Kým budú ľudia iba rukojemníkmi, s energetickou krízou nepohneme

Igor Matovič sa viackrát vyjadril, že na ministerstve hospodárstva mu Richard Sulík v boji s energetickou krízou nechal iba hrdzavý podnos. Paradoxne však na tom podnose dnes stojí celá agenda ministerstva a sám Karel Hirman viackrát verejne ocenil našu prácu.

26.11.2022 11:00
debata (3)

Zásobníky plynu máme plné, elektrinu pre ľudí dohodnutú, Mochovce rozbehnuté, jadrové palivo zabezpečené. Okrem toho sme v polovici augusta doručili na vládu dva návrhy zabezpečenia lacnej elektriny aj plynu pre všetky slovenské domácnosti a na ministerstvo financií sme ešte pred mojím odchodom odoslali dve schémy štátnej pomoci pre podnikateľov.

Žiaľ, Igor Matovič hľadá namiesto riešenia problémov radšej problémy v riešeniach. A keď ich nenájde, tak si ich sám vytvorí.

Žiaľ, Igor Matovič hľadá namiesto riešenia problémov radšej problémy v riešeniach. A keď ich nenájde, tak si ich sám vytvorí. Naše augustové návrhy nechal odložené v šuplíku, až kým sa trhové riešenie so zabezpečením lacného plynu pre domácnosti stalo nevykonateľným a teraz ho bude musieť kompenzovať zo štátneho rozpočtu, teda z peňazí nás všetkých. A na schémy štátnej pomoci pre podnikateľov ponúka peniaze opäť iba zo štátnej kasy, ale aj to iba za podmienky, že mu opozícia schváli budúcoročný rozpočet. Minister financií tak pokračuje vo svoje povesti únoscu financií a rukojemníkov si vyberá podľa potreby.

Opatrenia, ktoré malo na starosti ministerstvo hospodárstva, sme do bodky zrealizovali a dnes pomáhajú tak ľuďom, ako aj podnikateľom. Podarilo sa nám vytvoriť priestor na zníženie poplatkov platených v cenách energií a tieto sú dnes najnižšie za posledných päť rokov. Uvoľnili a rozšírili sme možnosti, aby si každý mohol vyrobiť elektrinu na vlastnú spotrebu a ušetril tak nemalé prostriedky. Domové kotolne majú možnosť mať regulované ceny plynu, rovnako dostali aj možnosť uzavretia výhodnejšej viacročnej zmluvy s SPP. Energetická kríza však nie je problém ministerstva hospodárstva, ako sa to snažil Igor Matovič často prezentovať. Ide o celosvetovú krízu, ktorá sa dotkne každého jedného odvetvia ekonomiky.

Prvý komplexný súbor opatrení na riešenie energetickej krízy sme preto ako ministerstvo hospodárstva predstavili na úrade vlády 1. októbra minulého roku. Ďalšie návrhy sme ponúkali až do nášho odchodu. Zníženie DPH na energie, využitie nevyčerpaných eurofondov na kompenzácie, zvýšenie čerpania prostriedkov z envirofondu pre podnikateľov, elektrinu zo štátnych vodných elektrární pre verejnú správu…

Toto všetko boli návrhy, ktoré z nenávisti k svojmu koaličnému partnerovi zablokoval jediný človek. Igor Matovič. Ten istý Matovič, ktorý dnes tvrdí, že mu Richard Sulík nechal na ministerstve hospodárstva iba hrdzavý podnos. Mal by sa však na ten podnos pozrieť ešte raz. To, čo sa mu zdá ako hrdzavé, je iba patina na striebornom podnose spôsobená jeho vlastnou neschopnosťou.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #plyn #Richard Sulík #Igor Matovič