Politická ekonómia vojny

Politická ekonómia vojny je zjednodušene povedané súbor opatrení, ktoré prijíma štát, aby mobilizoval hospodárstvo a obyvateľstvo v čase vojnového konfliktu. Nie je dôležité pozerať sa naň ideologicky.

29.06.2022 14:00
Vladimír Bačišin, ekonomika Foto:
Vladimír Bačišin
debata (15)

V ekonomike vojny sú oveľa dôležitejšie základné ekonomické parametre. Najmä základný makroekonomický ukazovateľ, ktorým je hrubý domáci produkt. HDP Ruskej federácie predstavoval minulý rok 1 483 miliárd dolárov (USD). Jeho podiel na svetovej ekonomike je podľa stránky Trade Economics, vychádzajúcej z údajov Svetovej banky, 1,31 percenta HDP. Ten istý ukazovateľ Ukrajiny je 155,58 mld. USD. To znamená, že Ukrajina má zhruba desaťnásobne menšie hospodárstvo.

Podľa dostupných štatistických údajov má Ukrajina približne 43 miliónov obyvateľov. Od nich musíme odpočítať približne desať miliónov ľudí, ktorí odišli pred vojnovým konfliktom, respektíve počas neho. Ruská federácia má 144 miliónov obyvateľov. Podľa údajov, ktoré zverejnila Federálna bezpečnostná služba, z Ruska odišlo 15,5 milióna obyvateľov. Odhadom má Ukrajina k dispozícii 33 miliónov obyvateľov a Ruská federácia 139 miliónov obyvateľov. To znamená, že Ruská federácia má k dispozícii niečo viac ako tri razy viac obyvateľov.

Rozdiel je i v tom, že Ruská federácia má zbrane na sklade, Ukrajina musí čakať na dodávky zo zahraničia.

Ďalším dôležitým faktorom je potenciál vývozu tovarov a služieb. Je viac než jasné, že Ruská federácia vyváža viac a nemá deficit verejných financií. Ukrajina potrebuje mesačne 6 až 7 miliárd amerických dolárov vonkajšej pomoci. Kvôli čomu? Kvôli udržaniu chodu štátu. Škody spôsobené konfliktom v Ukrajine dosahujú 600 mld. USD. Ruská federácia nemá potrebu vonkajšieho financovania.

Európska únia a USA nechcú od Ruskej federácie kupovať zemný plyn a ropu. Vychádzajú z tézy, že nákupom energetických surovín oslabia pozíciu Ruskej federácie v konflikte. Sankcie však zatiaľ nič nespôsobili. Vyvolali iba rast cien. Ruská federácia nevyváža ropu do Európskej únie, ale zväčšila vývoz čierneho zlata do Číny, Brazílie, Indie a Juhoafrickej republiky, teda do krajín neformálneho združenia BRICS, ktorého skratka vychádza z názvov krajín v anglickom jazyku: Brasilia, Russia, India, China, South Africa.

Predstava o tom, že sankcie fungujú, sa môže týkať len krajín, kde je nízka miera korupcie. Na Ukrajine a v Ruskej federácii nemôžu fungovať žiadne sankcie, pretože v oboch krajinách je vysoká miera korupcie. Podľa Transparency International sa Ruská federácia z hľadiska korupcie nachádza na 136. mieste vo svete. Ukrajina je na tom o niečo lepšie. Umiestnila sa na 122 priečke. K vyspelým európskym severským krajinám má aj Ukrajina, aj Ruská federácia veľmi ďaleko.

Predstava o tom, že sankcie fungujú, sa môže týkať len krajín, kde je nízka miera korupcie. Na Ukrajine a v Ruskej federácii nemôžu fungovať žiadne sankcie, pretože v oboch krajinách je vysoká miera korupcie.

Dôkazom toho, že je možné obísť všetky sankcie na svete, je životný príbeh amerického podnikateľa Marka Richa, ktorý je zakladateľom tzv. denného trhu s ropou. Tento obchodník počas svojho života zarobil niečo viac ako 1 mld. USD. Zbohatol najmä na obchode s Iránom, kvôli čomu musel z USA utiecť do Švajčiarska. Jeho firma Mark Rich and Co sa stala predchodcom jednej z najväčších globálnych firiem, ktoré obchodujú so surovinami. Jej meno je Glencore.

Teória dokázaná štatistickými analýzami hovorí aj o tom, že čím viac krajiny vzájomne obchodujú, tým je menší predpoklad vojnového konfliktu. Jedným z dôvodov, prečo dochádza k vojnám, je asymetria informácií medzi krajinami. Tu si treba priznať, že medzi Ukrajinou a Ruskom sa v minulosti vyvolávali hlboké informačné priepasti. Nedochádzalo k výmene v oblastiach kultúry, vedy a iných oblastiach fungovania spoločnosti. Asymetria je práve to, keď strany sporu a neskôr konfliktu nemajú dostatok informácií o protistrane. Nehľadajú konsenzus.

Akékoľvek metódy, ktoré znižujú informačnú asymetriu, vedú k predchádzaniu konfliktom. Preto schopnosť rozloženia rizika predchádza konfliktom.

© Autorské práva vyhradené

15 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Ukrajina #vojna na Ukrajine