Prečo spoločný nákup munície pomôže dosiahnuť spravodlivý mier na Ukrajine

Ukrajina je nútená viesť vojnu, v ktorej ide o jej slobodu a o prežitie národa. Na to, aby sa Ukrajina mohla brániť a bola schopná vytlačiť ruského agresora, potrebuje nielen politickú podporu a peniaze. Potrebuje hlavne zbrane a muníciu, keďže zbrane bez munície sú zbytočné.

03.04.2023 12:00
debata (39)

V súčasnosti má Rusko oveľa väčšie zásoby a používa oveľa viac delostreleckých striel ako Ukrajina – a cenu za tento rozdiel platia Ukrajinci svojimi životmi. Opakovane sme uviedli, že obrana ukrajinskej zvrchovanosti má existenčný význam – pre Ukrajinu, ale aj pre zvyšok Európy. Tento cieľ nemôžeme chcieť splniť bez toho, aby sme Ukrajine poskytli prostriedky na jeho dosiahnutie.

Ukrajina potrebuje na obranu a ukončenie vojny zbrane aj muníciu, a to až dovtedy, kým Rusko bude pokračovať v útokoch na Ukrajinu a bombardovať ju.

Odkedy Rusko začalo svoju vojnu proti Ukrajine, EÚ ukázala, že rozumie, čo je v stávke, a v prípade potreby je pripravená prelomiť tabu. Pred rokom sme začali po prvýkrát vôbec financovať dodávky vojenského vybavenia do krajiny, ktorá je vystavená útoku. Na jeseň sme potom začali výcvik ukrajinských vojakov na našej pôde, pod vlajkou EÚ. Sme na dobrej ceste vycvičiť do konca tohto roka 30 000 ukrajinských vojakov. A práve teraz podnikáme ďalší veľký krok tým, že spolupracujeme s cieľom dodať Ukrajine muníciu, ktorú tak naliehavo potrebuje.

Predminulý týždeň sa európski lídri dohodli na trojzložkovom návrhu, ktorý som predložil spolu s komisárom Bretonom. Po prvé, financovať naliehavé poskytnutie delostreleckej munície z existujúcich zásob alebo nevybavených objednávok; po druhé, spoločne obstarávať nové delostrelecké strely; a po tretie, spolupracovať s obranným priemyslom EÚ s cieľom zvýšiť výrobné kapacity, aby sme mohli uspokojiť naše vlastné potreby a naďalej poskytovať podporu Ukrajine.

Konkrétne použijeme jednu miliardu eur z Európskeho mierového nástroja, ktorý je oddelený od samotného rozpočtu EÚ, na úhradu nákladov členským štátom, ktoré sú pripravené Ukrajine okamžite dodať muníciu. Táto časť bude pochádzať z existujúcich zásob alebo z nevybavených objednávok. Ďalšiu jednu miliardu eur použijeme na úhradu spoločného obstarávania munície kalibru 155 mm a na požiadanie riadených striel od obranného priemyslu EÚ a Nórska. Uskutoční sa to prostredníctvom Európskej obrannej agentúry (EDA) alebo prostredníctvom doplňujúcich projektov spoločného obstarávania pod vedením niektorého z členských štátov. Hlavným cieľom je dodať muníciu rýchlo. A spoločným nákupom vyšleme priemyslu jasné signály, že muníciu musí dodať čo najskôr.

Tretia zložka sa týka zvýšenia kapacity európskeho priemyslu s cieľom uspokojiť zvýšený dopyt, aby naše armády mohli dopĺňať svoje zásoby a zároveň aby bolo možné zásobovať Ukrajinu. Je jednoduchšie poskytnúť to, čo máte dnes, ak máte istotu, že zajtra môžete nakúpiť a dostať nové zásoby. Európska komisia bude v rámci tejto zložky podporovať zvyšovanie výrobných kapacít s cieľom odstrániť prekážky a zabezpečiť efektívne postupy verejného obstarávania, a to aj prostredníctvom finančných stimulov.

Za posledných 20 rokov znížili Európania svoje investície do kapacít obranného priemyslu, ktoré teraz musíme z dôvodu radikálne zmeneného bezpečnostného prostredia opäť zvýšiť.

Konkrétne máme v úmysle poskytnúť Ukrajine do jedného roka jeden milión delostreleckých nábojov, na čo použijeme spolu dve miliardy eur v rámci Európskeho mierového nástroja. So sadzbou úhrady vo výške 50 % až 60 % nám tento nový balík umožní zmobilizovať približne štyri miliardy eur.

Toto rozhodnutie preukazuje schopnosť EÚ konať rýchlo, keď treba, a je dôkazom toho, že sme naďalej odhodlaní poskytnúť Ukrajine prostriedky, ktoré potrebuje na svoju legitímnu sebaobranu.

Toto rozhodnutie nastolí otázku, ako môže poskytovanie čoraz väčšieho množstva zbraní ukončiť túto hroznú vojnu. Odpoveď je, že Ukrajina potrebuje na obranu a ukončenie vojny zbrane aj muníciu, a to až dovtedy, kým Rusko bude pokračovať v útokoch na Ukrajinu a bombardovať ju.

Samozrejme, aj my chceme mier, rovnako ako Ukrajina. Neusilujeme sa však o akýkoľvek mier. Chceme spravodlivý a udržateľný mier založený na Charte OSN, keď Rusko stiahne svoje jednotky z celého územia Ukrajiny, ktoré v súčasnosti okupuje. Preto tiež podporujeme mierový plán prezidenta Zelenského.

Inými slovami, záleží na tom, ako sa vojna skončí – nejde len o to, aby sa vojna sama osebe skončila, a to aj za cenu, že Rusko by pritom svojou útočnou vojnou dosiahlo územné a iné zisky.

Chceme tiež, aby bola vyvodená zodpovednosť, a preto je obvinenie prezidenta Putina zo strany Medzinárodného trestného súdu dôležité: musí zaplatiť za vojnové zločiny, za ktoré je zodpovedný, vrátane násilného únosu takého veľkého počtu detí z Ukrajiny.

V tejto vojne sú dejiny a spravodlivosť na strane Ukrajiny. Musíme však chod dejín urýchliť. Naša vojenská podpora a naše rozhodnutie o spoločnom nákupe munície slúžia na dosiahnutie spravodlivého mieru na Ukrajine. Ide o správne a potrebné rozhodnutie.

© Autorské práva vyhradené

39 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #munícia #vojna na Ukrajine