Zákaz interrupcií v USA: Vitajte v totalitnej krajine Gileád!

Keď sa pred pár rokmi objavil americký seriál Príbeh služobníčky, prístup k ženám v totalitnej krajine Gileád sa zdal dystopickým scenárom, ktorý je v modernom demokratickom svete nemysliteľný. Odopretie práva ženám rozhodovať o svojom tele, povinnosť vynosiť deti v prospech vládnucej kasty, vylúčenie žien z rozhodovania, kriminalizácia homosexuality… to všetko sa zdalo ďaleko od reality.

27.06.2022 10:00
Oľga Pietruchová Foto: ,
So zástupcami Aliancie za rodinu rokovala na ministerstve práce riaditeľka odboru rodovej rovnosti Oľga Pietruchová.
debata (41)

Piatkové zrušenie rozsudku Roe vs. Wade, ktorý ženám zaručoval ústavné právo na prístup k interrupcii, je začiatkom nových Spojených štátov pripomínajúcich zlý sen zo spomínaného seriálu. 26 miliónov žien, žijúcich v štátoch riadených republikánmi, sa zo dňa na deň stalo menej slobodnými, menej rovnoprávnymi, menej ľuďmi. V podstate ide o novú formu otrokárstva, keď telami žien disponuje ich vládca. Pokútne, životy žien ohrozujúce zákroky anjeličkárok, ktoré sa dejú v najchudobnejších rozvojových krajinách, sa opäť stanú realitou pre mnohé ženy žijúce v srdci svetovej mocnosti. Tej mocnosti, ktorá tak rada učí demokraciu iných.

Na druhej strane, potratová turistika, telemedicína a interrupčná tabletka dostupná cez internet urobia zákaz interrupcií len veľmi ťažko vynútiteľným a postihnuteľným a určite budú pre trestuchtivých zákonodarcov nemalou výzvou. Za pol storočia od víťazstva Roe sa totiž mnohé zmenilo. Ale zďaleka pritom nejde len o interrupcie.

Keď sudcovia rozhodujú politicky

Prvýkrát v histórii zrušili sudcovia Najvyššieho súdu právo odvodené z ústavy predchádzajúcim rozhodnutím. Spolu s ďalším kontroverzným nálezom ohľadom regulácie nosenia zbraní, ktoré neuznáva právo federálnych štátov na vlastné zákony (mimochodom, presný opak ako v prípade interrupcií), je dôkazom politického rozhodovania súdu pod vplyvom konzervatívnej väčšiny sudcov. Z toho troch sudcov vymenoval predchádzajúci prezident Donald Trump, ktorý týmto zvečnil svoj odkaz v histórii USA. Prezident, ktorý sa ním stal napriek (alebo kvôli?) svojmu mizogýnnemu a sexistickému vystupovaniu voči ženám, napriek svojim sexuálnym škandálom, týmto splnil svoj volebný sľub a postavil si pomyselný pomník v srdciach mnohých konzervatívcov a protiinterrupčných aktivistov. Trump síce nepostavil ten jeho bájny múr na hranici s Mexikom, ale zabezpečil republikánom dlhoročný vplyv na Najvyššom súde, po ktorom tak túžili. (Nakoniec, aspoň bez toho mexického múru budú môcť Američanky ľahšie cestovať k južnému susedovi. Mexický ústavný súd totiž v septembri 2019 jednomyseľne rozhodol, že kriminalizovať ženy kvôli interrupcii je protiústavné.)

Zrušenie rozsudku Roe vs. Wade utvára citlivý precedens. Ak mohli sudcovia odňať ústavou zaručené právo ženám na prístup k interrupciám, prečo nie aj na prístup k antikoncepcii? K umelému oplodneniu? Alebo právo na manželstvá párov rovnakého pohlavia?

Zrušenie rozsudku Roe vs. Wade utvára citlivý precedens. Ak mohli sudcovia odňať ústavou zaručené právo ženám na prístup k interrupciám, prečo nie aj na prístup k antikoncepcii? K umelému oplodneniu? Alebo právo na manželstvá párov rovnakého pohlavia? To všetko sú práva odvodené výkladom ústavy zaručujúcej slobodu súkromného a rodinného života. Ak sa sudcovia výrokom, že v ústave nie je explicitne uvedené právo na prerušenie tehotenstva, priklonili k doslovnému čítaniu ústavy, sú všetky tie ostatné práva rovnako ohrozené. A rovnako je ohrozený sekulárny charakter samotných Spojených štátov, ktorý im dali do vienka otcovia zakladatelia.

Ak sudcovia nerozhodujú na základe nezávislého výkladu ústavy, ale hľadajú právnické kľučky, ako naplniť politickú objednávku, stráca Najvyšší súd svoju legitimitu. Naozaj sa nemožno čudovať, že podľa Gallupovho prieskumu verejnej mienky má momentálne iba štvrtina ľudí dôveru v Najvyšší súd, čo je historické minimum.

Nová Amerika, smer Gileád

Prezident Joe Biden nazval piatkové rozhodnutie “realizáciou extrémnej ideológie a tragickou chybou Najvyššieho súdu”. Rozhodnutie je o to kontroverznejšie, že sa udialo počas vládnutia demokratického prezidenta a súd odignoroval aj prevládajúcu verejnú mienku, keď si dve tretiny ľudí zrušenie rozsudku neželali. Pred demokratmi leží dlhá cesta, aby dokázali keď už nie rozhodnutie zvrátiť, tak aspoň prijať zákon zabezpečujúci právo na prístup k umelému prerušeniu tehotenstva. Je otázne, nakoľko im mobilizácia okolo tejto témy v nadchádzajúcich novembrových voľbách pomôže. Pri inflácii a vysokých cenách benzínu to môžu byť iné dôvody, na základe ktorých sa budú ľudia rozhodovať. A ako je už známe, republikánske voličky a voliči volia svojich patriarchálnych zákonodarcov v rozpore so svojimi záujmami.

Ženské hnutie poukazuje na to, že práva žien sa vrátili o pol storočia dozadu a USA idú týmto proti svetovému trendu, keď dokonca štáty Južnej Ameriky uvoľňujú striktné interrupčné zákony. Postup USA je v príkrom kontraste s postupom v krajinách Európskej únie (pravda, s výnimkou Poľska a Malty), ktoré plne rešpektujú právo ženy na rozhodovanie o tehotenstve. Kým si Trumpovi sudcovia lámali hlavu nad argumentáciou, ako vyhovieť politickej objednávke svojho nominovateľa, Španielsko, Holandsko a Nemecko viac uvoľnili podmienky na vykonávanie umelého prerušenia tehotenstva.

Odporcovia potratov a konzervatívni republikáni oslavujú. Oslavujú (údajnú) záchranu miliónov budúcich životov, z ktorých však nemálo padne za obeť priam posvätnému ústavnému právu na vlastnenie zbrane. Lebo o ochrane života prestávajú hovoriť v momente, ako sa dieťa narodí.

A oslavujú aj skvelé vyhliadky na budúcnosť, keď ich fanatická posadnutosť potratmi, neutíchajúca potreba ovládať najintímnejšie sféry života a vnucovanie svojho morálneho imperatívu o jedine správnom spôsobe života a jedine správnom svetonázore konečne dostáva zelenú. Zelenú na ceste smerom ku Gileádu.

© Autorské práva vyhradené

41 debata chyba
Viac na túto tému: #interrupcie #Príbeh služobníčky #Najvyšší súd USA #Roe vs. Wade