Voľby v Česku: Babiš si nasadil boxerské rukavice

Prvé kolo českých prezidentských volieb prinieslo jediné výraznejšie prekvapenie. Je ním slabý zisk Danuši Nerudovej, v ktorej mnohí chceli vidieť obdobu Zuzany Čaputovej.

15.01.2023 00:00
debata (120)

Zjavne doplatila na neskúsenosť s vedením kampane. Neskoro a nedostatočne reagovala na aféru s rýchloštúdiom cudzincov na brnianskej Mendelovej univerzite, ktorú donedávna riadila, občas na protikandidátov reagovala zbytočne podráždene a strojené úsmevy nemohli prekryť jej slabé výkony v dvoch z troch veľkých televíznych debát. Nerudová cielila predovšetkým na voličov, pre ktorých politika nie je španielskou dedinou. A tí dali v značnej miere po starostlivej úvahe prednosť Petrovi Pavlovi.

Naopak finálová dvojica Petr Pavel – Andrej Babiš sa očakávala. Sú ako voda a oheň, a takto odlišne poňali aj kampaň. Bývalý náčelník generálneho štábu Pavel so stoickým pokojom a iba stručnými príhovormi, ako sa na bývalého vojaka sluší a patrí. Jeho cieľom bolo vzbudiť pocit bezpečia a dôvery. Pôsobil ako konzervatívec znalý hodnôt i tradícií, ktorý nerobí nič iné, než len skromne slúži svojej vlasti.

Zato expremiéra bolo všade plno, hoci sa diskusiám s protivníkmi až na jedinú výnimku vyhýbal. Stavil na kontaktnú kampaň a podľa vzoru Miloša Zemana, ktorý v prezidentskom úrade končí, zavítal aj do ťažko skúšaných miest v pohraničných regiónoch na severozápade Čiech a severe Moravy, kde panuje vlečúca sa nedôvera voči politike a nízky záujem o voľby. Upevnil si tým už beztak najpevnejšie voličské jadro, zvlášť keď na každom kroku ako opozičný líder kritizoval nepopulárnu vládu Petra Fialu. Živou vodou ho pokropil aj zatiaľ neprávoplatný oslobodzujúci verdikt súdu v kauze Bocianie hniezdo.

Napriek tomu, že Babiš na štarte svojej kampane sľuboval, že bude vľúdny a slušný, akonáhle sa volebné miestnosti uzavreli, už mal nasadené boxerské rukavice. Zdá sa, že rezignoval na boj o nových voličov cez uhladené a konsenzuálne vystupovanie. Namiesto toho sa im bude predvádzať ako činorodý manažér, ktorý všade bol, všetkých pozná a nič pre neho nie je problém. Ani usporiadanie mierového summitu medzi Ruskom a Ukrajinou v Prahe… Zároveň stihol postrašiť stredopravicových voličov, ktorí sú v mnohých prípadoch antikomunistickí, že jediným európskym prezidentom s minulosťou rozviedčika je Vladimír Putin. Pavel by bol vraj druhým. Nejde o nič iné ako o pokus demobilizovať a znechutiť sympatizantov vládneho tábora natoľko, že cez budúci víkend zostanú doma.

Obyvatelia Česka majú jedinú istotu: poňatie prezidentskej funkcie bude v nasledujúcich piatich rokoch zásadne iné ako doteraz. Buď uspeje politikou nepobozkaný občiansky kandidát, ktorý bude hlavou štátu viditeľnou skôr menej ako viac, alebo vyhrá aktívny politik, ktorý akoby sa neuchádzal o kreslo prezidenta, ale premiéra.

Nie je vôbec isté, že na toto bude stačiť Pavlova málovravnosť a minimalizmus. Efektívnejšie by mohlo byť, keby aspoň jedenkrát dôrazne udrel do stola a odkázal Babiša s jeho faulmi do patričných medzí. Rovnako môže rozohrať hru na väčšieho a prospešnejšieho vlastenca. A náročnou domácou úlohou pre neho bude, aby na podporu, ktorú mu vyjadrila tretia Nerudová, nadviazal záujmom o životnú úroveň ťažko skúšaných českých občanov. To, že nie je ekonóm, by mu pri adekvátnej miere empatie ani nemuselo škodiť.

Obyvatelia Česka majú jedinú istotu: poňatie prezidentskej funkcie bude v nasledujúcich piatich rokoch zásadne iné ako doteraz. Buď uspeje politikou nepobozkaný občiansky kandidát, ktorý bude hlavou štátu viditeľnou skôr menej ako viac, alebo vyhrá aktívny politik, predseda v prieskumoch najsilnejšej strany, ktorý akoby sa neuchádzal o kreslo prezidenta, ale premiéra.

O to zmätenejšie a hlučnejšie bude volebné finále. Ťažko sa tomu však čudovať. Priama voľba vyvoláva nebývalé emócie a z inokedy tupých politických stretov robí ostrú britvu. Spoločnosť potom o to viac krváca, hoci úzke formálne právomoci prezidenta za to nestoja.

© Autorské práva vyhradené

120 debata chyba
Viac na túto tému: #Andrej Babiš #Petr Pavel #české prezidentské voľby 2023 #Danuše Nerudová