Pracovať ako jeden pre globálne dobro

Celý svet čelí viacerým bezprecedentným krízam: od pretrvávajúceho problému s pandémiou COVID-19 cez klimatické zmeny, rozpad dodávateľských reťazcov až po nevyprovokovanú inváziu Ruska na Ukrajine. V súčasnosti viac ako kedykoľvek predtým ohrozuje mier a stabilitu v regióne rastúce rétorické a vojenské zastrašovanie zo strany Číny.

11.09.2022 10:00
debata (1)

To všetko bude mať vplyv na bezpečnosť a blahobyt sveta. Keď sa členovia OSN tento rok opäť stretnú v New Yorku, stojí za to pripomenúť týmto lídrom, že všetci ľudia vrátane obyvateľov Taiwanu si zaslúžia, aby ich hlas bol vypočutý a aby sa podieľali na spoločnom úsilí o riešenie týchto výziev pre globálne dobro.

Taiwan, ktorý je majákom demokracie v Ázii a silou dobra vo svete, je cenným partnerom, ktorý môže pomôcť prekonať tieto globálne výzvy. Od vypuknutia pandémie COVID-19 Taiwan poskytol humanitárnu pomoc krajinám po celom svete vrátane veľmi potrebných masiek a zdravotníckeho materiálu. Zároveň aj vyvinul a poskytol svoju domácu vakcínu. Taiwan tiež poslal viac ako 550 ton humanitárnej pomoci obyvateľom Ukrajiny po ruskej invázii do ich krajiny a okrem toho daroval viac ako 40 miliónov USD ukrajinským utečencom.

Taiwan sa ďalej zaviazal bojovať proti zmene klímy, pričom do roku 2050 plánuje nulové čisté emisie uhlíka, a zaviedol politiky na pomoc pri dosahovaní cieľov OSN v oblasti trvalo udržateľného rozvoja. Ako 22. najväčšia ekonomika na svete z hľadiska HDP a hlavný výrobca polovodičov zohráva Taiwan kľúčovú úlohu v globálnych dodávateľských reťazcoch. A ako obranca demokracie sa Taiwan snaží chrániť status quo a podporovať medzinárodný poriadok založený na pravidlách. Zatiaľ čo Čína využíva nátlak na vývoz svojej značky autoritárstva do zahraničia, Taiwan necháva svoju slobodnú a otvorenú spoločnosť ísť príkladom.

Nesprávny výklad rezolúcie Valného zhromaždenia OSN č. 2 758 dlhodobo zbavuje Taiwan práva zúčastňovať sa na činnosti OSN a jej špecializovaných agentúr a zároveň odopiera medzinárodnému spoločenstvu možnosť využívať prínosy Taiwanu.

Žiaľ, Taiwan sa nemôže zúčastňovať na najväčšom a najdôležitejšom fóre globálnej spolupráce kvôli neúprosnému potláčaniu zo strany Čínskej ľudovej republiky (ČĽR). Tým, že Peking zámerne spája svoju zásadu „jednej Číny“ s rezolúciou Valného zhromaždenia OSN č. 2 758 – rezolúciou, ktorá približne pred 50 rokmi určila, kto v tejto organizácii zastupuje „Čínu“, zavádza svet šírením klamstva, že Taiwan je súčasťou ČĽR. Na rozdiel od týchto nepravdivých tvrdení rezolúcia nezaujíma stanovisko k Taiwanu a neobsahuje ani slovo „Taiwan“. Dlhodobý status quo je taký, že Taiwan a ČĽR sú samostatné jurisdikcie, pričom ani jedna nie je podriadená druhej. Obyvateľov Taiwanu môže v medzinárodnom spoločenstve zastupovať len ich slobodná a demokraticky zvolená vláda.

