Ako je na tom ruská ekonomika?

O stave a vývoji ruskej ekonomiky sa toho za posledný polrok popísalo veľa. Nové hodnotenie Medzinárodného menového fondu (MMF) ruskej ekonomiky sa príliš nelíši od očakávaní Centrálnej banky Ruskej federácie.

19.10.2022 14:00
debata (28)

MMF pôvodne predpovedal prepad ekonomiky o šesť percent, teraz ju zmiernil na mínus 3,4 %. Centrálna banka predpovedá pokles ruskej ekonomiky o 4 až 6 percent v tomto roku, čo je menej ako v predošlom výhľade (mínus 8 až 10 percent). Na budúci rok sa očakáva prepad ekonomiky o jedno až štyri percentá (predtým to bola nula až tri percentá). Naproti tomu ukrajinská ekonomika by mala klesnúť až o 30 percent.

Výdavky spojené s vojenskou inváziou na Ukrajinu činia približne päť percent ruského HDP. Naopak, Ukrajina vynakladá na obranu a obnovu zničených objektov ruskými okupantmi až 50 % HDP. Dôležité je uvedomiť si, že väčšina ruských zbraní pochádza zo skladov. Preto sa zaúčtujú iba ako odpisy dlhodobého hmotného majetku. Naopak, Ukrajina musí takmer všetky zbrane dovážať zo zahraničia. Buď ich dostane darom, alebo ich musí obratom zaplatiť, alebo si požičať. Zaujímavé je porovnanie inflácie. V Rusku je to len šesť percent, na Ukrajine až 24,3 %. Najviac stúpajú ceny potravín.

Účinnosť sankcií na dovoz ropy a plynu

V Európskej únii sme sa dali uniesť presvedčením, že ak prestaneme dovážať ruskú ropu a plyn, tak to zväčší pravdepodobnosť ukončenia vojenského konfliktu. Zabúdame na triviálny fakt, že ak z nejakého trhu odíde jeden producent, nahradí ho druhý. A toho druhého nahradí ten prvý. Koniec koncov ťažbu ropy na svete riadi Organizácia krajín vyvážajúcich ropu – OPEC+. Znamienko + znamená, že do organizácie je zahrnuté navyše okrem iných krajín aj Rusko. Aby krajiny udržali vysoké ceny, tak pred časom znížili množstvo vyťaženej ropy. Podobne je to aj s plynom.

Mylné je tiež myslieť si, že ak sa niečo zakáže, tak sa s tým prestane obchodovať. Veľmi výstižne to opísal investigatívny novinár Daniel Ammann v knihe The King of Oil: The Secret Lives of Marc Rich. Marc Rich bol prominentný medzinárodný finančník a obchodník s komoditami. Kto si knihu prečíta, pochopí, že každé embargo, teda zákaz, sa dá obísť. Marc Rich obchodoval s Juhoafrickou republikou, so Sovietskym zväzom, s Čínou, Kubou, fašistickým Španielskom, ale aj s Iránom a Izraelom. Aj dnes sa využívajú obchodné triky, ktoré v minulosti používal. Rich bol síce kontroverzným podnikateľom, ale rešpektovaným v celom svete. Založil denný trh s ropou.

Rusko nevyváža len ropu a plyn. Do USA vyváža urán pre atómové elektrárne. Výrobcovia lietadiel Boeing a Airbus kupujú z Ruska titán. A tiež hliník, nikel, meď a iné vzácne kovy. Na tieto suroviny nie je uvalené žiadne embargo ani špeciálna daň.

Keď sa pozrieme na ruský bežný účet platobnej bilancie, zistíme, že za prvých deväť mesiacov sa stav účtu strojnásobil. Ruská federácia vykázala prebytok 183,1 miliardy dolárov. Firmám ťažiacim ropu a zemný plyn, ale aj mnohým iným sa zvýšili za tri štvrťroky zisky o 25 percent.

Zdroje na financovanie invázie

Ak má Rusko zmrazené devízové rezervy, to neznamená, že centrálna banka tejto krajiny nemôže oproti týmto rezervám vydať ruble. V Európskej únii akoby nevedeli, že ruské ministerstvo financií môže vydať dlhopisy v rubľoch. Rusko má dosť veľký bankový sektor, ktorý si dlhopisy kúpi. Navyše v krajine pôsobia aj podielové fondy rôzneho typu, od akciových, dlhopisových až po burzové. Z peňazí, ktoré si Ruská federácia požičia na domácom finančnom trhu, môže financovať vojenský konflikt, koľko len chce.

Nezabúdajme, že Rusko nevyváža len ropu a plyn. Do USA vyváža urán pre atómové elektrárne. Výrobcovia lietadiel Boeing a Airbus kupujú z Ruska titán. A tiež hliník, nikel, meď a iné vzácne kovy. Na tieto suroviny nie je uvalené žiadne embargo ani špeciálna daň.

„Reálna“ ekonomika

Je pravdou, že z Ruska odišli mnohé podniky. Pre ekonomiku to znamená ranu, ale zároveň sa vytvára priestor na vznik či rozvoj domácich značiek tovarov a služieb. Úplná nahradenie určite nenastane zo dňa na deň. Výrobca automobilov Nissan Renault odovzdal výrobné haly štátu a samosprávam. Nechal si však otvorené zadné vrátka. Počas nasledujúcich šesť rokov má právo vrátiť sa na trh. V súčasnosti sa montujú v týchto halách automobily domácich značiek Lada a Moskvič. V Rusku však teraz pôsobí až 1 169 nadnárodných firiem. Najviac je ich z USA, Veľkej Británie a Nemecka.

Nezamestnanosť je zatiaľ podľa metodiky Medzinárodnej organizácie práce iba 3,9 %. Treba však dodať, že časť zamestnanosti podporuje štát cielenými dotáciami.

Na Rusko bolo uvalených asi 11 000 sankcií. Niečo zo strany USA, Kanady, Austrálie, Veľkej Británie, niečo zo strany Európskej únie. Veľká časť sankcií sa týka technológií. Ruská federácia povolila firmám takzvaný „paralelný dovoz“. Ľudovo povedané – pašovanie technológií. Technológie sa pašovali aj v čase Sovietskeho zväzu. Vtedy existoval Koordinačný výbor pre mnohostranné kontroly vývozu (CoCom). Napriek CoCom japonská firma Toshiba Machine Company a skupina spoločností Kongsberg z Nórska dodali v rokoch 1982 až 1984 Sovietskemu zväzu osem počítačom riadených fréz na výrobu skrutiek pre ponorky. To zlepšilo ich neviditeľnosť. Koncom 80. rokov bola digitalizácia denníka Pravda postavená na procesoroch prepašovaných cez Rakúsko.

Mnohí politici v Európe i na Slovensku majú v poznatkoch o ruskej ekonomike, diplomaticky povedané, veľké rezervy. To určite neprospieva veci.

© Autorské práva vyhradené

28 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Ukrajina #ruská ekonomika #sankcie proti Rusku