V hlavnej úlohe Babiš

Ako mačka s myšou sa dlhé mesiace hral Andrej Babiš s českou verejnosťou. Bude kandidovať za prezidenta? Nebude? Menili sa aj termíny, kedy mal verdikt oznámiť. Zrejme sám tápal. Dobývať Strakovu akadémiu (sídlo vlády) alebo Hrad? Prezidentské právomoci sú obmedzené, no pri riadení krajiny je manažérskymi schopnosťami sa chváliaci Babiš ako ryba vo vode. Navyše dvojkolová priama voľba je disciplína, ktorú si ešte neskúsil. Zato väčšina kandidátov jeho hnutia ANO v nej v nedávnych senátnych volieb pohorela.

03.11.2022 16:00
debata (1)

Od nedele je všetko jasné. Babiš chce byť prezidentom. A hneď priznal premenu: „Chcem byť svoj. Proste Babiš, akého ľudia poznajú, ale s iným poslaním a inou rétorikou.“ Vraj povedie pozitívnu kampaň, nebude konfrontačná a súpera komentovať nemieni. V prípade úspechu chce byť „silným, akčným, nezávislým, férovým a tvrdo pracujúcim prezidentom.“ Spoluprácu s dnešnou pravicovou vládou si predstaviť dokáže, rovno však avizoval, že by bol častým hosťom na jej schôdzach. Už teraz si možno predstaviť ten cirkus…

Babiš sa napriek tomu snaží všetkých upokojiť. Z funkcie predsedu ANO síce neodstúpi teraz, ako ho na to vyzval jeho podpredseda a moravskosliezsky hajtman Ivo Vondrák, ale až po eventuálnom zvolení. Už teraz sa však vzdáva úlohy lídra opozície a chystá sa vo svojom obytnom vozidle vyraziť na ďalšie turné naprieč Českom.

Chcieť ešte neznamená mať. K zvoleniu má Babiš ďaleko. Napriek tomu sa analytici zhodujú, že jeho postup do druhého kola je pravdepodobný. Ide predsa o najpopulárnej­šieho politika kočírujúceho najpopulárnejšiu stranu. A s ľuďmi to Babiš vie. Má pre nich širokú paletu emócií. Chvíľu je neohrozený vodca, chvíľu obeť sprisahania, ktorej by ste do klobúka vhodili hrsť drobných. Dokáže sa smiať, mračiť aj hnevať. Navyše používa slovník, ktorému všetci rozumejú. To sa potom ľahko zabudne na jeho obžalobu v kauze Bocianie hniezdo, na problémy s konfliktom záujmov aj na chaos, ktorý sprevádzal Babišovo vládnutie.

Otázkou však zostáva, čo by sa dialo v druhom kole. Zatiaľ je favoritom Petr Pavel, ktorý sa opiera o svoju generálsku hodnosť a niekdajšie šéfovanie českému vojsku i armádam NATO. Doháňa ho však minulosť, nie nepodobná tej Babišovej: členstvo v normalizačnej KSČ a pletky s tajnými službami. Pavlovi, ale aj senátorovi Pavlovi Fischerovi a emeritnej rektorke Mendelovej univerzity v Brne Danuši Nerudovej už vyjadrili podporu koaliční predáci.

Práve Nerudová, ktorá je mladšia ako ostatní uchádzači a mnohým voličom imponuje ako úspešná žena, sa môže stať „čiernym koňom“ kampane. Sociológovia predpovedajú, že ona aj Pavel majú šancu Babiša poraziť. Sú to však predčasné úvahy, keďže ani nevieme, ako kto obstojí v kľúčových televíznych debatách. Pred desiatimi rokmi rýchlo zhasla hviezda expremiéra Jana Fischera a pred piatimi rokmi rozniesol Miloš Zeman na kopytách nemastného-neslaného akademika Jiřího Drahoša.

Na Zemanovu podporu aj rady sa môže Babiš spoľahnúť. Nepochybne zahrnú aj nutnosť osloviť voličov, ktorí na voľby zvyčajne nechodia. Zeman za nimi vo svojej kampani zašiel aj do tých najodľahlejších a sociálne najkomplikova­nejších regiónov – a vyplatilo sa mu to. Babiš plánuje to isté, počas energetickej a ekonomickej krízy mu nahráva aj naštvanosť ľudí na Fialov kabinet.

Babiš vlastne nemá čo stratiť. Buď sa stane hlavou štátu ostrou ako britva, s ktorou si užije akákoľvek vláda, alebo sa vráti k opozičnej práci v parlamente.

Babiš vlastne nemá čo stratiť. Buď sa stane hlavou štátu ostrou ako britva, s ktorou si užije akákoľvek vláda, alebo sa vráti k opozičnej práci v parlamente. Veď ani pre Roberta Fica neznamenala porážka v prezidentskom zápolení konečnú. Môže to znieť šialene, ale na obzore nie je nič, čo by Babišovi vzalo v českej politike hlavnú úlohu, nech už ju bude zohrávať kdekoľvek.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Andrej Babiš #Petr Pavel #Prezident Českej republiky