ad Ani na špičkové lieky už nemáme

Dovolil by som si reagovať na komentár „Ani na špičkové lieky už nemáme“. Aj keď na tému problémov slovenského zdravotníctva by sa dalo rozprávať dlho, zúžim to na dva mýty, ktoré spomína autor v súvislosti s najväčšou súkromnou investíciou v tomto sektore.

01.06.2022 10:00
debata (1)

Nová nemocnica na Boroch je koncipovaná ako koncová nemocnica. To znamená, že z pohľadu medicínskeho konceptu predstavuje úroveň fakultnej nemocnice s vysokým podielom akútnej a plánovanej operatívy.

Hoci sú miniinvazívne zákroky na úrovni jednodňovej chirurgie celosvetovým trendom, ich podiel v novej nemocnici nebude dominantný. S tým súvisí aj nekonečný mýtus o vyberaní si čerešničiek, respektíve „medicíne založenej na zisku“. Ak by to mala byť pravda, súkromný investor by asi nikdy z vlastných prostriedkov neinvestoval 250 miliónov eur v takom nepriateľskom prostredí, aké voči Pente predstavuje práve slovenské spolitizované zdravotníctvo. Sú oveľa ziskovejšie a menej rizikové sektory.

Igor Daniš aktual Čítajte viac Ani na špičkové lieky už nemáme

Predstavme si však inú krajinu, ako je Slovensko. Súkromný investor jej vláde oznámi, že je ochotný vybudovať z vlastných zdrojov v hlavnom meste nemocnicu, ktorá bude poskytovať zdravotnú starostlivosť všetkým občanom v podmienkach verejného zdravotného poistenia. Navyše do nej pritiahne lekárov, ktorí by za iných okolností v tejto krajine neboli ochotní pôsobiť. Neplánuje nahradiť národnú univerzitnú nemocnicu, pomôže však zvýšiť kapacity pre akademickú pre a postgraduálnu vý­uku.

V neposlednom rade prispeje k rýchlejšej realizácii tisícok odložených operačných výkonov a hospitalizácií, ku ktorým nemali pacienti počas pandémie prístup. Nechce za to nič, iba férové trhové podmienky. Aká by bola reakcia normálnej európskej vlády? A teraz si to porovnajte so Slovenskom.

Je pravda, že v našom zdravotníctve je veľa problémov. Sú však také, o ktorých sa nehovorí dostatočne. Neustále zadlžovanie štátnych nemocníc ťahá celý sektor ku dnu. Nová nemocnica na Boroch je naopak veľmi dobrá správa pre pacientov, zdravotníkov, mladých medikov, budúce sestry a vlastne celý sektor. Vytvorí totiž nový benchmark toho, na čo naše zdravotníctvo reálne má. Verejnosť sa o tom bude môcť presvedčiť už od marca budúceho roka.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Penta #zdravotníctvo #nemocnice #Svet zdravia