Čaká nás rozpočtové provizórium?

Aj časť triezvo rozmýšľajúcich ľudí podľahla presviedčaniu Igora Matoviča, že Lekárske odborové združenie vydiera vládu. Matovič sa pohráva s touto spoločnosťou a cena, ktorú za to platíme, je vysoká. Počnúc pravdepodobne odvrátiteľnými úmrtiami počas pandémie a novými, pokiaľ by k dohode medzi vládou a LOZ nedošlo, končiac neefektívne vynaloženými finančnými prostriedkami, ktoré neprimerane navýšili dlh štátu.

02.12.2022 12:00
debata (2)

Podporte štátny rozpočet, vyzýva Peter Visolajský

LOZ predložilo svojich osem požiadaviek vláde pred niekoľkými mesiacmi, minister Vladimír Lengvarský však cynicky vyhlásil, že si počká, koľko z ohlasovaných výpovedí lekárov sa naozaj uskutoční. Dohodu sa bez účasti Matoviča napokon podarilo dosiahnuť päť minút pred dvanástou. To, či sa bude skutočne realizovať, bude závisieť aj od schválenia zákona o štátnom rozpočte. Aby bol zákon schválený, musí menšinová vládna moc nájsť podporu u opozície. Či s niekým z opozície o podpore štátneho rozpočtu rokuje už teraz, nevieme. Horšie je, ak si to ponecháva až na deň pred vianočnými sviatkami či pred Silvestrom. A ešte horšie, ak nemá krízový scenár pre prípad, že rok 2023 sa bude musieť riadiť rozpočtovým provizóriom.

U koho môže Eduard Heger hľadať podporu? SaS nepodporí štátny rozpočet nielen preto, že ho predkladá Igor Matovič. Je to neoliberálna strana, ktorej mantrou sú nízke dane a vyrovnaný štátny rozpočet. Za každú cenu. Strane Hlas-SD, ktorá, ako sa zdá, počíta s tým, že jej vládnym partnerom po budúcich voľbách by mohla byť SaS, treba pripomenúť, že triáda sociálny štát, nízke dane a vyrovnaný rozpočet existuje iba v ríši snov. SaS má prax v rozbíjaní vlád, rozbije aj vládu Petra Pellegriniho.

Hlas-SD, pokiaľ sa nedá prehovoriť, štátny rozpočet nepodporí. A pretože je táto vládna koalícia prikovaná k svojim vládnym stoličkám, neustúpi požiadavke Smeru-SD spojiť s hlasovaním o štátnom rozpočte hlasovanie o predčasných voľbách. Nič nezmení ani oneskorená výzva prezidentky z jej tohtoročnej správy o stave republiky prednesenej v NR SR. Menšinovej vláde zostane oslovovať tých, ktorí sa do NR SR dostali pod hlavičkou ĽS NS. Minister Ján Budaj – ak bude chcieť dostáť svojmu slovu – bude musieť z vlády odísť.

Čo ak NR SR štátny rozpočet neschváli?

Predpokladajme, že takáto možnosť nenastane. No prezieravý politik by mal rátať i s touto možnosťou a predseda vlády by mal už teraz riadiť prípravu krízového variantu. Čo z jednej dvanástiny tohtoročného rozpočtu bude prednostne pokrývať ten-ktorý mesiac roku 2023? Zákon o rozpočtových pravidlách v čase svojho vzniku nepočítal s európskymi zdrojmi a pokiaľ sa interpreti zákona nepokúsia do jednej dvanástiny zahrnúť aj európske zdroje, bude ich mať vláda k dispozícii v plnom rozsahu. To by situáciu uľahčilo. Za predpokladu, že ich bude vedieť efektívne využiť. Podľa Rady vlády pre Plán obnovy a odolnosti SR prechádza plán obnovy z „reformnej do investičnej fázy“. Nateraz má ísť o výzvy za jednu miliardu eur.

Z plánu obnovy zostáva okolo 5 mld. eur. Použitie časti z nich je ohrozené, pretože sa neplnia míľniky, ktoré si vláda dala do Plánu obnovy a odolnosti. Dáva to za pravdu tým, ktorí kritizovali spôsob prípravy tohto dokumentu: bez účasti širokej odbornej verejnosti. Optimalizáciu siete nemocníc NR SR schválila, ale petičné akcie a protesty proti jej realizácii nás ešte len čakajú. Až nový minister spravodlivosti zreálnil realizáciu súdnej mapy, ďalší z míľnikov plánu obnovy.

Pri dobrom manažovaní prostriedkov štátneho rozpočtu v prípade nežiaduceho rozpočtového provizória a efektívnom manažovaní európskych zdrojov by nemusel byť budúci rozpočtový rok ani v prípade provizória kritický. To by sme však museli mať vo vláde schopných krízových manažérov.

Nezapracovanie iného míľnika – výdavkových limitov – do návrhu štátneho rozpočtu nás môže stáť pár sto miliónov. Ak však štátny rozpočet schválený nebude, i keby v ňom výdavkové limity zapracované boli, míľnik by sa nesplnil.

V polovici októbra Európska komisia (EK) schválila žiadosť Slovenska o presun nevyužitých starých fondov EÚ na pomoc malým a stredným podnikom a obyvateľstvu zasiahnutým vysokými cenami energií v rozsahu 1,5 mld. eur, pokiaľ jej návrh odobrí Európsky parlament. Okrem toho sa bude dať použiť 459 miliónov eur z Fondu na spravodlivú transformáciu na podporu prechodu ku klimatickej neutralite v najzraniteľnej­ších regiónoch Slovenska. A mohli by sme pokračovať.

Pred niekoľkými dňami Európska komisia odsúhlasila Program Slovensko, predstavujúci nový balík eurofondov takmer vo výške 13 miliárd eur. Vicepremiérka Remišová pokladá za veľký úspech, že Slovensko je medzi prvými šiestimi štátmi EÚ, ktoré majú kompletne schválené programovanie nového eurofondového obdobia. Koľko z nich sa využije už v roku 2023?

Summa summarum: pri dobrom manažovaní prostriedkov štátneho rozpočtu v prípade nežiaduceho rozpočtového provizória a efektívnom manažovaní európskych zdrojov, ku ktorému sa táto vládna koalícia vo svojom programovom vyhlásení zaviazala, by nemusel byť budúci rozpočtový rok ani v prípade provizória kritický. To by sme však museli mať vo vláde schopných krízových manažérov.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #štátny rozpočet 2023 #rozpočtové provizórium