Vláda sa zničila sama, sebaľútosť je falošná

Matovičom vedená pravicová koalícia nebola schopná kompetentne, bez chaosu a dôstojne vládnuť, ani dôstojne ukončiť svoje vládnutie. Hoci sa predčasné voľby stali jediným racionálnym východiskom z politického marazmu, do ktorého uvrhla Slovensko, OĽaNO, SaS a Za ľudí ich odmietajú.

20.12.2022 12:00
debata (18)

Eduard Heger s Michalom Šipošom arogantne kádrujú politické strany a ich voličov na demokratických a nedemokratických, pričom sektu zvanú OĽaNO vydávajú za apoštola slovenskej demokracie. Igor Matovič miesto sebareflexie ponúka preafektované výlevy sebaľútosti.

Nádej na zmenu pochovalo politické babráctvo

Strany menšinovej vlády mali tesne pred vyslovením nedôvery spolu podporu iba 17,4 % voličov, s SaS 27 %. Avanturistovi Matovičovi nedôverovalo 90 % občanov a nechcelo, aby ich ďalej obšťastňoval svojimi „atómofkami“. Takto za necelé tri roky zašantročili kapitál dôvery a nádeje na zmenu, ktorý im darovali voliči v podobe najväčšej ústavnej väčšiny – 95 mandátov. Pritom mali za sebou prezidentku i podporu médií hlavného prúdu. A proti sebe oslabenú opozíciu. Tak Smer-SD ako aj ĽS NS sa rozštiepili. Smer bol podľa Roberta Fica na prahu klinickej smrti.

Tento politický kapitál si vládna koalícia premrhala len a len svojím politickým babráctvom, vinou nedostatku pokory pred občanmi a neschopnosti niesť zodpovednosť za štát. Stačilo jej len trochu normálne vládnuť a predčasné voľby by nikdy neprišli ani do reči. Všetky poslanecké kluby vládnucich subjektov sú dnes rozbité. Koaliční partneri sa krížomkrážom na smrť dourážali. Nad vodou sa vláda držala vďaka prebehlíkom z fašizoidnej strany Mariana Kotlebu. Napriek tomu Matovič, Heger, Remišová a Sulík seba samých arogantne označovali za jediných garantov správneho vládnutia.

Predsa keď sa vláda nevydarila, ľudia majú právo ju vymeniť. Majú právo znovu si vybrať, kto bude v ich mene vládnuť. To je podstata demokracie.

Strany vládnej koalície sa k Hlasu i Smeru od začiatku stavali nie ako k politickým súperom, ale ako k nepriateľom, ktorých treba zničiť. Pexeso, šúchajte ticho nožičkami a čakajte, kým si po vás príde NAKA, postaviť k múru a zastreliť. To sú vyjadrenia Remišovej a Matoviča na adresu politikov opozičných strán. Vládnuca garnitúra si dobrovoľne odstrihla všetky komunikačné kanály s opozíciou. Bola to jej voľba. A teraz, po politickom bankrote, nemá hanbu pokrytecky citovo vydierať opozíciu a žiadať o podporu zlého rozpočtu. Prejavom zodpovednosti za kompenzácie cien energií a inflácie občanom by zo strany vlády, ktorá stratila dôveru, mala byť dohoda o predčasných voľbách výmenou za dohodu o podobe rozpočtu.

Slabošské vyhováranie sa

Očividne nezvládnuté vládnutie koaličníci znovu a znovu ospravedlňovali pandémiou covidu a globálnymi krízami. To je však nenáležité z prostého dôvodu. Krízy postihli všetky štáty EÚ a v žiadnom z nich občania nezažívali taký politický cirkus ako my. Iba náš premiér Heger sa preto na kľúčových summitoch EÚ nechal zastupovať poľským či českým premiérom miesto toho, aby sám obhajoval strategické záujmy SR. To je exemplárna nezodpovednosť voči občanom.

Navyše, covidovú krízu vláda nezvládla. Európska komisia v polovici decembra 2021 zverejnila zdravotné profily 29 európskych krajín za rok 2021. Podľa toho dokumentu miera úmrtnosti na Covid-19 ku koncu júna 2021 bola na Slovensku o 80 % vyššia v porovnaní s priemerom v EÚ. Nie o 10 či 20 %, ale o 80 %! Išlo o 2 785 mŕtvych na milión obyvateľov oproti priemeru EÚ, ktorý bol 1 560 mŕtvych na milión obyvateľov. Doteraz sme od vlády nedostali analýzu príčin tohto fatálneho zlyhania.

Dosť bolo strašenia

Pád vlády sprevádzala hystéria o „návrate mafie“. Hlavní funkcionári orgánov činných v trestnom konaní sú však výsledkom politických rozhodnutí koalície. Mali tri roky na to, aby medializované podozrenia voči predstaviteľom strany Smer premietli do právne nespochybniteľných obvinení. Evidentnú dôkaznú núdzu sa však snažia zastierať útokmi na generálneho prokurátora a paragraf 363 trestného zákona a krikom o mafii. Igor Matovič ju najnovšie vidí aj vo vlastných radoch a v SaS. Akosi sa zabúda na to, že ani jedno z jeho verejných obvinení na adresu politikov rôznych strán, ktoré vyprodukoval v rámci svojho marketingu za 12 rokov pobytu v politike, sa neskončilo právoplatným rozsudkom. Zato narobili reputačné škody krivo obvineným politikom.

Propagandistickým sebaobhajobným evergreenom katastrofálne vládnucich strán sa stalo strašenie, že po predčasných voľbách príde katastrofa v podobe vlády opozície, ktorej treba zabrániť. Vari sa chystajú zrušiť aj riadne voľby, aby tá katastrofa nenastala?

Záchrana demokracie má spočívať vo vláde bez dôvery parlamentu a voľby majú byť zánikom demokracie? 33 rokov po Novembri sa nám vrchnosť opäť pokúša nahovoriť, že ľudia sú príliš sprostí na to, aby si vedeli správne vybrať? Predsa keď sa vláda nevydarila, ľudia majú právo ju vymeniť, lebo rozhoduje o ich životoch. Majú právo znovu, podľa nových skúseností a informácií, si vybrať, kto bude v ich mene vládnuť. To je podstata demokracie.

© Autorské práva vyhradené

18 debata chyba
Viac na túto tému: #Igor Matovič #štvorkoalícia #pandémia #Hegerova vláda