ad. Rodičovský príspevok: zásluhový teror

Rodičovský príspevok sa bude od 1. januára 2023 zvyšovať. Nižší zvyšujeme z 280 eur na 301 eur. A vyšší zvyšujeme z 383,80 eura na 412,60 eura. Nezávisí to od ľubovôle poslancov parlamentu, ako mylne uviedla Zuzana Kusá vo svojom článku (Pravda, 11. 10. 2022).

20.10.2022 13:30
debata (2)

Aj v prípade neschválenia štátneho rozpočtu na rok 2023 budú slovenské rodiny dostávať tento valorizovaný rodičovský príspevok, bez ohľadu na prípadné rozpočtové provizórium. Takto máme nastavený zákon a je to tak dobre.

Zuzana Kusá sa mýli aj v tom, že dôchodcovia si 11,8-percentnú valorizáciu dôchodkov od 1. januára 2023 vylobovali. Nie je to pravda. Opäť platí, že takto máme nastavený zákon. Samozrejme, dôchodcovia budú takisto dostávať valorizovaný dôchodok bez ohľadu na to, či poslanci parlamentu schvália štátny rozpočet na rok 2023.

Zuzana Kusá Čítajte aj Rodičovský príspevok: zásluhový teror

Dôchodok valorizovaný o 11,8 percenta pomôže menej dôchodcom s nižšími dôchodkami. Napríklad 400-eurový dôchodok bude valorizovaný o 47 eur. Priemerný dôchodok vo výške 520 eur bude valorizovaný o 61 eur. Pri dôchodku 800 eur bude valorizácia predstavovať 94 eur. Práve preto som v parlamente v utorok presadil vyplatenie mimoriadneho 14. dôchodku, ktorý bude vyplatený v decembri 2022. Bude vo výške 70 percent 13. dôchodku, ktorý bol vyplatený v lete. V praxi to znamená, že dôchodcovia s najnižšími dôchodkami v decembri dostanú 210 eur, dôchodcovia s najvyššími dôchodkami 35 eur. Pri tejto mimoriadnej inflačnej pomoci sme teda zohľadnili sociálny aspekt pomoci dôchodcom, teda že dôchodcom s nižšími dôchodcami pomôžeme viac.

Zuzana Kusá sa ďalej mýli aj v tom, že nechceme pomáhať nepracujúcim mamičkám s deťmi. Od 1. júla 2022 sme zvýšili prídavok na dieťa z 25,88 eur na 30 eur za mesiac. Od 1. januára tento prídavok na dieťa zvyšujeme na tejto schôdzi parlamentu až na 60 eur mesačne. V priebehu pol roka teda zvýšime prídavok na dieťa viac ako dvojnásobne. Ešte viac zvýšime príjem rodín s deťmi do 18 rokov, kde aspoň jeden z rodičov pracuje, celkovo to bude od januára 2023 pomoc pre rodinu 200 eur mesačne na jedno dieťa. Žiadna iná vláda nezvyšovala pomoc rodinám s deťmi takto masívne.

Prečo chceme viac zvýšiť pomoc rodinám s deťmi, kde aspoň jeden z rodičov pracuje? Prečo máme vyšší rodičovský príspevok pre matky, ktoré pred pôrodom pracovali? Pretože nechceme, aby si niekto, prepáčte za výraz, urobil z rodenia detí zárobkovú činnosť. K zodpovednému rodičovstvu patrí aj vedomie, že sa o svoje deti máme postarať. Preto pomáhame viac rodinám, kde si to rodičia uvedomujú.

Aby som teda poukázal aj na posledný omyl Zuzany Kusej, polepšia si aj deti, ktoré sa narodili do domácnosti v núdzi, a to aj vtedy, keď obaja rodičia nepracujú. Minimálne vo výške prídavku o 30 eur na jedno dieťa mesačne. Rešpektujem, že sa prorodinná politika našej vlády Zuzane Kusej nepáči. To ju však nezbavuje povinnosti naštudovať si aspoň základné fakty. Bez toho jej kritika pripomína slovenské porekadlo „čo sa babe chcelo, to sa babe zdalo“.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #rodičovský príspevok #pomoc rodinám #valorizácia dôchodkov