Má Západ proti Rusku šancu?

Vojna na Ukrajine je, či sa nám to páči, alebo nie, aj vojnou Západu a Ruska. Strašidelne pripomína proxy konflikty z obdobia studenej vojny. Za jej rozpútanie je, samozrejme, zodpovedný výhradne Kremeľ. V horúčkovitej snahe pomôcť Ukrajine však nemožno nevidieť zhmotnenie pocitov viny Západu, že to nechal dospieť do tohto štádia.

27.04.2023 12:00
debata (28)

Názor, že to boli západní lídri, ktorí svojou krátkozrakou až nerozumnou politikou (ako vieme napr. vďaka zverejneniam WikiLeaks) značne zvýšili šance, že Moskva zaútočí na Kyjev, nie je nič ospravedlňujúce ruské vedenie alebo zahovárajúce, kto je obeť a kto vinník. Takéto uvažovanie je potrebné, aby sme sa poučili a v budúcnosti vojnám predchádzali. Nosenie vlajočiek nie je riešenie. Obetiam dlhujeme viac.

História nás učí, že pri konflikte štátov, ich blokov a aj celých civilizácií o víťazovi z dlhodobého hľadiska nerozhodujú zbrane ani zdroje, ale myšlienky a hodnoty.

Ak nás história niečo učí, tak je to opakujúci sa fenomén, že pri konflikte štátov, ich blokov a aj celých civilizácií o víťazovi z dlhodobého hľadiska nerozhodujú zbrane ani zdroje, ale myšlienky a hodnoty, ideológia, ak chcete. Akú ideológiu presadzuje Rusko a Čína, nebudem na tomto mieste rozoberať, lebo na to nie je priestor a zdá sa, že tieto krajiny to samy ešte presne nevedia. So Západom je to podstatne jednoduchšie. Hlavnými hodnotami sú sloboda, demokracia, vláda zákona a rešpektovanie ľudských práv. Samozrejme, sú to ašpirácie, ktoré sa nepodarí naplniť, kým ľudí nevymení umelá inteligencia, no Západu nemožno uprieť, že za posledných 100 rokov urobil veľa. Nič však netrvá večne. Ak sa v ľudskej civilizácii niečo vykryštalizuje do zdanlivo dokonalej podoby, je to len preto, aby sa tento kryštál následne rozpadol.

Minulý týždeň polícia v Londýne zadržala francúzskeho vydavateľa Ernesta Moreta po tom, čo vystúpil z vlaku z Paríža. Dôvodom bolo, že sa zúčastnil na protivládnom proteste. Následne od neho žiadali telefón a prístupové heslo doň, to však už odmietol. Na základe tohto odmietnutia ho zatkli, obvinili a umiestnili do väzby, nakoľko to klasifikovali ako "marenie spravodlivosti” podľa protiteroristického zákona z roku 2001. Nechajme teraz bokom, že Moret pricestoval do Británie na Londýnsky knižný veľtrh na oficiálne pozvanie renomovaného vydavateľstva Verso Books a aj fakt, že nebol organizátorom demonštrácií vo Francúzsku, ale iba účastníkom. Ako je však možné považovať za teroristické ohrozenie odmietnutie vyzradenia hesla do digitálneho zariadenie človeka, ktorý sa zúčastnil na proteste proti zvyšovaniu veku odchodu do dôchodku? Prečo ešte stále platia zákony prijaté v hektickom období po 11. septembri a prečo sú takto zneužívané?

Moreta na ďalší deň prepustili na kauciu, no obvinenie mu nestiahli a o mesiac má stáť pred súdom. Viaceré vydavateľstvá a niektoré odborové organizácie to verejne odsúdili, niektoré médiá o kauze informovali a kládli tie správne otázky. No bola to iba kvapka v mori v porovnaní s pokrývaním excesov v Rusku alebo v Číne. Rovnako to bolo aj o týždeň skôr, keď sme si pripomenuli smutné štvrté výročie uväznenia Juliana Assangea, tiež v Londýne. Zakladateľ a vydavateľ WikiLeaks je už viac ako štyri roky vo väznici so zvýšeným strážením Belmarsh za novinársku prácu a bez toho, aby bol uznaný za vinného z akékohoľvek trestného činu. Je v administratívnej väzbe, lebo USA požiadali o jeho vydanie. Britská vláda ho dala zatknúť a s vydaním súhlasila napriek tomu, že je austrálsky občan a držiteľ platného medzinárodného novinárskeho preukazu. Samozrejme, odvolal sa a teraz čaká na rozhodnutie Najvyššieho súdu či sa jeho prípadom bude vôbec zaoberať.

V rovnakom čase premiér Sunak a prezident Biden kritizovali Rusko, že zatklo novinára Evana Gershkovicha, pričom ho obvinili z rovnakého činu ako USA obviňujú Assangea – zo špionáže. Myslíte, že Vladimir Putin alebo niekto v Rusku či Číne berie vážne slová týchto dvoch mužov, ktorí by jedným podpisom mohli spôsobiť prepustenie najslávnejšieho politického väzňa na svete? Myslíte, že veria západnej sebaprezentácii o slobode, demokracii a rešpektovaní ľudských práv?

© Autorské práva vyhradené

28 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #západ #Ukrajina #vojna na Ukrajine