Nesprávny výklad rezolúcie Valného zhromaždenia OSN č. 2 758 dlhodobo zbavuje Taiwan práva zúčastňovať sa na činnosti OSN a jej špecializovaných agentúr a zároveň odopiera medzinárodnému spoločenstvu možnosť využívať prínosy Taiwanu. Ešte horšie je, že snahy ČĽR o zmenu postavenia Taiwanu v OSN ďalej podkopávajú svetový mier a stabilitu. Príkladom sú nedávne nebezpečné vojenské manévre Pekingu v okolí Taiwanu.

V Charte OSN sa jasne uvádza, že cieľom a zásadami OSN je udržiavať medzinárodný mier a stabilitu a že medzinárodné spory by sa mali riešiť mierovými prostriedkami. Peking však naďalej vykonáva vojenské cvičenia v oblastiach okolo Taiwanu, čím narúša status quo v Taiwanskom prielive, stupňuje napätie, ovplyvňuje medzinárodný obchod a dopravu a ohrozuje mier a bezpečnosť v regióne. Takéto nezodpovedné konanie je potrebné odsúdiť a zastaviť. Vzhľadom na súčasné okolnosti je ešte dôležitejšie, aby OSN a jej členské štáty prestali dovoľovať takému členovi, ktorý je paradoxne členom Bezpečnostnej rady OSN, aby diktoval postoje organizácie tak, aby vyhovovali jeho vlastnej politickej agende. Akceptovanie neoprávnených nárokov Číny na Taiwan len destabilizuje región, čo je aj proti samotnému účelu OSN.

Taiwan bude rozhodne brániť svoju suverenitu a bezpečnosť. Ako zodpovedný člen medzinárodného spoločenstva bude Taiwan aj naďalej zachovávať zdržanlivosť v reakcii na provokácie Číny a spolupracovať s podobne zmýšľajúcimi krajinami na udržaní mieru a stability v regióne. A ako sme v priebehu rokov ukázali svetu, budeme si naďalej plniť svoje medzinárodné povinnosti aktívnym zapájaním sa do medzinárodného spoločenstva a prispievaním k nemu.

Téma 77. zasadnutia Valného zhromaždenia OSN „Prelomový okamih: transformačné riešenia vzájomne sa prelínajúcich výziev“ nám pripomína vážne výzvy, ktorým čelí medzinárodné spoločenstvo: pandémia COVID-19, nedostatok potravín a energie, narušené globálne dodávateľské reťazce, zmena klímy, a ich zoznam je dlhý. Keď OSN hovorí o „spoločných riešeniach“ a „solidarite“ pri riešení „vzájomne prepojených kríz“, nemôžeme súhlasiť viac. Taiwan je viac než ochotný a schopný byť súčasťou takýchto spoločných riešení. A 23,5 milióna odolných Taiwančanov by určite nemalo byť z takéhoto dôležitého globálneho úsilia vylúčených.

Sme vďační, že krajiny na celom svete si začínajú uvedomovať, čo môže Taiwan ponúknuť, a mnohé z nich podporujú silnú účasť Taiwanu v systéme OSN. Medzi nimi Európsky parlament, ktorý 6. júla tohto roku drvivou väčšinou schválil rezolúciu, v ktorej vyjadril podporu zmysluplnej účasti Taiwanu v medzinárodných organizáciách. Podobnú podporu vyjadrili aj krajiny G7. Najmä minister zahraničných vecí USA Antony Blinken v októbri minulého roka verejne vyzval všetky členské štáty OSN, aby sa pripojili k Spojeným štátom a podporili zmysluplnú účasť Taiwanu v systéme OSN.

Naše spoločné prekážky si vyžadujú zapojenie každého. Tieto vážne vzájomne prepojené krízy sa nedajú vyriešiť, kým sa nespojí celý svet. Taiwan sa ukázal ako spoľahlivý a nenahraditeľný partner a ľud Taiwanu je pripravený prispieť. Pracujme spoločne ako jeden celok pre globálne dobro!

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Čína #OSN #Taiwan #Čínska ľudová republika