Svet je dlžníkom Haiti

Po hroznej 12-ročnej vojne s Francúzskom aj s Britániou získalo Haiti v roku 1804 nezávislosť. Čelilo neľahkej úlohe ochrániť ju pred otrokárskymi štátmi, ktoré videli v prvej černošskej republike v Novom svete hrozbu pre lukratívny obchod s produkciou cukru, bavlny a tabaku. Obávali sa, že príklad Haiti budú nasledovať ďalšie kolónie, v ktorých žili africkí otroci.

21.01.2010 12:46
debata

Keď sa povstanie v roku 1791 začalo, vtedajšia francúzska kolónia Saint Domingue bola najbohatšia v regióne. Jej ekonomika pomáhala financovať Napoleonove vojenské ambície v Európe. Svet je dlžníkom Haiti. Bez tamojšej revolúcie by vyzeral inak. Napoleon dúfal, že vyhrá vojnu v Starom svete. V jeho plánoch by bolo Haiti základným kameňov v dobývaní Ameriky. Okrem toho krajina podporovala snahy Simona Bolívara o oslobodenia Latinskej Ameriky od nadvlády Španielov a bola inšpiráciou pre iných na západnej pologuli.

Pod hrozbou invázie od zahraničných mocností Haiti zaviedlo ústavu založenú na liberálno-demokratických princípoch. Bola v nej zakotvená rovnosť pred zákonom, ale zároveň poskytla ospravedlnenie na vytvorenie vojenskej diktatúry. Dôvodom bola národná bezpečnosť. Ľudia na Haiti však cítili, že vlastná vláda ich podviedla a využila.

Rozdelenie spoločenských elít, najmä na základe farby kože a pôvodu, medzi černochov a mulatov viedlo k násilným konfliktom a politickej nestabilite. V rokoch 1804 až 1990 zabili v úrade alebo odtiaľ násilne odstránili 84 percent haitských vládcov. Jeanovi-Bertrandovi Aristidovi, prvému demokraticky zvolenému prezidentovi, sa to stalo až dva razy.

Podstatnú úlohu v tom, že Haiti sa nepodarilo upevniť samostatnosť, zohrali Spojené štáty. Odmietli ho uznať a otvorili tak dvere pre hrozby z Francúzska a Británie. Za prvé tri dekády minulého storočia obsadili USA krajinu dvakrát. Počas studenej vojny podporovali jeden z najbrutálnejších režimov Francoisa „Papa Doca“ Duvaliera a neskôr jeho syna Jeana-Clauda "Baby Doca“ Duvaliera. V roku 1986 ho pomohol Washington odstrániť a umožnil mu opustiť krajinu aj s miliónmi dolárov. "Baby Doc“ stále žije v južnom Francúzsku.

Počas ukrutného režimu zmizla aj väčšina stromov. Ľudia ich vyrúbali, aby mali na čom variť a peniaze na obnovu išli do vreciek Duvalierovcov. Keď letíte nad ostrovom Hispaniola, kde sú štáty Haiti a Dominikánska republika, tak prvý je bez lesov, druhému dominuje tropický prales.

Haiťania nedôverujú cudzím mocnostiam. Budú tolerovať americkú vojenskú prítomnosť, ale len kým sa situácia nezlepší. Medzinárodné spoločenstvo sa nemôže stavať ku krajine nadradene. Pomoc musí viesť k tomu, aby si Haiťania spravovali svoje veci samotní.

VŠETKO o ničivom zemetrasení na Haiti

debata chyba