Za dúhou sa skrýva Orbán

Najprv si ujasnime fakty. Sexuálna orientácia sa nedá propagovať, pretože to nie je voľba alebo názor, ale vrodená charakteristika človeka. Podobne ako to, či je niekto ľavák, alebo pravák.

02.06.2022 14:00
debata (9)

Pravákov je väčšina, vždy bola a vždy bude, ľavákov zasa menšina a dlhé stáročia boli prenasledovaní a trestaní. Obe charakteristiky organizmus nadobúda ešte počas vnútromaternicového vývoja. Sú ľudia, ktorí tvrdia niečo iné, no sú aj takí, čo tvrdia, že zem je plochá a deti nosí bocian.

Vzhľadom na tieto vedecky overené fakty je teda možné konštatovať, že poslanci Tomáš Taraba a György Gyimesi v dôvodovej správe svojho návrhu zákona klamú, ak hovoria o „ideológii” alebo „názoroch”. LGBT menšina sa skladá z ľudí s inou ako heterosexuálnou orientáciou a ako sme si už povedali, je to biologický fakt. Rovnako sa mýli líder OĽaNO a minister financií Igor Matovič, ktorý hovorí o „zneužívaní verejných budov na propagandu”.

Gyimesimu nejde o žiadne dúhové vlajky. Chce sa zviditeľniť, pritiahnuť maďarského voliča, no najmä importovať orbánizmus.

Tvrdiť, že vyvesením dúhovej vlajky sa propaguje nejaká sexuálna orientácia, je rovnaký nezmysel, ako tvrdiť, že vyvesením čiernej vlajky sa propaguje smrť. Vyvesenie čiernej zástavy je prejavom úcty voči zosnulému. Vyvesenie dúhovej vlajky je zasa prejavom podpory ľudských práv LGBT menšiny. Ak by sme aj chceli použiť slovník vyššie spomínaných pánov, tak by to bola „propaganda” jedine ľudských práv a rovného postavenia pred zákonom. Všetko veci, ktoré priamo vychádzajú z ústavy, zo zákonov a aj z viacerých medzinárodných dohôd, ktoré sa Slovenská republika dobrovoľne zaviazala dodržiavať, a je teda úplne v poriadku, ak sa verejné inštitúcie rozhodnú tieto hodnoty podporiť, napríklad vyvesením dúhovej vlajky.

Páni Matovič, Taraba a Gyimesi teda buď nepoznajú ústavu, na ktorú skladali poslanecký sľub, nerozumejú obsahu pojmov ako rovnoprávnosť, alebo to všetko jednoducho ignorujú a zneužívajú Národnú radu na propagáciu vlastných nenávistných názorov a šírenie klamstiev. Nevylučoval by som ani kombináciu všetkých týchto priťažujúcich okolností. Nebudeme sa však tváriť, že v prípade poslanca Tarabu, ktorý sa hlási k najhorším ľudáckym tradíciám a extrémizmu hrubého zrna, je snaha popierať a potláčať ľudské práva prekvapivá. Fašisti to robili vždy, je to ich politický program. Rovnako sa nemožno veľmi čudovať, že fanúšik Orbána Gyimesi kopíruje nápady z Budapešti.

Pozoruhodné však je, že na takomto rozklade vlastného poslaneckého klubu sa aktívne zúčastňuje líder OĽaNO Matovič. Jeho podpora poslanca Gyimesiho je dokonca taká silná, že tento si dovolil ignorovať požiadavku premiéra Hegera a šéfa poslaneckého klubu Šípoša, aby návrh zákona stiahol. Eduard Heger, zdá sa, je skutočne iba hovorcom vlády a šéfom ostal Matovič. Len sídli o ulicu ďalej. Priznajme však Matovičovi právo zničiť svoj klub a pochovať aj posledné šance na to, že by sa k moci ešte niekedy dostal. Bola by to primeraná bodka za jeho politickou kariérou, ktorú ťažko charakterizovať inak ako cirkus.

Maďarský premiér Viktor Orbán však na rozdiel od Matoviča nie je žiaden šašo. Nemusíme súhlasiť s jeho názormi, aby sme akceptovali fakt, že je to brilantný politik a vynikajúci stratég, ktorý plánuje dlhodobo. Dôležité je to preto, lebo poslancovi Gyimesimu nejde o žiadne dúhové vlajky. Pôvodne Juraj, dnes György, sa chce zviditeľniť, pritiahnuť maďarského voliča, no najmä importovať orbánizmus. Ak by to robil na príkaz Budapešti a cieľom by bolo destabilizovať Slovenskú republiku, nerobil by to inak. Viktor Orbán dlhodobo tvrdí, že Trianon bola nespravodlivosť, krivda a tragédia maďarského národa. Nedávno dokonca verejne vyhlásil, že hranice majú štáty, ale nie národy.

Čo to znamená pre Slovensko, asi nemusím vysvetľovať. Netreba ani veľkú predstavivosť, aby človek pochopil, že na vzkriesenie maďarskej iredenty na Felvidéku by sa Budapešti nejaký šikovný György náramne hodil. Jedno je isté, dúhové vlajky a sexuálna orientácia sú tým posledným, o čo v tejto kauze ide.

© Autorské práva vyhradené

9 debata chyba
Viac na túto tému: #Viktor Orbán #Tomáš Taraba #György Gyimesi #maďarská iredenta #LGBTI+