200 eur od OĽaNO v hrsti

Vyzerá to úplne jednoducho a krásne – vláda robí všetko pre to, aby sme z postele nevyliezli. Najprv rodičom zaručila krásny dôchodok na starobu a potom hneď aj dve stovky mesačne na dieťa. Kde sa teda berie tá mrzká zvada?

12.12.2022 12:00
debata (1)

Primátori z Únie miest Slovenska tvrdia, že vláda im daňovým bonusom berie 784 mil. eur. Že budú musieť znižovať investície a zvyšovať miestne dane a poplatky. A výšku cestovného v MHD. Protestovali v Banskej Bystrici aj v Bratislave. Vláda im sľúbila jednorazovú kompenzáciu 240 mil. eur. Neskôr to bolo 300 mil. eur, ale z toho len 100 mil. eur ako kompenzáciu výpadku, kým 200 mil. eur ako kompenzáciu za zvýšené ceny energií. Združenie miest a obcí varuje, že vládou vyvolaný nárast miestnych daní môže postihnúť práve najchudobnejšie domácnosti, a tak sa stane presne opak toho, čo sa malo stať.

Je pravdou, že samosprávy žijú z vybratej dane z príjmov fyzických osôb a k tomu z toho, čo im ministerstvá podhodia z eurofondov. Daň z príjmov závisí od vývoja na trhu práce, takže počas globálneho oživenia je peňazí viac, počas recesie menej. Výhodou sú však jasné pravidlá a nárokovateľnosť. Príjem z eurofondov však bola a ostala lotéria – máš kamaráta, dáš všimné, dostaneš. Nemáš, nedáš, nedostaneš.

Medzinárodné inštitúcie už dlho odkazujú našim vládam, že treba zvýšiť finančnú nezávislosť samospráv – napr. reformou dane z nehnuteľnosti. Vlády však na to nenašli veľa nadšenia a technických kapacít ani v krajších časoch. Ani na celkové upratanie v daniach a spôsobe ich výberu.

Je pravdou, že ďalšie roky budú pre samosprávy opäť ťažké. Už minulý rok ZMOS upozorňoval vládu na rastúce ceny energií, ku ktorým sa pridali všetky ostatné položky. Vláda to nechávala vyhniť. Odnesieme si to my – aj odkladanie reforiem, aj znižovanie príjmov a zhoršovanie finančnej istoty a stability samospráv.

Vláda vzala samosprávam a rozdala rodičom, čiže buduje si popularitu za cudzie peniaze. To nevonia. Rodičia síce získajú, ale poplatky za krúžky a dieru v rozpočte samospráv budú musieť zaplatiť.

Pravdou je aj to, že v rokoch 2014 až 2022 sa výška daňového bonusu na dieťa takmer nemenila a bola stanovená na symbolických 257 až 283 eur ročne, aj keď od roku 2020 dostalo malé dieťa dvojnásobok. V roku 2023 sa bonus zvýšil výrazne, podľa poslankyne OĽaNO na 200 eur, podľa parlamentu na 50 alebo 140 eur mesačne, čiže 600 alebo 1 680 eur ročne.

Máme sa teda tešiť? Z viacerých dôvodov nie. Po prvé, vláda signalizuje, že ju ani verejné statky nepotrebujeme, len centrálny prerozdeľovací útvar. Lepší vrabec v hrsti, než zbytočné očakávania od vlády, ale takto sa nebuduje štát. Po druhé, vláda vzala samosprávam a rozdala rodičom, čiže buduje si popularitu za cudzie peniaze. To nevonia. Zvlášť keď, po tretie, rodičia síce získajú, ale poplatky za krúžky a dieru v rozpočte samospráv budú musieť zaplatiť a je možné, že pre mnohé z nich bude výsledný efekt záporný. Lebo, po štvrté, čím nižší príjem, tým nižší aj bonus. A spodná hranica na získanie bonusu ostáva vysoko – šesť minimálnych miezd. Napríklad v Británii stačí pre pár pracovať tri dni do týždňa, pre slobodnú matku menej. A po piate, prichádza kríza a naša špajza je poloprázdna. Dobrý hospodár z nej pomáha tým, ktorí to nutne potrebujú, a hlavne investuje do produktívnych aktív, ktoré naštartujú rast.

Daňový bonus vystačí na pár hodín babysittingu, podľa vlády ani „nie je možné posúdiť a kvantifikovať finančný vplyv na rodinu a rodinné prostredie“. V skutočnosti by sme sa mali baviť o rodinnej politike a reforme daňového systému – z pohľadu celkového zaťaženia príjmových skupín aj financovania samospráv. Aby motivoval obce pomáhať rozvoju miestnej ekonomiky. Snáď nová vláda bude mať odvahu a odbornosť na veľké upratovanie.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #ZMOS #samosprávy #daňový bonus #Únia miest Slovenska