Na Slovensku je každý deň Silvester!

Podľa knihy Choroba ako symbol, autorom ktorej je Rüdiger Dahlke, pijú ľudia alkohol preto, aby získali pocit, že svet je okrúhlejší a aby si zvykli na tvrdosť života. Takisto sami sa chcú cítiť "mäkší a okrúhlejší". O to väčší dôvod vypiť si - aspoň symbolicky - práve na Silvestra, keď človek bilancuje končiaci sa rok, utešuje sa, že nebol až taký hrozný a opája sa (okrem trúnku) aj nádejou, že ten ďalší bude istotne lepší.

31.12.2009 20:03
debata

Niečo na tom naozaj je. Po niekoľkých okrúhlych pohároch vína, koňaku či iných destilátov začnú sa silvestrujúcemu občanovi naozaj postupne rozmazávať a zmäkčovať obrysy okolitého sveta. Napríklad sa obrúsia a prívetivo zaokrúhlia hrany rôznych -parkov a -towerov a iných mrakodrapických oblúd, ktoré vyrastajú v Bratislave aj v iných končinách krajiny. Ich dosiaľ neprívetivý sklolaminátový povrch zmäkne ako detská tvár, ktorej musel zákonite ustúpiť aj chátrajúci kultúrny brontosaurus na nábreží Dunaja.

Zmäkne aj povrch diaľnic stavaných na dlh a príjemne sa zaokrúhlia astronomické sumy vyhodené či zatiaľ len požičané na tento účel, splácané ďalšími generáciami voličov, pravdaže, patrične obmäkčených kvetnatými sľubmi. Zaguľatia sa hrany nástenky na ministerstve výstavby a jej drsný ba až pichľavý povrch sa premení na mäkučký vankúš, na ktorom zadrieme verejná mienka aj ostražitosť predsedu vlády. Nehovoriac o tom, aká mäkká je pôda na pozemkoch pod Tatrami a aké okrúhle sumy z týchto kšeftov išli do niektorých vreciek!

Oveľa mäkšie sa javia aj slová predsedu istej parlamentnej a nanešťastie i vládnej strany, ktorý vraj vynadal policajtke a povedal: „Ty p…! Okamžite pusť môjho šoféra! Kto si ty, načo si tu? Ty p…!“ A pritom cez obrysy silvestrovských čiaš si jeho slová možno zhovievavo preložiť ako: „Služobník úctivý, milá pani, boli by ste taká láskavá a dovolili by ste mi zaparkovať?“ Našťastie aj trest pre napadnutú policajtku sa cez silvestrovskú noc javí mäkký, rovnako ako fakt, že sa na Slovensku trestajú spravidla obete, a nie vinníci. Podobne sa zaokrúhľujú premiérove slovné výpady na svojich kritikov a menia sa na korektnú a ušľachtilú argumentáciu spojenú s džentlmenskou vďakou za upozornenie na každý prípad, pri ktorom sa zbytočne míňajú verejné prostriedky a mohla by utrpieť povesť vlády.

Nejeden politik si užíva prepych v prostredí príjemných mäkkých zákonov spoliehajúc sa na mäkkosť súdov v istých prípadoch… Celý svet sa zrazu mení na príjemné okrúhle miesto, v ktorom niet miesta pre nespravodlivosť, vojny ba ani globálne otepľovanie.

Pravdaže po opojnom konci roka príde vytriezvenie. Nový rok a s ním aj nevyhnutnosť mať pevnú pôdu pod nohami. Len verejní činitelia sa budú naďalej správať tak, akoby sa tajne spoliehali, že na Slovensku je každý deň Silvester…

debata chyba