Tragické efekty Matovičovej antipolitiky

Blížiace sa voľby priniesli viacero výrokov o neprijateľnosti Matovičovho OĽaNO v budúcej vládnej koalícii. Odrážajú tristnú skúsenosť s vládnutím a správaním tohto antipolitického zoskupenia.

14.02.2023 13:00
debata (31)

Potvrdili sa slová politológa Michala Horského, že účasť OĽaNO v parlamente je danajský dar Richarda Sulíka slovenskej politike, na ktorom sa podpísala aj časť médií. Jasnozrivo napísal, že je bez programu, bez konkrétnych riešení, zato plný gest, upozornení a teatrálnosti, že je zbavený verejnej kontroly, a preto je politicky nevypočítateľný a v pravom zmysle slova nepoužiteľný do vlády. Horského varovanie ostalo nevyslyšané.

OĽaNO bez fungujúcich straníckych štruktúr v regiónoch, bez členskej základne, a teda aj spätnej väzby so spoločnosťou využilo nespokojnosť s dlhým a chybami a aférami sprevádzaným vládnutím Smeru-SD a vyhralo voľby s 25 percentami. Stačil mu na to marketingový výkon jeho majiteľa a politického podnikateľa Igora Matoviča. Voľby vyhral zabávač. Potvrdilo sa, že jeden volebný obvod Slovensko je priam šitý na populistickú antipolitiku.

Zničená nádej na zmenu

Výsledkom neprítomnosti vnútorných demokratických štruktúr v OĽaNO a širšej členskej základne, ako aj katastrofálnej personálnej politiky Matoviča, bolo, že do významných funkcií v štáte prišli nepripravení ľudia. Nemali odborné vedomosti. Nepoznali fungovanie inštitúcií štátu a procesy prebiehajúce vo verejnej správe. Preto sa správali ako amatéri a diletanti, vyrábali chaos a páchali škody.

Ľudia z OĽaNO poväčšine neovládali ani základné písmená politickej abecedy. O to viac však podliehali arogancii a opitosti mocou. Rýchlo uvrhli koalíciu do vnútornej nevraživosti a hlbokej krízy. Predovšetkým však Matovič zlyhal ako vrcholový politický manažér v krízových časoch. Účinkoval ako solitér. Nedokázal delegovať právomoci, kontrolovať výkon rozhodnutí na vládnej úrovni ani vytvárať a udržiavať zhodu v koalícii. A už vôbec nie organizovať širší spoločenský konsenzus potrebný pre zvládanie kríz. Miesto toho vyrábal nové a nové konflikty. Systematicky obchádzal inštitúcie a pravidlá ich fungovania. Nerešpektoval ani literu, ani ducha ústavy, ani ústavné zvyklosti. Na vládu chodili nepripravené materiály v poslednej chvíli. Medzirezortné pripomienkové konania sa obchádzali, podobne ako výbory parlamentu.

Ľudia z OĽaNO poväčšine neovládali ani základné písmená politickej abecedy. O to viac však podliehali arogancii a opitosti mocou. Rýchlo uvrhli koalíciu do vnútornej nevraživosti a hlbokej krízy.

Igor Matovič nemal v neštandardnom OĽaNO bez vnútrostraníckej demokracie kvalifikovanú vnútornú oponentúru. Navyše nebol schopný žiadnej sebareflexie. Okázalo sa hral na obyčajného človeka milión, miesto toho, aby bol zodpovedným premiérom či ministrom. Politiku zredukoval na ad hoc marketingové rozhodnutia. Už bývalý poslanec OĽaNO Ján Krošlák o tom v marci 2021 napísal: „Urážanie ľudí, one man nápady, agresívny spôsob boja, akoby sme boli v opozícii, stále pokračuje. Z politického marketingu a freestylu premiéra sa stala diagnóza."

Tisícky zbytočných mŕtvych

Slovenská spoločnosť sa stala doslova rukojemníkom náčelníka politickej sekty s názvom OĽaNO. A v čase covidovej krízy na jeho spôsob vládnutia, ktorý bol sprevádzaný ustavičným manifestovaním pocitov ukrivdenosti a sebaľútosti, ale zato bez schopnosti sebakorekcie, príšerne doplatila. Matovičova vláda covidovú krízu zvládla veľmi zle. Európska komisia zverejnila v polovici decembra 2021 zdravotné profily 29 európskych krajín za rok 2021. Podľa toho dokumentu miera úmrtnosti na covid ku koncu júna 2021 bola na Slovensku o 80¤% vyššia v porovnaní s priemerom v EÚ. Nie o 10 či 20 %, ale o 80 %! Išlo o 2 785 mŕtvych na milión obyvateľov oproti priemeru EÚ, ktorý bol 1¤560 na milión obyvateľov.

Matovič, ktorý tak rád vstupuje bývalým vládnucim politikom do svedomia a obviňuje ich z krvavých rúk, doteraz neprišiel s priznaním vlastnej politickej zodpovednosti za tieto čísla, ktoré potvrdili vo svojej štúdii aj slovenskí experti. Doteraz sme od dosluhujúcej a presluhujúcej vlády OĽaNO a spol. nedostali analýzu príčin tohto fatálneho zlyhania.

Nebezpeční pre demokraciu a štát

Antipolitickí populisti z OĽaNO sa správali, akoby štát bol ich hračka. Ukázali, že sú nebezpeční nielen pre demokraciu a štát, ale aj pre životy a morálne a psychické zdravie občanov. Zákonitým výsledkom ich pôsobenia bolo rýchle premrhanie obrovského kapitálu dôvery, ktorý Matovičom vedená koalícia dostala v podobe 95 mandátov v parlamente. Bývalý premiér, ktorý sľuboval, že jeho vláda bude tou najlepšou v histórii, si sám spôsobil, že mu dnes nedôveruje 90 % občanov a že vlády OĽaNO sa pokladajú za najhoršie od osamostatnenia Slovenska. V očiach verejnosti zdegradoval politiku ako remeslo a službu verejnosti.

OĽaNO prinieslo do parlamentu a do vlády doslova degeneráciu toho, čomu sa vravieva politická elita. Výsledkom sa stala nielen kríza politiky, ale aj kríza demokracie. Étos slušného Slovenska zakapal na vulgárne nadávky spoluobčanom a politickým partnerom. Slovné spojenie politický marazmus najlepšie vyjadruje stav, ku ktorému doviedla matovičovská antipolitika. Bodaj by s takým politickým podnikom, akým je OĽaNO, a jeho konateľom Igorom Matovičom chcel ešte vládnuť niekto, kto má pud sebazáchovy a sebaúctu.

© Autorské práva vyhradené

31 debata chyba
Viac na túto tému: #OĽaNO #koalícia #Igor Matovič #politická kultúra