Útek investorov z EÚ do USA?

Hrozí Európe deindustrializácia? Viacerí európski lídri sa toho obávajú. Ak totiž VW presunie výrobu batérií pre elektromobily inde, a nie na lokalitu na Slovensku, nebude to iba preto, že poverený minister Hirman sa o tejto investícii vyjadril nevhodne. Bude to závisieť od toho, či sa VW rozhodne využiť dotácie a lacné úvery (pre VW až do výšky 10 mld. eur), ktorými Spojené štáty lákajú európskych investorov do zelených technológií. Umožňuje im to zákon na znižovanie inflácie (Inflation Reduction Act - v skratke IRA), ktorý presadila Bidenova administratíva v polovici augusta minulého roka.

24.03.2023 12:00
debata (16)

USA získavajú investorov z EÚ aj cenami energií, ktoré sa v čase energetickej krízy stali ešte väčším lákadlom. Európski investori predtým ťažili z lacného ruského plynu. Dnes sa musia vyrovnávať s niekoľkonásobne vyššími cenami plynu, ako platia americkí investori a ich konkurencieschop­nosť znižuje i vysoká cena elektrickej energie. Jej poklesu by mala dopomôcť reforma trhu s elektrickou energiou, ktorej návrh mala pripraviť Európska komisia (EK). Zabráni mu?

Polovičatá reforma trhu s elektrickou energiou

Predsedníčka EK Ursula von der Leyenová v Správe o stave únie avizovala pomerne odvážnu reformu trhu s elektrickou energiou. Návrh reformy EK predstavila 14. marca. Má reagovať na anomálie jednotného trhu EÚ, ktoré sa plne ukázali v krízovom čase, a podporiť energiu z obnoviteľných zdrojov. No zrejme zaúradovala energetická loby: návrh zostal na polceste. Komisia nevyhovela kľúčovému návrhu Španielska a Francúzska skončiť so závislosťou ceny elektrickej energie od ceny plynu. Iberská výnimka, ktorá bola určitou obdobou tohto návrhu, umožnila Španielsku udržať infláciu na najnižšej úrovni v eurozóne.

To, či VW presunie výrobu batérií pre elektromobily inde, a nie na lokalitu na Slovensku, bude závisieť od toho, či sa rozhodne využiť dotácie a lacné úvery (až do výšky 10 mld. eur), ktorými Spojené štáty lákajú európskych investorov do zelených technológií.

Energetickej loby zrejme nevyhovuje ani lokálna produkcia elektrickej energie z obnoviteľných zdrojov, ktorá sa spotrebúva na mieste. Energia z OZ nemá zelenú ani pri predaji do sietí. Návrh mal byť v obidvoch prípadov razantnejší. Dôraz kladie na dlhodobé kontrakty, ktoré by mali podporiť investície do čistej energie, zabezpečiť stabilitu ceny, no nezaručia najnižšie ceny pre odberateľa. Počíta s možnosťou regulácie cien v čase krízy, ale dotácie k cenám energie prevažne vyrobenej z fosílnych palív sú neudržateľné. Nenavrhuje ani ako účinnejšie obmedziť manipulácie s cenou elektrickej energie na burze, ktoré umelo zvyšujú jej cenu. V správe o stave únie sa o tom hovorilo.

Zelená priemyselná politika

Laxný postoj USA ku klimatickým zmenám vrátane odstúpenia od Parížskej klimatickej zmluvy vystriedalo ohlásenie politiky priateľskej ku klíme a k zeleným investíciám prezidentom Joeom Bidenom. Podľa IRA to okrem iného znamená vládnu podporu vo forme dotácií a úverov spolu až do výšky 369 mld. USD.

Takáto vysoká podpora americkej vlády zeleným investíciám vystavila EÚ riziku, že budúce zelené investície európskych firiem skončia v USA, a nie v Európe. Ešte sa nedoriešila ani iná sťažnosť európskych lídrov na jednu konkrétnu podobu realizácie hesla Buy American, ktorá ponúka dotáciu pri kúpe elektrického automobilu vyrobeného v USA a diskriminuje produkciu európskych automobilov a už bolo treba reagovať na nové opatrenia americkej vlády, ohrozujúce budúcnosť európskeho zeleného priemyslu.

Vo Francúzsku a v Nemecku to vyvolalo ostré reakcie vládnych politikov (u nás majú iné starosti) z obavy, že protekcionistická politika USA povedie k deindustria­lizácii EÚ. Po vyhláseniach prezidenta Emmanuela Macrona, že americká legislatíva nie je vyjadrením priateľstva voči Európe a diplomatických rokovaniach s vládou USA prvou obrannou reakciou bol návrh Zelenej priemyselnej politiky EÚ. VW ešte neurobil definitívne rozhodnutie, či bude investovať vo východnej Európe, alebo v USA. Počká si, ako bude vyzerať očakávaný zákon tzv. Net-Zero Industry Act na podporu zelených investícií v EÚ.

Krízy (finančná, dlhová, covidová, energetická) za ostatných viac ako desať rokov pochovali kľúčové prikázanie neoliberálov, ktorým je minimálny štát. To dokonca – aspoň v prípade dvoch posledných kríz – platí i pre bývalú vládnu stranu SaS. Európska únia sa vracia k priemyselnej politike, ktorá od 90. rokov, z rovnakých ideologických dôvodov, sa stala neprijateľnou.

To však neznamená, že zelená priemyselná politika EÚ bude bez problémov. Vysoké dotácie na podporu zelených investícií si nemôže v rovnakej výške dovoliť každý európsky štát. Keď sa Nemecko rozhodlo poskytnúť 200 mld. eur na pomoc s cenami energií, viaceré vlády EÚ to podrobili kritike. Ich podnikateľský sektor, ktorý nebol rovnako štedro dotovaný, sa dostal do nevýhodnejšej pozície.

Olaf Scholtz sa pochválil, že sa darí zmäkčiť pravidlá štátnej pomoci v EÚ. No bez pomoci poskytovanej zo spoločných európskych zdrojov to môže mať za následok nové otváranie nožníc medzi bohatšími a chudobnejšími štátmi EÚ. Chudobnejšie štáty nebudú môcť poskytnúť štátnu pomoc svojmu priemyslu v rovnakej výške, nehovoriac o ich ďalšom zadlžovaní. K ekonomickej, finančnej a politickej stabilite EÚ by to určite neprispelo.

© Autorské práva vyhradené

16 debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ a USA #batérie pre elektromobily #deindustrializácia