Zdravie merané peniazmi

Položím takú trochu cynickú otázku: "Komu prospeje zdravý človek?" Lekár z neho nevyžije, nemocnica ho nezoperuje, lekáreň mu nepredá liek, farmaceutický priemysel ten liek preňho nevyrobí, zdravotná poisťovňa nezúraduje zdravotné úkony.

29.08.2010 07:26
debata (46)

Bohužiaľ, novodobé štatistiky hovoria jasnou rečou. Každý druhý človek zomrie na srdcovo-cievne ochorenie, každý štvrtý na nádorové ochorenie. 80 % civilizačných chorôb súvisí so zlou stravou. Globalizovaná forma výroby nám predkladá potraviny plné konzervantov (aby to dlhšie vydržalo), stabilizátorov (aby to malo pekný tvar), farbív (aby to pekne vyzeralo), teda chémie, ktorá s výživou nemá nič spoločné. Čo takáto umelá (p)otrava spôsobuje nášmu fyzickému telu, už nie je až také dôležité. Hlavne, že sa predáva.

Málo známym faktom je, že štvrtou hlavnou príčinou úmrtí sú nebezpečné vedľajšie účinky liekov. Tých liekov, ktoré nám predpisujú naši lekári. „Ste chorý,“ povie lekár a už kupujeme lieky, lebo tak si nás vychovali, vycvičili. Naša populácia je negramotná v oblasti zdravia a jeho udržania. Akoby zámerne sa o tom neučí ani v školách. Pretože zdravie, či skôr jeho absencia, je predmetom výnosného biznisu. Tu už dávno nejde o to, či je potrava zdravá, či zdravotnícky systém vylieči človeka, či farmaceutické lieky pomáhajú, alebo skôr len potláčajú symptómy chorôb. Potravinový, farmaceutický, zdravotnícky priemysel je veľký biznis a ako každý prioritne sleduje finančné toky a zisky. Preto sa pri liečbe uprednostňujú tie formy, ktoré sú najdrahšie, a tie, ktoré robia z pacientov doživotných návštevníkov ambulancií, nemocníc a konzumentov výrobkov farmaceutického priemyslu.

Strach z choroby a strata pohodlného životného štýlu ľahko dokážu vytiahnuť naše peniaze z peňaženiek. Nehovoriac o tom, že na podporu predaja rôznych „odporučených“ liekov, zákrokov či očkovacích látok organizujú farmaceutické konglomeráty súťaže pre lekárov, distributérov i poisťovne. Váš lekár ešte nebol na dovolenke v Karibiku? Slabo predpisuje odporúčané lieky. Podľa vzoru USA sa v rámci EÚ pripravujú zákony, ktoré za liečbu označujú iba to, čo predpíše lekár, a za liek iba výrobok farmaceutického priemyslu. Ak by lekár uprednostnil napr. alternatívnu prírodnú formu, bude riskovať pokutu a licenciu.

Štátu je jedno, či sme zdraví, alebo chorí. Ale nemôžu mu byť jedno náklady, ktoré má s chorľavejúcim obyvateľstvom. Žiadna reforma zdravotníctva či dôchodkového zabezpečenia nemá šancu na dlhodobý úspech, pokiaľ sa nerozpletú lobistické záujmy rôznych skupín od podstaty fungovania štátu aj v tejto oblasti. A ako všade aj tu platí, že najúčinnejšie opatrenia a riešenia sú aj najlacnejšie, čo by sa rýchlo prejavilo v nákladovej položke štátneho rozpočtu. Na druhej strane vedomostná vyspelosť ľudí musí dosiahnuť takú úroveň, že väčšina bude chcieť potraviny bez pesticídov, rastových hormónov a celej tej už spomenutej chémie, ďalej dýchateľný vzduch, čistú pitnú vodu a zdravé životné prostredie. Až sa toto stane prioritou väčšiny, až potom to bude vec verejná a štát s tým bude musieť niečo spraviť systémovo. Dovtedy je to len a len voľba každého jednotlivca, kde v rebríčku jeho hodnôt sa nachádza kategória zdravie a čo je pre to ochotný urobiť.

46 debata chyba