Horúca politická jeseň v Česku

Na to, aby sa napätie v Česku dalo krájať, by úplne stačila energetická kríza, rekordná inflácia a rastúce ceny. Olej do ohňa však prilieva aj kampaň pred komunálnymi a senátnymi voľbami, ktoré sa uskutočnia koncom septembra, a prezidentskými voľbami v januári, najmä ak do boja vstúpi líder opozičného hnutia ANO Andrej Babiš.

14.09.2022 14:00
debata (5)

Jeseň mu síce pokazí súdny spor o Bocianie hniezdo (je podozrivý, že farmu kedysi previedol z Agrofertu na rodinných príslušníkov len naoko, aby mohol čerpať dotácie z EÚ), na druhej strane si však už nacvičil výkriky o účelovej kampani a stíhaní na objednávku z minulosti. Babiš od začiatku leta cestuje v karavane/dodávke po krajine, stretáva sa s ľuďmi a upevňuje svoje volebné jadro. Pokúša sa byť ľudový, oblek vymenil za tričko a snaží sa občanom predstaviť ako schopný manažér, ktorý teraz na čele vlády chýba. Naopak, Petra Fialu (ODS) vykresľuje ako slabého premiéra, ktorý nemá ani predstavu, čo ľudí trápi.

Fialov štýl mu hrá do kariet. Zo všetkých najusilovnejšie pracuje na koaličnej harmónii. Lídri piatich vládnucich strán spolu vychádzajú tak dobre, že ich slovenskí kolegovia by sa k nim mohli chodiť učiť. Úlohou je nehádať sa a pred verejnosť predstupovať len so schválenými návrhmi. Za normálnych okolností by voliči mohli byť spokojní. Problém tkvie v tom, že koalícia týmto vyplytvá väčšinu svojich síl, ktoré jej potom chýbajú na riešenie podstatných problémov.

Už sme počuli niekoľko nápadov, ako skrotiť vysoké ceny energií, ale riešenie – okrem úspornej tarify za energie, ktorá je len slabou náplasťou – sa rodí až v týchto dňoch, keď firmy zatvárajú prvé prevádzky. Kritika kabinetu prichádza nielen od opozície, odborov, zamestnávateľov a prezidentských kandidátov (vládna koalícia zatiaľ žiadneho nepredstavila a pravdepodobne ani nepredstaví), ale aj od politikov z vládneho tábora, ako je šéf Senátu Miloš Vystrčil alebo predseda Asociácie krajov Martin Kuba. Zaujímavé je, že obaja sú členmi ODS, v ktorej sa môžu čoskoro objaviť úvahy, či pomalého a v ekonomike sa strácajúceho Fialu nenahradia niekým výkonnejším, napríklad Kubom, ktorý vedie Juhočeský kraj.

Protesty a demonštrácie, ako aj výsledky volieb môžu v konečnom dôsledku ešte viac ohroziť domácu stabilitu. V najmenej vhodnom čase. Vláda sa však stále tvári, akoby sa nič nedialo.

Zatiaľ najväčšia kritika mieri na ministra priemyslu a obchodu Jozefa Síkelu (STAN). Komunálni politici a podniky sa sťažujú, že s nimi nekomunikuje. Opozícia už dlho žiada hlavy Síkelu a predsedu STAN Víta Rakušana, ktorý v úlohe ministra vnútra spackal výber riaditeľa civilnej rozviedky. STAN stále dopláca na blízkosť niektorých svojich politikov a spolupracovníkov k trestne stíhanému lobistovi Michalovi Redlovi. Babiš kvôli tomu nechal hlasovať o dôvere vláde, naopak, Rakušan bez najmenšej pokory kdekoho podozrieva z pokusu destabilizovať vládu a otočiť doteraz prozápadnú orientáciu ČR.

A aby toho nebolo málo, extrémisti sú na koni. Začiatkom septembra priviedli na pražský Václavák sedemdesiattisíc demonštrantov, ktorým naservírovali pestrú zmes problémov. Zloba sa týkala nielen vlády a jej prístupu ku kríze, ale aj ukrajinských utečencov či Európskej únie. V októbri vyjdú ľudia do ulíc na popud odborov, ktorých predák Jozef Středula nie je bez šancí v prezidentských voľbách. Je dosť možné, že ich bude ešte viac a možno sa zamerajú len na to podstatné, t. j. na zníženie životnej úrovne, za čo EÚ ani Ukrajinci nemôžu.

Pokiaľ Česko predsedá EÚ, s vládou zrejme nikto nepohne. A to aj napriek tomu, že medzi koaličnými stranami už teraz narastá počet rozdielnych názorov na dane, sociálne dávky, privatizáciu štátneho majetku či vstup do eurozóny. Protesty a demonštrácie, ako aj výsledky volieb však môžu v konečnom dôsledku ešte viac ohroziť domácu stabilitu. V najmenej vhodnom čase. Vláda sa však stále tvári, akoby sa nič nedialo.

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #Česko #Andrej Babiš #Bocianie hniezdo