Boj za slobodu médií musí pokračovať – v hre je naša demokracia a sloboda

Svet môže v ostatných mesiacoch sledovať brutalitu, ktorú pácha Rusko na susednej Ukrajine, vďaka odvážnym novinárom, reportérom a fotografom. Tí nás informujú na úkor svojej bezpečnosti a v niektorých prípadoch aj života. Novinári zohrávajú podobne kľúčovú úlohu aj pri poskytovaní objektívnych a nezaujatých informácií počas celej globálnej pandémie COVID-19. Tieto príklady nám pripomínajú význam novinárov a pracovníkov médií a potrebu chrániť a presadzovať ich bezpečnosť.

08.07.2022 12:42
Ingrid Brocková Foto:
Ingrid Brocková
debata (43)

Ako hrdí členovia Koalície pre slobodu médií si Holandsko a Kanada (spolupredsednícke štáty v roku 2022) spolu so Slovenskom (ktoré je členom od roku 2019) pripomínajú tretie výročie vzniku koalície opakovaním svojho pretrvávajúceho záväzku obraňovať slobodu médií všetkého druhu po celom svete. Vzdávame hold všetkým novinárom, ktorí zahynuli pri výkone svojho povolania. Ceníme si tiež odvahu každého novinára a pracovníka médií, obzvlášť tých, ktorí pracujú v konfliktných a vojnových zónach, a tých, čo odkrývajú a odhaľujú zneužitie moci a korupciu zo strany vlád a korporácií.

Koalícia pre slobodu médií, ktorá vznikla po prvej globálnej konferencii o slobode médií, umožňuje svojim členom efektívnejšie pracovať s pracovníkmi médií na podpore slobody médií a bezpečnosti novinárov. Nie vždy je to ľahká úloha, ale ozývať sa spoločne je zjavne účinnejšie, ako viesť tento náročný boj osamote. Za uplynulé tri roky sa koalícia rozrástla na viac ako 50 krajín, ktoré tvoria celosvetovú podpornú sieť pre ohrozených novinárov a nezávislé médiá. Sme naplno odhodlaní udržiavať úprimný a otvorený dialóg s novinármi a pracovníkmi médií, pretože je nevyhnutné, aby sme sa pri svojej práci riadili ich hlasom.

Ako oddaných obrancov slobody médií nás veľmi znepokojujú súčasné trendy. Počet štátov, v ktorých novinári môžu pracovať bezpečne a slobodne, naďalej klesá, zatiaľ čo autoritárske režimy posilňujú svoju kontrolu nad médiami. Podľa správy Reportérov bez hraníc vládne cenzúry alebo kontroly znemožňujú alebo obmedzujú prácu novinárov v 73 percentách zo 180 skúmaných štátov. Okrem toho sú novinári čoraz viac vystavení nespočetným hrozbám vrátane väznenia, únosu, mučenia a iných fyzických útokov, ako aj obťažovaniu, obzvlášť v digitálnom priestore. Stupňovanie on-line násilia a obťažovania, ktoré sa neúmerne zameriava na ženy novinárky, vyvoláva naliehavé obavy a je vážnou hrozbou pre inkluzívne a rôznorodé mediálne prostredie. A napokon až priveľa novinárov zaplatilo tú najvyššiu cenu – podľa UNESCO bolo za uplynulých päť rokov pre svoju prácu zavraždených 400 novinárov. Znepokojujúce je, že 87 percent týchto prípadov zostáva nepotrestaných.

Sme tiež vážne znepokojení hrozbou, ktorú pre dôveru verejnosti v poctivú žurnalistiku predstavujú organizované dezinformačné kampane. Dezinformácie naďalej vytvárajú, šíria a znásobujú tí, ktorí sa snažia rozdeľovať spoločnosť, podnecovať strach a nenávisť a zastrašovať a umlčiavať kritické hlasy. Často na to využívajú mizogýniu, rasizmus a iné formy nenávistných prejavov. V čoraz preplnenejšom informačnom priestore je čím ďalej ťažšie rozlíšiť manipulatívny obsah od autentických informácií, najmä preto, že taktika šírenia dezinformácií je čoraz sofistikovanejšia. Dezinformáciám sa darí v kontexte COVID-19 a šíria sa aj po nevyprovokovanej invázii Ruska na Ukrajinu.

Nejde len o hrozby pre slobodu médií. Sú to hrozby pre samotnú demokraciu. Sú to aj hrozby pre ľudské životy. Médiá, ktoré obraňujú a presadzujú pravdu, musia mať možnosť slobodne a nezávisle informovať o faktoch. Slobodná tlač zaisťuje, že spoločnosť má dostatok informácií, a upozorňuje na nepravdivé alebo zavádzajúce informácie. Umožňuje ľuďom rozpoznať problémy a brať svoje vlády na zodpovednosť.

Preto budú Holandsko, Kanada a Slovensko naďalej spoločne odsudzovať zásadné ohrozenie slobody médií. Ako krajiny, ktoré si cenia ľudské práva, slobodu a právny štát, sa nemôžeme a nedáme odradiť od boja za ochranu slobody médií na celom svete. Sloboda médií je základným kameňom demokratických, inkluzívnych a informovaných spoločností a my budeme naďalej neúnavne spolupracovať na jej obrane.

Ingrid Brocková, štátna tajomníčka ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí

Gabriella Sancisi, holandská veľvyslankyňa na Slovensku

Cheryl Cruz, chargé d’affaires veľvyslanectva Kanady na Slovensku

© Autorské práva vyhradené

43 debata chyba
Viac na túto tému: #sloboda tlače #sloboda médií