73:73. Prečo Matovič zostane ministrom

V stredu popoludní budú poslanci hlasovať o tom, či odvolajú Igora Matoviča z postu ministra financií. Ten si pravdepodobne svoju stoličku udrží, no toto víťazstvo bude takpovediac Pyrrhovo, lebo len na chvíľu oddiali to, k čomu táto koalícia smeruje: predčasné voľby.

27.09.2022 19:00
debata (6)

Šéf OĽaNO nečelí odvolávaniu prvýkrát, no tentoraz je v nezávideniahodnej situácii. Opiera sa len o krehkú väčšinu a v prípade, ak by si to náhodou niekto rozmyslel, tak skončí. Parlamentná matematika je totiž jasná: za odvolanie je celkovo 73 poslancov z SaS (21), Hlasu (11), zo Smeru (27), z ĽS NS (7), Republiky (5) plus dvaja nezaradení – Miroslav Kollár (Spolu) a Tomáš Valášek (PS). Proti nim je 73 poslancov OĽaNO (47), Sme rodina (20) a Za ľudí (3), ako aj traja nezaradení (Čepček, Mičovský, Kuffa). Jazýček na váhach tak predstavuje trojica bývalých kotlebovcov Tomáš Taraba, Filip Kuffa a Slavěna Vorobelová spolu s odídenkyňou z OĽaNO Katarínou Hatrákovou.

Nemožno vylúčiť, že „motyka vystrelí“ a niekto z tých štyroch poslancov napokon bude hlasovať inak, prípadne sa nájde nejaký odbojný element v radoch koaličníkov. Je to však málo pravdepodobné.

Pytačky medzi Tarabom a koalíciou prebiehajú už dlhšie. Svoju kandidatúru na podpredsedu parlamentu síce minulý týždeň stiahol, lebo pre niektorých „liberálov“ v OĽaNO bol príliš hnedý, no to neznamená, že táto spolupráca nebude pokračovať.

Azda najprekvapivejší je v tejto zápletke postoj Smeru. Líder strany Robert Fico aj ostatní predstavitelia vytrvalo tvrdili, že nie sú takí hlúpi, aby pomohli koalícii tým, že odvolajú Matoviča a umožnia návrat sulíkovcov do vlády. Keďže Matovič je dlhodobo ich úhlavným nepriateľom, pred vlastnými voličmi by len ťažko vysvetľovali, prečo proti nemu nehlasovali. No keď si minulý týždeň spočítali, že takýto scenár nehrozí, tak svoj postoj zmenili. Takto zostane vlk sýty aj ovca celá. Lebo o nič nejde.

Ako povedala Veronika Remišová, v parlamente nás čaká nekonečný teáter, v ktorom sa každý bude chcieť predviesť. Verejnosť je však svedkom zvláštnej hry už niekoľko týždňov. Spustil ju Igor Matovič svojím vyhlásením, že po jeho odvolaní by sa SaS mohla vrátiť do vlády a Richard Sulík na túto hru pristúpil. Jej cieľom však v skutočnosti bolo udržať si priazeň tarabovcov.

Predstava, že sulíkovci spolu s opozíciou odvolajú šéfa najsilnejšej koaličnej strany, a potom budú spolu sedieť v jednej vláde, je totálne absurdná. Napriek tomu, že podľa nedávneho prieskumu Ipsosu by si to voliči želali, je nereálna.

Táto hra má však jednu chybičku krásy: predstava, že sulíkovci spolu s opozíciou odvolajú šéfa najsilnejšej koaličnej strany, a potom budú spolu sedieť v jednej vláde, je totálne absurdná. Napriek tomu, že podľa nedávneho prieskumu Ipsosu by si to voliči želali, je nereálna.

Keďže v záujme (takmer) všetkých sú predčasné voľby, a navyše si ich želá viac ako 60 percent ľudí, kľúčové bude hlasovanie o štátnom rozpočte. Tam sa bude lámať chlieb.

© Autorské práva vyhradené

6 debata chyba
Viac na túto tému: #Smer #Richard Sulík #Igor Matovič #Tomáš Taraba #SASKA