Koľko stojí bezpečnosť?

Vladimir Putin, členovia jeho vlády, ako aj velenie ruskej armády sú vojnoví zločinci. Možno to tvrdiť s čistým svedomím, lebo je to úplne zjavné a zároveň sa tým nijako neprejudikuje rozhodnutie Medzinárodného trestného súdu pre vojnové zločiny, pretože pravdepodobnosť, že títo ľudia sa pred ním raz v Haagu budú zodpovedať, je prakticky nulová.

07.09.2022 14:00
debata (18)

Pretože Putin nehodil atómovú bombu na Berlín najneskôr vtedy, keď prvá zo stoviek špičkových protileteckých rakiet, ktoré Nemecko dodalo ukrajinskej armáde, zostrelila “jeho” prvé lietadlo, vieme, že v mnohom blufuje. Nad atómovou veľmocou sa vyhrať dá. Taliban to dokázal dokonca dva razy, najprv nad Sovietskym zväzom a len nedávno nad USA.

Mýlili sa tí, čo tvrdili, že USA respektíve NATO chce napadnúť Ruskú federáciu. Bolo to jasné najneskôr vo chvíli, keď prezident Biden odmietol vytvoriť bezletovú zónu nad Ukrajinou, pretože by tým de facto nastal konflikt medzi Spojenými štátmi a Ruskou federáciou. Washington nemal dlhé desaťročia, možno nikdy, lepšiu príležitosť, aby zaútočil na Rusko. Teraz to mohol “skryť” pod pomoc Ukrajine. Žiaľ tento nezmysel šírila dlhé desaťročia aj podstatná časť ľavice a teraz prišla chvíľa si to priznať a najmä to zreflekovať. Nepatril som k tej časti, aj keď som bol proti vstupu Slovenska do NATO, keď sa udial. Vtedy však bola iná situácia a stále si myslím, že to bol legitímny postoj.

Ak sa chceme ubrániť proti nebezpečenstvu, ktoré prichádza z Kremľa, nebude stačiť nákup stíhačiek za miliardy eur. Práve naopak, musíme sa pozerať aj na to, kde tieto prostriedky budú chýbať a či sú utrácané rozumne, alebo prispejú k rozrastaniu sa armády frustrovaných bývalých členov strednej triedy, pre ktorých sa stane Vladimir Putin preferovanou alternatívou k demokracii.

Žiaľ dnes už nikto nezistí, či by Ruská federácia bola imperialistická agresívna vojenská diktatúra aj v prípade, ak by sa NATO “samorozpustilo” v reakcii na rozpad Varšavskej zmluvy. Ostáva to už iba ako akademická debata. Naopak, patril som k ľuďom, ktorí minimálne dekádu upozorňovali, že kroky Putinovej vlády vnútri Ruska, ako bolo zakazovanie nezávislých médií, zatváranie mimovládnych organizácií a väznenie hlasných aktivistov a aktivistiek, sú mimoriadne nebezpečný signál. História nás učí, že keď nejaký diktátor má voľnú ruku pri ubližovaní vlastnému obyvateľstvu, časom si trúfne aj na cudzie. Bolo viacero príležitostí, pri ktorých mimovládne organizácie, a medzi nimi aj tá, v ktorej pracujem, upozornili, že Putin de facto uzatvára Rusko, čo je zvyčajne taktika sprevádzajúca prípravy na vojnu.

Minulosť však nezmeníme, treba sa poučiť a sústrediť na budúcnosť. Akékoľvek zdroje a prostriedky, ktoré poskytneme ruskej demokratickej opozícii, nezávislým médiám, mimovládkam (aj tým oficiálne zakázaným), aktivistom a aktivistkám, sa nám mnohonásobne vrátia na úsporách na zbrojení. Pri príležitosti nového školského roka si treba priznať, že ešte viac vieme na zbrojení ušetriť vzdelávaním. Nie je žiadnou náhodou, že podpora Putina v EÚ je najrozšírenejšia medzi ľuďmi, ktorí sú označovaní rôznymi pejoratívami, ktoré tu nebudem opakovať. Nie je to však, samozrejme, len nedostatkom informačnej gramotnosti.

Od pádu komunizmu sa aj u nás nožnice medzi chudobnými a bohatými extrémne roztvorili a voľakedajšia stredná trieda sa natoľko zmenšila, že tento fakt môže prehliadať iba hlupák. Je ustáleným faktom, že bez početnej strednej triedy demokracia nebude fungovať a neprežije. Ak sa teda chceme ubrániť proti nebezpečenstvu, ktoré prichádza z Kremľa, nebude stačiť nákup mnohokolesových vojenských vozidiel za stovky miliónov eur, ani najmodernejších stíhačiek za miliardy eur. Práve naopak, musíme sa pozerať aj na to, kde tieto prostriedky budú chýbať a či sú utrácané rozumne, alebo prispejú k rozrastaniu sa armády frustrovaných bývalých členov strednej triedy, pre ktorých sa stane Vladimir Putin preferovanou alternatívou k demokracii.

© Autorské práva vyhradené

18 debata chyba
Viac na túto tému: #Vladimir Putin #zbrojenie #vojna na Ukrajine