Povolebný chaos v Česku

Kto očakával, že voľby do tretiny Senátu a miestnych zastupiteľstiev situáciu v českej politike sprehľadnia, zostal ako obarený. Naopak, vypukol chaos. Každý sa pasuje za víťaza (podľa percent, hlasov, mandátov...), pričom každý utrpel nejakú citeľnú stratu, či už na pozíciách vo vedení miest, alebo známych senátorov.

06.10.2022 14:00
debata

Babišovo hnutie ANO posilnilo svoju pozíciu vo veľkých mestách. Do väčšiny zastupiteľstiev sa po novom dostala krajne pravicová SPD, zato ľavica v nich bude chýbať. Na ústupe sú Starostovia a nezávislí (STAN), ktorých zasiahla séria škandálov vrátane kauzy Dozimetr, ktorá odhalila vplyv lobistu Michala Redla na niektorých jej politikov. STAN si výrazne pohoršil v Prahe a krajských mestách, ale aj v Zlínskom kraji, kde bol založený a odkiaľ Redl pochádza.

Potvrdilo sa, že voliči sú z celoštátnej politiky a z reakcie Fialovho kabinetu na energetickú krízu a infláciu nervózni. To nahráva opozícii. Na druhej strane vládny tábor, najmä ODS, jasne zvíťazil v senátnych voľbách. Práve v ich druhom kole sa však malo uskutočniť pomyselné referendum o vláde, o ktorom Andrej Babiš hovoril už niekoľko týždňov vopred. Vo väčšine prípadov stáli proti sebe vládni a opoziční kandidáti. Voliči ANO však zostali doma, pravdepodobne preto, že Babiš už roky spochybňuje zmysel hornej komory parlamentu. Drvivá prevaha stredopravicových partají v Senáte tak pokračuje.

Pohorela aj Babišova chránenkyňa a spoluobžalovaná v kauze Bocianie hniezdo Jana Nagyová. Babiš za ňu kampaň v Jihlave „odmakal“ prakticky sám, ale na súpera, súčasného predsedu Senátu Miloša Vystrčila z ODS, to nestačilo. Babiš priznal porážku ANO, no nepovažuje ju za svoju osobnú prehru. Vychádza z faktu, že k voľbám „prvého rádu" chodí oveľa viac voličov – a v tých parlamentných by podľa prieskumov bolo ANO s veľkým náskokom prvé.

Znakom chaosu je aj výzva lídrov vládnucich strán, aby v mestách vznikali koalície na vládnom pôdoryse. Je to však ťažké, keďže vo väčšine miest zaostávajú za hnutím ANO, ktoré má teraz tromfy v rukách. Preto nájdeme viac radníc, ktoré bude viesť ANO spolu s ODS či ďalšími vládnymi stranami. To platí aj pre Teplice, ktoré boli ešte za bývalého predsedu Senátu Kuberu neotrasiteľnou baštou ODS. Tá sa však tento rok umiestnila na druhom mieste.

Prirodzene najsledovanejšie sú rokovania v Prahe. Žongluje sa s programami a personálnym obsadením (v Českej republike sa starostovia nevolia priamo, takže strany sa naťahujú aj o konkrétne mená). V hlavnom meste zvíťazila koalícia Spolu (ODS, TOP 09, KDU-ČSL) pred ANO. Údajne sa uchádza o koalíciu s tretími Pirátmi, tí si však už pred voľbami stanovili niekoľko ťažko splniteľných podmienok. Doteraz mali primátora a dnes nechcú byť odsunutí do druhoradej úlohy, ktorú zohrávajú vo vláde. Nie je vylúčené, že vo finále zamieria do opozície. Ak by však Prahu viedla koalícia Spolu s ANO, mohlo by to byť pre voličov mätúce. Ako je možné, že sa v parlamente hádajú na život a na smrť a v Prahe sa na seba usmievajú?

Najťažšiu hlavu má Babiš. Čo z ukončenej bitky vyvodiť pre priamu voľbu prezidenta? Neodišiel by z nej s plačom, keby sa proti nemu všetci spojili?

Vládu by nemali uchlácholiť čiastkové úspechy. Stále trhá rekordy v neobľúbenosti a chystajú sa ďalšie masové protesty proti nej. Napriek tomu má najťažšiu hlavu Babiš. Čo z ukončenej bitky vyvodiť pre priamu voľbu prezidenta? K nej by voliči ANO prišli, lenže je dvojkolová, ako tá senátna. Neodišiel by z nej Babiš s plačom, keby sa proti nemu všetci spojili?

Šancu na dôstojný ústup mu v utorok ponúkla koalícia Spolu, keď oznámila, že ona nikoho nominovať nebude. Iba sa priaznivo vyjadrila o troch uchádzačoch – Petrovi Pavlovi, Danuši Nerudovej a Pavlovi Fischerovi. Na viac nemá silu ani fantáziu. ANO môže postupovať podobne. Napokon Babiš už naznačil, že napriek predchádzajúcim vyhláseniam by mohol ešte raz kandidovať v snemových voľbách a dobývať premiérsku kanceláriu. Na Petra Fialu si totiž trúfa.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #česká politika #senátne voľby v Česku