Hodnota a peniaze v prípade Bratislavy

Útvar hodnota za peniaze (ÚHP) má do rozhodovania vniesť odbornosť a byť tak hrádzou politickému populizmu a rôznym partikulárnym záujmom. Toto volebné obdobie celkom dobre vystihuje fakt, že na začiatku sa pozícia ÚHP posilnila, aby sa na jeho konci objavil zámer legislatívne ho oklieštiť. Konkrétne v posudzovaní jednej z najväčších štátnych investícií – diaľnic.

15.02.2023 12:00
debata (3)

Pred rokom a pol som sa zúčastnil konferencie o budúcnosti automobilovej dopravy v Bratislave. Jedna sekcia bola venovaná tranzitnej doprave. Došlo aj na plánovaný diaľničný tunel pod Karpatmi. Panelisti sa nezhodli. Diaľničiari, ako inak, tunel podporovali (no ich dáta sa ukázali v minulosti ako nespoľahlivé). Ostatní naopak. Tí, opierajúc sa o analýzu dopravných tokov, uvažovali o alternatívnych a efektívnejších riešeniach.

Zástupca ÚHP prezentoval názor, že pre celoštátnu dopravu by mohlo byť výhodnejšie karpatské prepojenie na úrovni pokračovania R1, pre župnú dopravu na úrovni Pezinskej Baby, no a tranzitná doprava v Bratislave potrebuje tunel bližšie k centru. Inak povedané, plánovaný tunel diaľnice D4 za miliardu nič nevyrieši, vlastne nebude slúžiť skoro nikomu. Bratislave by pomohlo riešenie s polovičnou, možno tretinovou cenou.

Škoda, že sa do debaty nevkladá i miestny magistrát. Mohol by využiť vhodný moment a prísť s vlastným riešením: nie ako minúť, ale naopak, ako ušetriť štátu minimálne pol miliardy a zároveň vyriešiť vážny dopravný problém mesta. Ak sa to nepodarí, premešká sa príležitosť, a do histórie sa môže primátor Matúš Vallo zapísať ako najhorší hospodár Bratislavy. Škoda, že podobné analytické útvary ako ÚHP nemajú aj samosprávy.

Nikto nevie, ako dopadnú voľby, ale nazdávam sa, že v našej krajine by pomohlo nie obmedzenie, ale naopak – výrazné posilnenie Útvaru hodnota za peniaze.

Vlani na jeseň bratislavské staromestské zastupiteľstvo na svojom poslednom predvolebnom zasadaní riešilo bizarný návrh. Vlastne dva. Zvýšiť nájomné divadlu Nová scéna a zároveň predbežne odsúhlasiť odpredanie priestorov, kde sídli. Ukázalo sa, že za tým stál paradoxne ÚHP. Nová scéna platila také nízke „nájomné“ (cca 20 centov za meter štvorcový v centre mesta), že kúpa zo strany štátu nemala ekonomický zmysel. ÚHP ju neodporučil. Túto racionálnu úvahu malo „obísť“ formálne zvýšenie nájmu a potom obratom nehnuteľnosť odpredať. Hlasmi vtedajšej opozície prešiel len návrh na zvýšenie nájmu.

Potom sa politická situácia v zastupiteľstve zmenila. Vo voľbách koalícia PS a Team Bratislava získala stoličku primátora a totálne obsadila zastupiteľstvo. A jej prvým prekvapivým krokom bol kritizovaný predaj priestorov, kde sídli Nová scéna. Samozrejme, bez súťaže, a obávam sa, že i značne nevýhodne: zo sumy dostane tak či tak len polovicu (zvyšok ide magistrátu). V tomto zmysle by bola výhodnejšia výmena so štátom za nehnuteľnosť vhodnú na prepotrebnú školu. Zastupiteľstvo ani netrvalo na tom, aby sa doplatilo vyššie nájomné, aspoň to vyrubené ešte pred šiestimi rokmi, ktoré divadlo ignorovalo.

V každom prípade sú priestory už predané a ministerstvo kultúry ich promptne previedlo na Novú scénu. ÚHP „obabrali“. Škoda, že útvar postupoval formalisticky a navyše analyzoval len samotnú kúpnu cenu. Dlhé roky sa oprávnene objavovala otázka, prečo práve toto divadlo s bulvárno-komerčným repertoárom má byť financované zo štátneho rozpočtu (ako jedno z mála divadiel a jediné toho druhu). Pri dôslednejšej analýze by absurdnosť celého tohto príbehu vynikla ešte viac.

Nikto nevie, ako dopadnú voľby, ale nazdávam sa, že v našej krajine by pomohlo nie obmedzenie, ale naopak – výrazné posilnenie ÚHP. Kompetencií i jeho záberu. Súčasná blízkosť ÚHP a PS však nie je zárukou ničoho.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava #diaľnice #obchvat Bratislavy #samosprávy #divadlá #Útvar hodnoty za peniaze