukazom pre deti. Veľkú väčšinu aktivít, ktoré sa nimi budú hradiť, totiž financujú práve mestá a obce – či už športové kluby a školské krúžky, centrá voľného času, alebo základné umelecké školy. Vďaka poukazom teda môžu ušetriť kopu peňazí.

Je pravda, že najviac z poukazov vyťažia obce, kde žije najviac detí a majú aj najviac voľnočasových aktivít. Tie, kde žijú najmä starší ľudia, to pocítia menej. Ale tak je to aj spravodlivé – veď znášajú aj menej nákladov na školy, škôlky, detské ihriská a rôzne športoviská, ktoré deti potrebujú.

A možno to mnohé obce a mestečká bude motivovať pritiahnuť mladé rodiny a vytvoriť im dobré podmienky na život. Aby vo svojom bydlisku nielen prespali, ale aj žili a nevozili deti na krúžky do mesta. Možno to pomôže viac tým, čo niečo robia a nielen čakajú s natiahnutou rukou. A tak je to aj dobre.

© Autorské práva vyhradené

17 debata chyba
Viac na túto tému: #ZMOS #samosprávy #daňový bonus #Igor Matovič #Únia miest Slovenska