Prečo Braňo Ondruš plače nad Krajniakovými dôchodkami

V minulom roku sme sa pri pomoci dôchodcom držali zásady, že najviac peňazí navyše oproti riadnym dôchodkom majú dostať tí, ktorí to najviac potrebujú. V tomto roku sme pre dôchodcov bez ohľadu na výšku ich dôchodku pridali úplne nový zdroj príjmu – rodičovský bonus.

20.02.2023 12:00
debata (14)

V roku 2022 sme okrem 13-teho dôchodku vyplatili aj 14. dôchodok tak, aby sme čo najviac pomohli dôchodcom s najnižšími dôchodkami – starobnými, invalidnými aj sirotskými. Napríklad dôchodca s 300– eurovým dôchodkom dostal v súčte 13. a 14-teho dôchodku celkovo 470 eur. Dôchodca s 800-eurovým dôchodkom dostal v súčte 164 eur. Uprednostnili sme teda chudobnejších dôchodcov pred tými s vyššími dôchodkami práve preto, aby sme tým chudobnejším čo najviac uľahčili vyrovnanie sa so stúpajúcimi cenami energií a potravín.

Ak by sme dôchodcovi s 300-eurovým dôchodkom valorizovali minulý rok v septembri dôchodok o 10 percent, dostal by do konca roka 120 eur navyše. Prostredníctvom 14. dôchodku však dostal viac – plus 193 eur. Ak by sme dôchodcovi s 800-eurovým dôchodkom valorizovali dôchodok od septembra o tých istých 10 percent, dostal by do konca roka 320 eur navyše. Prostredníctvom 14. dôchodku však dostal iba 67 eur. Chápal by som, ak by ma za to kritizovali dôchodcovia s vyššími dôchodkami. Ak ma ale kritizuje Braňo Ondruš, že moje dôchodky pomáhajú bohatým, asi by ho mal niekto naučiť počítať.

Od januára tohto roka vypláca Sociálna poisťovňa dôchodky valorizované o 11,8 percenta. Pre dôchodcu s priemerným dôchodkom to znamená o 61 eur viac. Celkovo ide na túto najväčšiu valorizáciu dôchodkov v histórii Slovenska cca 1,1 miliardy eur. Okrem toho dostane viac ako 800-tisíc našich dôchodcov v tomto roku po prvýkrát aj rodičovský bonus v celkovej výške viac ako 250 miliónov eur. Trinásty dôchodok v celkovom objeme 300 miliónov eur namiesto 150 miliónov ako za predchádzajúcej vlády je dnes už samozrejmosť.

Braňo Ondruš sa chytá slamky tvrdením, že chudobní rodičia majú väčšinou chudobné deti a bohatí rodičia majú deti s vysokými príjmami.

Bývalému štátnemu tajomníkovi ministerstva práce za Smer (dnes Hlas) Braňovi Ondrušovi sa to nepáči. V čase jeho pôsobenia na ministerstve dostávali dôchodcovia okrem valorizovaných dôchodkov iba vianočný príspevok v celkovej sume 80 miliónov eur ročne, pred voľbami zvýšený na 150 miliónov eur. Počas môjho pôsobenia sme zaviedli 13. dôchodok vo výške 300 miliónov eur a navyše som presadil aj nový príjem pre dôchodcov, rodičovský bonus, v celkovej sume 250 miliónov eur. Okrem valorizovaných dôchodkov som teda v roku 2023 zvýšil príjmy dôchodcov o 400 miliónov ročne v porovnaní s predchádzajúcou vládou.

