Potrebujeme veľké protifašistické hnutie – ako soľ!

To, že je Slovensko rozčesnuté na rôzne názorové platformy a tábory vôbec neprekáža. Veď sme sa chceli zbaviť monopolu jednej strany a jednej pravdy, a to sa nám podarilo. A tak nemáme len množstvo politických strán, ale aj viacero svetonázorových a hodnotových pozícií. Dnes sa nám delia pozdĺž dvoch aktuálnych udalostí: Putinovej vojny proti Ukrajine a oživenej klerikálno-ľudáckej snahe zmocniť sa nielen mysle našich občanov, ale aj štátu.

11.11.2022 12:00
debata (32)

Pozorujem aj veľký zmätok v debatách či už na sociálnych sieťach, v občianskych združeniach, politických stranách, školách aj inštitúciách. Témy fašizmu, antisemitizmu, práv LGBTI+ osôb, slobody žien rozhodovať o svojom materstve sa prepletajú s vášnivými diskusiami ba hádkami, kto je vinný za vojnu v našom susedstve: a všetky témy sú poprepletané neuveriteľnými konšpiráciami, konštrukciami odhaľujúcimi svetovládne sprisahania a komploty jedných alebo druhých.

A takýto zmätok sa prejavil aj medzi členmi Slovenského zväzu protifašistických bojovníkov (SZPB). Iste, zväz sa formoval ako organizácia bojovníkov proti fašizmu v II. svetovej vojne, a tak, samozrejme, mnohí bolestne prežívajú dilemu, na čiu stranu sa postaviť. Veď pre mnohých boli Rusi symbolom protifašistického boja a ukrajinskí banderovci pozostatkami pronacistických skupín ešte dlho po skončení svetovej vojny.

Som už nejaké desaťročie vo zväze a so závisťou spomínam na nespočetné diskusie v organizáciách zväzu po celom Slovensku, diskusie, v ktorých všetko bolo jasné, lebo sa vedelo, kto bol ten minulý nepriateľ, a nebolo sa treba rozhodovať, kto je ten dnešný. Aj 20-ročnú okupáciu sovietskymi vojskami pokladali zarytí komunisti za správnu a všetci ostatní – od reformných komunistov cez socialistov a liberálov za akt agresie. Ale to už je minulosť. Dnes sme vo vojne, ktorá prebieha v našom susedstve. A máme obavy, aby sa neposunula aj k nám.

Antifašizmus, Ukrajina a Rusko

Položme si jednoduchú otázku: Aký by mal byť postoj antifašistov? V celej histórii od raného 20. storočia fašizmus (vo všetkých variantoch: nacizmus, klérofašizmus, falangizmus, Mussoliniho či horthyovský fašizmus atď.) vždy vyústil do agresie voči susedom a do pokusu získať cudzie územia. A zámienkou vždy bola ochrana národnostných menšín na území iného štátu.

Lenže dnes je takýmto agresorom Putinovo Rusko. Bolo by skutočne chybou zakrývať si oči pred existenciou fašizujúceho nacionalizmu aj na Ukrajine. Po Majdane dokonca získal na sile. Ale treba aj jasne vidieť, že postupne strácal, nestal sa silou, ktorá by sa zmocnila štátu a určovala ukrajinskú politiku. A iste môžeme kritizovať aj mnohé kroky namierené proti ruskej menšine. Odsúdeniahodné kroky (ako jazykový zákon…). Ale rovnako treba otvorene hovoriť o tom, ako sa ruská menšina stávala nástrojom v rukách Putinovej politiky. To všetko je otvorené pre férovú diskusiu. Ale faktom ostáva, že agresiu proti suverénnemu štátu uskutočnilo Rusko. Vedie na území Ukrajiny vyhladzovaciu a zločinnú vojnu.

Pre antifašistu by malo byť zrejmé, že Putinova ideológia je skoro úplne totožná s tou ľudáckou: nacionalizmus ako tmel a cirkev ako pilier zabezpečujúci poslušnosť voči „verchuške“ a úderná sila proti všetkému pokrokovému. A keďže tento nacionalizmus je veľkoruský, netrvalo dlho a stal sa priam zákonite imperialistický.

Predstavte si, že by Viktor Orbán rozpútal vojnu proti Slovensku, lebo máme v parlamente všakovakých fašistov a to v hojnom počte a ešte prednedávnom nám vládli v celej bystrickej župe. A tento Orbán by tvrdil, že nás a maďarskú menšinu prichádza oslobodiť od fašistických živlov a vlastne celé to Slovensko a Slovákov treba denacifikovať. Nuž ďakujem pekne, hát nagyon szépen köszönjük!

Ľudáci, putinovci a antifašisti

Netvrdím, že súčasný režim v Rusku je fašistický. K tomu mu ešte všeličo chýba. Chvalabohu! Ale pre antifašistu by malo byť zrejmé, že Putinova ideológia je skoro úplne totožná s tou ľudáckou: nacionalizmus ako tmel a cirkev ako pilier zabezpečujúci poslušnosť voči „verchuške“ a úderná sila proti všetkému pokrokovému. A keďže tento nacionalizmus je veľkoruský, netrvalo dlho a stal sa priam zákonite imperialistický. (Nemám tu priestor na podrobnú argumentáciu, že tento imperializmus nemá primárne korene v rozširovaní NATO, ale v náraste a dominancii veľkoruského nacionalizmu…) Antifašista nemôže podporovať ruskú expanziu a už vôbec nie vojnové ťaženie proti akémukoľvek suverénnemu štátu.

Nie je vôbec náhodou, že na nedávnom protifašistickom pochode v Bratislave sa stretli ruka v ruke aktivisti za práva LGBTI+ osôb, mladí antifašisti, antikapitalisti a progresívni ľavičiari všetkých odtieňov; a videl som tam aj mnoho členov SZPB . Lebo správne pochopili, že fašizmus sa začína tam, kde sa obmedzujú práva: najprv menšín, Židov, „cudzákov“, potom tých „nepravých“ Slovákov, potom „zradcov“ – teda tých, ktorí majú inú predstavu národa; napokon ľavičiarov aj liberálov: veď tí nemajú tú pravú vieru, tí nie sú poslušní tej pravej cirkvi: Za Boha – za národ! Väčšine protifašistov sú tieto súvislosti jasné. Ale existujú aj takí, ktorí sa spájajú s kotlebovcami, uhríkovcami či s putinovcami a ešte sa pokladajú za tých jedine pravých antifašistov. Ale sú v menšine: vidím skôr znamenia, že sa dávajú dokopy protifašisti všetkých generácií aj pokrokových ideových prúdov, a bolo by fajn, keby ich domovom bol práve zväz protifašistických bojovníkov.

© Autorské práva vyhradené

32 debata chyba
Viac na túto tému: #fašizmus #Vladimir Putin #antifašizmus #vojna na Ukrajine #SZPB