Dôchodkové spoločnosti robia sporiteľov neslobodnými

Po vládou prijatých opatreniach chcú dôchodkové spoločnosti meniť taktiku pri investovaní. S pribúdajúcou zodpovednosťou za svoje kroky (povinnosť polročného dorovnávania prípadných strát sporiteľov) znižujú riziká pri investovaní. Prečo zrazu s "vlastnými" peniazmi narábajú inak, opatrnejšie, ako s peniazmi svojich klientov?

09.04.2009 12:44
debata

Čas pre sporiteľov, ktorí sa rozhodnú vystúpiť z II. piliera dôchodkového sporenia, sa kráti. Slobodu rozhodnutia občana určuje miera objektívnych informácií, ktoré má k dispozícii. DSS vedú jednostrannú kampaň iba o výhodách a taktne zamlčiavajú viaceré významné fakty, ktoré hrajú proti ich klientom a proti ekonomike štátu. Robia tak svojich klientov neslobodnými…
Čilský model, ktorý Slovensko prevzalo, postupne krachuje vo všetkých krajinách.

Pre ekonomiku je neúnosné rozdelenie odvodov 9 ku 9. Nemáme, nemali sme a ani nebudeme mať na to, aby ekonomika uniesla takéto nastavenie z dielne nezodpovednej vlády pána Dzurindu. Tá pre prípad svojho zotrvania mala pripravený model dôchodkového sporenia vo výške štyroch percent! Štúdia OECD pritom hovorí, že druhý pilier treba zavádzať postupne. Začať treba na príspevkoch dvoch percent v prospech II. piliera a v priebehu 20 rokov sa treba dostať na 7 až 10 percent. Tu je vidieť, akú nášľapnú mínu v podobe skoku na 9 percent po sebe zanechala vláda Mikuláša Dzurindu.

Hospodárska kríza už teraz znamená pre fondy také straty, ktoré v horizonte dôchodkového sporenia nedobehnú. Sporitelia teda nebudú mať vyšší dôchodok ako tí, ktorí do II. piliera nevstúpia. Dôvod je jednoduchý: výnosy nedokážu nahradiť straty a zarobiť na vyšší dôchodok. Podľa štúdie Svetovej banky treba iba za mýtus považovať tvrdenie, že výnosové miery sú vyššie pri fondových systémoch ako pri priebežnom systéme. Pred rokom 2000 boli podľa Financial Times očakávania, že fondové výnosy budú medzi 6 – 8 percentami a priebežné 2 percentá. Významný ekonóm Samuelson však preukázal, že reálny výnos v relatívne zdravom prostredí sa pri fondoch pohybuje maximálne na úrovni troch percent. A to pri kríze, pri inflácii a ďalších vplyvoch na vyšší dôchodok jednoducho stačiť nebude.

Kým nezasiahla vláda Roberta Fica, správcovské spoločnosti sporiteľom (ktorí sú v skutočnosti investormi aj so 70-percentným rizikom straty) negarantovali nič. Iba to, že si strhnú poplatky a zarobia. Prečo DSS nepovedia, že pre 35– a viacročných a pre ľudí so zárobkom nižším ako 600 eur je II. pilier úplne nevýhodný? Prečo DSS nepovedia celú pravdu o tom, že po výplate čo i len prvého dôchodku pozostalí nezdedia nič? Lebo pán Socha, pani Navrátilová a ďalší z Asociácie správcovských spoločností sú "oslobodení“ od zodpovednosti za svojich klientov. Sledujú iba záujmy svojich chlebodarcov. Ľudia ich zaujímajú len ako nositelia peňazí použiteľných na ich investovanie. Ak ich už raz podchytia, stávajú sa pre nich nezaujímaví, len kolónkou vo výkaze ziskov…

debata chyba