V pozadí Orbánových hesiel cítiť Veľké Maďarsko

Víťazstvo, ktoré v maďarských voľbách predviedol Orbán, sa dá pokojne nazvať osudové. Fidesz súperov prevalcoval. A vyradil z hry. Orbán môže prakticky bez odporu zabetónovať nacionalistický Fidesz v strede maďarskej politiky. Ako "veľkú vládnu stranu", ktorá sa už nebude deliť o moc. Pretože po "reforme" politického a volebného systému bude zastupovať celý národ.

Dag Daniš 27.04.2010 13:30
Viktor Orbán Foto:
Predseda Fideszu a víťaz maďarských parlamentných volieb Viktor Orbán
debata (316)

Orbánova moc vyzerá zvonku dosť hrozivo. Najmä pri pohľade na konečný cieľ nacionalistov: vybudovať Veľké Maďarsko. Tento nevyslovený, ale zreteľný zámer cítiť z každého hesla Fideszu.

Samozrejme, zatiaľ môžeme veriť analytikom, že Orbán sa teraz sústredí skôr na vnútorné posilňovanie Maďarska. Teda na priemysel, zamestnanosť, sociálny systém, bezpečnosť, ústavný systém. Až potom si bude môcť dovoliť tvrdšiu konfrontáciu Maďarska so susednými krajinami (v ktorých žijú početné maďarské menšiny). Navyše ani vtedy nehrozí, že by sa maďarský problém nekontrolovateľne zvrhol. A prelomil tabu povojnovej Európy – zmenu hraníc. Na to bude Maďarsko vždy príliš slabé, malé a odkázané na podporu väčších hráčov. Napríklad Nemecka…

Nie, Orbán napriek svojej „osudovej moci“ a siláckym pózam v dohľadnom čase nebude mať na to, aby svojich susedov priamo ohrozoval.

Určite však bude mať na to, aby robil v strednej Európe problémy. Veľké problémy, rozpaľované programom „Veľkého Maďarska“.

Orbánova vláda bude musieť aspoň občasne demonštrovať silu aj voči susedným krajinám. Jednak preto, že Fidesz to má v povahe (je to nacionalistická strana, namierená na všetkých Maďarov, aj menšinových). A potom preto, že Orbánova vláda nebude pracovať pod tlakom zľava (socialisti sú príliš slabí), ale sprava. Do Fideszu bude sústavne narážať extrémistický Jobbik.

Mimochodom, máme s tým živé skúsenosti. Fidesz sa vždy pokúšal politicky expandovať k menšinovým Maďarom. V roku 2002 maďarský premiér Orbán presadil sporný krajanský zákon. Cez tento zákon sa maďarská vláda pokúšala finančne motivovať slovenských Maďarov, aby svoje deti prihlasovali do čisto maďarských škôl (tried). Dzurindova vláda vtedy len s námahou maďarský tlak odrazila (socialistická vláda nakoniec z krajanského zákona vycúvala). Našou ďalšou skúsenosťou s expanziou Fideszu sú výjazdy maďarského prezidenta Sólyoma na južné Slovensko. Sólyom je politicky blízky práve Fideszu a samozvanými pochodmi po „Felvidéku“ len napĺňal Orbánov tradičný program – zjednocovať maďarstvo.

Oba problémy sa teraz budú opakovať. Už čoskoro. Krajanský zákon nahradí ešte spornejší zákon o dvojakom občianstve. A provokačné výjazdy Sólyoma nahradia výjazdy Orbána, prípadne nového maďarského prezidenta (o ktorom rozhodne Fidesz). Ďalším zdrojom napätia môže byť expanzia maďarského extrémizmu k slovenským menšinovým Maďarom (zatiaľ pokojným a odolným). V júni, týždeň pred slovenskými voľbami, bude 90. výročie Trianonskej dohody. Maďarskí extrémisti chystajú rozsiahle akcie. Aj na Slovensku…

Maďarský problém v najbližších rokoch určite porastie.

Nová slovenská vláda by sa mala s chladnou hlavou postarať o to, aby bol rozmach maďarského radikalizmu len intenzívny, nie extenzívny. V preklade teritoriálny…

316 debata chyba