Slovensko nepatrí politickým eseročkám

Národná rada 4. mája 2021 schválila programové vyhlásenie vlády s týmito sľubmi: „Vláda SR vytvorí komisiu na analýzu možností úpravy miestneho a regionálneho usporiadania samosprávy, ktorá bude subkomisiou Komisie na štrukturálnu reformu verejnej správy pod gesciou podpredsedu vlády SR pre legislatívu a strategické plánovanie. Na úrovni vlády SR bude vytvorená komisia, ktorá zrealizuje audit aktuálnych kompetencií a financovania samosprávy a navrhne nový efektívny model usporiadania a financovania verejnej správy, ktorý umožní efektívnejší rozvoj regiónov aj vyrovnávanie regionálnych rozdielov. Vláda SR bude dbať na zvýšenie angažovanosti verejnosti do rozhodovania o rozvoji regiónu.

01.02.2023 12:00
debata (3)

Vláda SR vytvorí na Úrade vlády SR odbornú vládnu Komisiu na štrukturálnu reformu verejnej správy. Táto komisia pripraví a na politické rokovania predloží návrh komplexnej reformy verejnej správy so súvisiacimi rezortnými reformami. Vláda SR podporí začatie odbornej diskusie, ktorej cieľom bude analýza úpravy volebného systému a zmeny volebných obvodov vo voľbách do NR SR.“

16. augusta 2022 osem regionálnych organizácií ZMOS v Banskej Bystrici protestovalo proti „porušovaniu rozpočtových pravidiel samospráv“ centrálnou vládou. Protesty nasledovali aj v Trnave. 7. septembra, deň pred zhromaždením ZMOS pred Úradom vlády SR, ktoré sa dožadovalo urýchleného riešenia zdražovania energií, predseda vlády reagoval štandardným „nedá sa“, vyhovoriac sa na Európsku úniu. 10. septembra Snem ZMOS opäť upozornil na problémy financovania a 22. septembra ZMOS rokoval s predsedom vlády a ministrom financií o potrebe kompenzácií vysokých cien energií. 15. novembra ich predseda vlády sľúbil vo forme zastropovania cien na prvé tri mesiace v roku 2023.

20. januára 2023 Kysucký ZMOS prijal Kysuckú deklaráciu, v ktorej vyzval vládu, aby riešila dôsledky energetickej krízy, inflácie a prijatia novej legislatívy. 24. januára Komora miest ZMOS schválila protest „Mestám a obciam zhasína nádej“. 26. januára sa ZMOS stretol s ministrom hospodárstva, ktorý prisľúbil kompenzácie väčšej časti cien energií vo forme refundácií a len za prvé tri mesiace roku. 30. januára sa väčšina obcí rozhodla upozorniť vládu, parlament a prezidentku na vážnosť situácie vypnutím verejného osvetlenia na pol hodiny.

Starostov a miestnych poslancov sme si zvolili, nie aby boli údržbármi či slepými vykonávateľmi príkazov zhora. Čakáme od nich, že sa za nás postavia, lebo ide o naše každodenné životy. Preto je dôležité, že sa ozývajú.

Muselo k tomu dôjsť? Hlavným dôvodom nie je frustrácia, vládne krízové riadenie a neúcta k regiónom a samosprávam, to sú len dôsledky. Dôvodom je nezodpovednosť poslancov Národnej rady voči svojim voličom, ktorý im nielen umožňuje, ale priamo prikazuje súčasné nastavenie Mečiarovho volebného systému, ku ktorému sa hrdo prihlásilo 92 poslancov reprezentujúcich vlastníkov svojich strán.

Rozpor medzi uletenými parlamentmi a vládami a skutočným životom pociťujeme všetci v regiónoch – aj v Bratislave. Samosprávy majú postupovať podľa plánov rozvoja, integrovane a efektívne. Zároveň oproti nim stoja ministerstvá so svojím odvetvovým a nepredvídateľným prístupom, ktoré denne dokazujú svoju nekompetentnosť. Ministerstvá, ktoré žijú zo dňa na deň, neplánujú, nevyhodnocujú, neriadia. Zvyšujú byrokraciu a neefektívnosť a európskymi peniazmi rozdeľujú starostov a panujú. A najnovšie riadia Slovensko výnosmi, ďaleko za predvídateľnou skutočnosťou.

Starostov a miestnych poslancov sme si zvolili, nie aby boli údržbármi či slepými vykonávateľmi príkazov zhora. Čakáme od nich, že sa za nás postavia, lebo ide o naše každodenné životy. Preto je dôležité, že sa ozývajú. Ako však dosiahnuť skutočnú zmenu? Rozbitím jedného volebného obvodu, odmietnutím politických eseročiek a finančnou decentralizáciou.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #ZMOS #mestá a obce