Smer a Hlas sa spolu s Braňom Ondrušom nevedia zmieriť aj s tým, že okrem prvého a druhého piliera dôchodkového systému, ktoré tu máme už roky, sa mi podarilo presadiť aj zavedenie nového príjmu pre dôchodcov – rodičovského bonusu. Aspoň čiastočne tým odstraňujeme diskrimináciu žien na dôchodku, ktoré s láskou vychovali svoje deti. Práve tieto ich deti dnes solidárne platia odvody do dôchodkového systému pre všetkých dôchodcov, lenže ich matky sú vo výške dôchodku diskriminované. Čím viac pracujúcich detí matky vychovali, tým majú nižšie dôchodky. Táto do neba volajúca nespravodlivosť a diskriminácia matiek na dôchodku Ondrušovi vôbec neprekážala. Keď teraz konečne týmto matkám prostredníctvom rodičovského bonusu aspoň trochu prilepšíme k dôchodku, tak kričí, že tým pomáhame bohatým?

Nech sa teda ide Braňo Ondruš, Smer a Hlas pozrieť do očí matkám s tromi pracujúcimi deťmi, ktoré idú tento rok do dôchodku, a nech im povie, že sú so svojím 500– alebo 600-eurovým dôchodkom bohaté. Nech im povedia do očí, že oni chcú ďalej trestať nízkym dôchodkom tých, ktorí počas svojho života obetovali desaťtisíce eur na výchovu detí, na ich krúžky a štúdium. Nech im povedia, že si rodičovský bonus nezaslúžia.

Rodičovský bonus bude v tomto roku vyplatený jednorazovo za celý rok. Vypočítava sa na základe odvodov, ktoré pracujúce dieťa zaplatilo do Sociálnej poisťovne v roku 2021. Ak vtedy dieťa zarábalo napríklad 1 000 eur, jeho mama dostane 180 eur. Ak je na dôchodku aj otec, takisto dostane 180 eur. Ak dieťa v roku 2021 zarábalo priemernú mzdu, čiže 1 211 eur, jeho mama aj otec, ak sú poberateľmi starobného dôchodku, dostanú obaja po 218 eur. Strop na výpočet rodičovského bonusu je na úrovni 1,2-násobku priemernej mzdy. Od jedného pracujúceho dieťaťa teda rodič môže dostať v tomto roku maximálne 262 eur. Pracujúce dieťa nebude platiť žiadne nové dane alebo odvody. Takisto sa mu pre rodičovský bonus nebude nijako krátiť výpočet jeho budúceho dôchodku.

Braňo Ondruš sa chytá slamky tvrdením, že chudobní rodičia majú väčšinou chudobné deti a bohatí rodičia majú deti s vysokými príjmami. Tým sú vraj tí chudobní diskriminovaní. Opak je pravdou. Slovensko patrí podľa štúdie IFP medzi krajiny ako Dánsko, Nórsko a Fínsko, kde má dieťa najväčšiu pravdepodobnosť, že môže patriť medzi vyššiu príjmovú skupinu napriek tomu, že má chudobnejších rodičov. Viac ako 80-tim percentám slovenských detí nehrozí závislosť medzi ich príjmami a príjmami ich rodičov. V Nemecku je to 68 percent, vo Francúzsku 60 percent a vo Veľkej Británii iba 50 percent detí. V sociálnej mobilite detí tak patríme medzi najlepšie krajiny v Európe.

Okrem toho, dôchodca s nízkym dôchodkom s tromi menej zarábajúcimi deťmi môže dostať vyšší rodičovský bonus ako dôchodca s dvoma dobre zarábajúcimi deťmi. Navyše máme strop vo výške 1,2– násobku priemernej mzdy, z ktorého sa počíta maximálny rodičovský bonus. Ak má teda niekto dve deti zarábajúce v roku 2021 po 3 000 eur v hrubom, dostane rodičovský bonus vo výške 524 eur. Ak má niekto tri deti zarábajúce v roku 2021 po 1 000 eur v hrubom, dostane rodičovský bonus vo výške 540 eur. Som hrdý na to, že sa mi presadením rodičovského bonusu podarilo vytvoriť nový zdroj príjmov pre našich starobných dôchodcov. Myslím si, že naše mamy a otcovia si to zaslúžia.

© Autorské práva vyhradené

14 debata chyba
Viac na túto tému: #dôchodky #rodičovský bonus