Komu pomohli sankcie proti Rusku?

Dobrou praxou Európskej komisie pred každým závažnejším rozhodnutím je pripraviť tzv. dopadovú štúdiu (Impact Assessment). Európska únia od 24. februára tohto roku prijala osem a chystá sa prijať deviaty protiruský sankčný balíček – bez jedinej dopadovej štúdie.

18.11.2022 12:00
debata (75)

Nemala na to čas? Nielenže sa neanalyzovali dosahy sankcií na EÚ a ignoroval sa princíp proporcionality sankcií (sankcie nemajú dopadať na štáty, ktoré ich prijímajú, tvrdšie ako na sankcionovanú krajinu), no Európska komisia nepredložila ani analýzu dopadu účinnosti sankcií na dosiahnutie cieľa, ktorým je ukončiť agresiu Ruska na Ukrajine.

Čas prehodnotiť sankcie?

Ak si svoju povinnosť nesplnila EK, neznamená to, že všetky štáty EÚ či proukrajinskej koalície neurobili svoju domácu dopadovú štúdiu. Na jej základe si pri rokovaniach o jednotlivých sankčných balíčkoch viacerí členovia EÚ vynegociovali výnimky. Medzi takýchto efektívnych vyjednávačov nepatrila vláda SR, ktorej predseda spočiatku dokonca presadzoval okamžité zastavenie dovozu ruského plynu. Na základe akej dopadovej štúdie, nevieme.

V interview pre Financial Times Masahiro Okafuji, šéf Itochu Corporation, jednej z piatich najväčších japonských spoločností, povedal, že bez dovozu ruskej ropy by Japonsko neprežilo. Z toho istého dôvodu Japonsko, ako aj India neodskočili z ruského ropného projektu Sakhalin I, z ktorého vycúval americký ExxonMobil.

Zákaz dovozu obohateného ruského uránu do USA a do EÚ presadzuje ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Kým USA krátko po začiatku ruskej invázie na Ukrajinu na sankčný zoznam zaradili ruský plyn, ropu a uhlie, urán sa do USA neprestal dovážať. USA nemajú vlastný priemysel na obohacovanie uránu. Podľa Mining Weekly USA kupujú z Ruska pre svoje atómové elektrárne až 16,5 % uránu ročne a Rusku zaň platia 1,2 miliardy USD. Americké ministerstvo financií ešte v júni t. r. udelilo výnimku inkasovať platby investorom do cenných papierov poisťujúcich proti ruskej platobnej neschopnosti. Príkladov na výnimky z finančných a obchodných sankcií je na strane štátov podporujúcich sankcie proti Rusku, samozrejme, viac.

Podľa štúdie O návrhu efektívnych sankcií: prípad zákazu exportu do Ruska, ktorú vypracovalo Centrum pre medzinárodný rozvoj na Harvarde, výnimky a nekoordinovanosť sankcií nie sú hlavným dôvodom, prečo protiruské sankcie nedosahujú svoj cieľ. Čakalo sa, že obchodné sankcie a finančné „atómové zbrane“ Rusku podrazia nohy. No podľa MMF ruský HDP v roku 2022 poklesne iba asi o 3,4 % a rubeľ je o 20 % silnejší ako pred vojnou. Reuters uvádza, že ruský rubeľ bol v tomto roku najviac sa zhodnocujúcou menou na svete. Autori vysvetľujú, prečo sankcie neboli účinné do takej miery, ako sa predpokladalo. Navrhujú kritérium, ktoré by pomohlo zostaviť sankčný zoznam exportných produktov, ktorý by mal za následok mnohonásobne väčší dosah na ruský HDP ako na HDP sankcionujúcich štátov.

Ak sankcie nedosiahli to, čo sa od nich čakalo, a, naopak, rozsah ich spätných dôsledkov na sankcionujúce štáty sa ukazuje väčší, ako sa predpokladalo, neznamená to, že z nich nikto nemá prospech. Víťazom sú energetické firmy a vojenskopriemyselný komplex.

Kto z nich ako profituje?

Ak sankcie nedosiahli to, čo sa od nich čakalo, a, naopak, rozsah ich spätných dôsledkov na sankcionujúce štáty sa ukazuje väčší, ako sa predpokladalo, neznamená to, že z nich nikto nemá prospech. Víťazom sú energetické firmy a vojenskopriemyselný komplex. Terčom kritiky pred voľbami do Kongresu USA sa stali ropné spoločnosti. Inflácia a zvlášť ceny energií sa dostali pri rozhodovaní amerických voličov, komu dať svoj hlas, na prvé miesto.

Americký prezident Joe Biden využil každú príležitosť, aby ukázal prstom na spoločnosti, ktoré sú zodpovedné za vysoké ceny na čerpacích staniciach: „Ropné spoločnosti nemajú v súčasnosti rekordné zisky preto, že by robili niečo nové alebo inovatívne. Ich zisky sú nečakaným ziskom z vojny, nečakaným ziskom z brutálneho konfliktu, ktorý pustoší Ukrajinu a ubližuje desiatkam miliónov ľudí na celom svete.“ Pohrozil, že navrhne Kongresu ich mimoriadny zisk zdaniť. Ľavicový demokratický senátor Bernie Sanders to odporúčal už v marci tohto roku, keď ich zisky neboli ešte také enormné.

Mimoriadny zisk nedosahujú iba americké ropné spoločnosti ExxonMobil či Chevron, ale aj britsko-holandský Shell, britský BP, francúzska spoločnosť TotalEnergies, talianska ENI, ale aj rakúska ÖMV. V treťom štvrťroku sa ich zisky oproti rovnakému obdobiu minulého roka zdvoj- až strojnásobili. Výsledky MOL Group, ktorého súčasťou je i Slovnaft, za prvé tri štvrťroky sú vyššie ako vlani za celý rok.

Dotácie energeticky náročných podnikov hradia daňoví poplatníci. Mimoriadny zisk energetických spoločností (a nielen týchto) inkasujú akcionári, ktorí sa o ne nezaslúžili. Nástroj, známy od čias prvej svetovej vojny, ktorý by to napravil, je daň z mimoriadneho zisku. Niektorým vládam ho netreba pripomínať. Slovenskej áno.

© Autorské práva vyhradené

75 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #sankcie EÚ #sankcie voči Rusku #Hegerova vláda