Krajniakove dôchodky: bohatí sebe

Keď v Prahe v druhej polovici 19. storočia otvorili Národné divadlo, nad jeho opony umiestnili nápis „Národ sobě“. Dodnes pripomína hrdosť Češiek a Čechov, ktorí medzi sebou spontánne vyzbierali peniaze na výstavbu ústredného kultúrneho stánku. O ich obdivuhodnom odhodlaní svedčí fakt, že po požiari divadla v roku 1881 vyzbierali za 47 dní sumu milión zlatých.

02.02.2023 12:00
debata (14)

Ak by Milan Krajniak hľadal heslo pre svoju „dôchodkovú reformu“, mohol by použiť „Bohatí sebe“. Tento bohatý podnikateľ pod záštitou ešte bohatšieho multimilionára presadzuje zmeny, ktoré pomôžu najmä či výlučne bohatým ľuďom. Najnovšie ide o nápad podporiť dobrovoľné príspevky do druhého piliera daňovými úľavami. Ministrovi zjavne ušlo, že vlani sa schopnosť slovenských domácností ušetriť čo i len euro dramaticky znížila. Podľa Národnej banky Slovenska si slovenské rodiny dokázali priemerne mesačne odložiť 6 % z toho, čo zarobili, ale pravdepodobne až polovica z nich ani toľko.

Ľudia už nemajú peniaze navyše

Schopnosť slovenských domácností sporiť sa pritom dlhodobo znižuje. Najvyššia bola v roku 1997, dnes predstavuje menej než polovicu z vtedajších 15 %. Počas pandémie predstavovala 13 %, lebo ľudia nechodili na dovolenky, nešportovali, nemíňali na kultúru, oveľa menej cestovali do práce a do škôl. A ceny stagnovali. Predstava, že toto opatrenie pomôže bežným ľuďom k vyšším dôchodkom, je odtrhnutá od reality. Iste, ak by úplne prestali dovolenkovať, športovať a kultúrne žiť, nejaké drobné by v rodinných rozpočtoch našli. Úžasný obraz „plnohodnotného“ života v modernom štáte.

Návrh daňovo zvýhodniť dobrovoľné príspevky do druhého piliera pomôže len bohatým, ktorým ani raketová inflácia neukrojí z príjmov toľko, aby ledva zvládali každodenné výdavky, a ešte ušetria na daniach.

Takže návrh daňovo zvýhodniť dobrovoľné príspevky do druhého piliera pomôže len bohatým, ktorým ani raketová inflácia neukrojí z príjmov toľko, aby ledva zvládali každodenné výdavky, a ešte ušetria na daniach. A tiež správcovským spoločnostiam k novým príjmom z poplatkov. Vyššie dôchodky však z toho nebudú, veď jeden z najväčších akciových fondov len za vlaňajšok stihol svojim „sporiteľom“ zlikvidovať všetko, čo v ňom zarobili za vyše 15 rokov. Straty v desiatkach percent vrátane inflácie a poplatkov vlani vykázali aj ďalšie fondy. Marián Búlik zo spoločnosti OVB Allfinanz Slovensko pred týždňom v Pravde vysvetlil: „Máme štatistiky za posledných tristo rokov, že akcie takmer vždy porážajú infláciu. No nevieme, či to odteraz bude tak aj naďalej.“

Solidarita naopak

Podobným darom bohatým je „rodičovský dôchodok“. Časť odvodov pracujúci nebudú posielať na svoje budúce dôchodky, ale svojim rodičom. Bohatí pracujúci tak ušetria na odvodoch stovky eur, ale ich penzia sa im neskôr vypočíta z celého príjmu. Predstavte si, že vám poisťovňa vypočíta, že ak budete platiť poistku 50 eur mesačne, v prípade úrazu vám vyplatí 50-tisíc. Vy jej však budete posielať len 30 eur a keď sa zraníte, budete žiadať 50-tisíc. Tušíte, kam by vás poisťovňa poslala…

Ak by vám totiž pôvodne dohodnutú poistku vyplatila, musela by na to použiť príspevky iných ľudí. A presne to Krajniak vymyslel. Bohatí ľudia budú časť svojich odvodov posielať rodičom a chudobní bez rodičov im budú prispievať na ich vysoké penzie. Odborníci navyše dokázali, že deti chudobných rodičov zväčša zarábajú málo, lebo sa nedostanú ku kvalitnému vzdelaniu a nemajú „vhodné kontakty“, aby sa dostali k dobrým pracovným či podnikateľským príležitostiam. Takže Krajniakova konštrukcia rodičovských dôchodkov najviac pomáha penzistom s vyššími dôchodkami, ktorým na úkor nás všetkých prispievajú ich bohaté deti. A všetci ostatní sa im skladajú na ich budúce vysoké penzie.

Chaos s rodičovským dôchodkom

A keďže chudobnému aj z hrnca vykypí, množia sa prípady, že Sociálna poisťovňa nemá prepojených poberateľov dôchodkov s ich pracujúcimi deťmi. Pred časom mi viceprimátorka okresného mesta opisovala jej prekvapenie, keď jej v pobočke poisťovne povedali, že nemôže svojej matke, bývalej robotníčke s nízkym dôchodkom, prispievať, lebo podľa ich registra žiadnu matku nemá. A pri jej matke, ktorej každý mesiac posielajú pár stoviek, zasa nie je žiadny záznam o pracujúcej a odvody platiacej dcére. Jej otca, ktorý sa o ňu nestaral ani deň, tiež nenašli, a keď mu chcela rodičovský bonus uprieť, musela si zistiť, kde sa narodil, ísť tam na matriku, zistiť jeho rodné číslo a vrátiť sa do pobočky poisťovne podať vyhlásenie o odopretí bonusu otcovi. Ideálne riešenie pre pracujúceho človeka, však? Podľa ľudí zo Sociálnej poisťovne budú takých prípadov desaťtisíce! Je vylúčené, aby o tom minister nevedel.

Iného by to zastavilo a najskôr by odstránil takéto prekážky, ale odhodlanie Milana Krajniaka je podobné odhodlaniu českých vlastencov spred vyše 150 rokov. Nie je však rovnako obdivuhodné ani si nezaslúži našu hrdosť. A ani pomenovanie reforma, lebo minister dopĺňa zákon opakovane, vždy, keď mu v hlave skrsne ďalší „geniálny“ nápad, ako pokriviť dôchodkový systém v prospech bohatých. O národ nejde ani náhodou.

© Autorské práva vyhradené

14 debata chyba
Viac na túto tému: #II. pilier #Milan Krajniak #rodičovský dôchodok