Kto šliape po odkaze hrdinov protifašistického boja?

Víťazstvo nad fašizmom bolo nevyhnutným predpokladom demokratického rozvoja európskeho kontinentu. Bez neho by nebolo možné vystavať našu budúcnosť na princípoch ľudských práv, slobody jednotlivca či medzinárodnej spravodlivosti.

07.05.2023 12:00
debata (43)

Preto nezabúdame na tých, ktorí v boji proti fašizmu položili svoje životy, osobitne na našom území. Bojovníkov Slovenského národného povstania či vojakov sovietskej a rumunskej armády. Kladieme vence, klaniame sa, rozprávame ich príbeh. S pietou udržiavame pamätníky a cintoríny, symboly ich obety.

Pravda ako najvyšší prejav úcty

Nemali by to byť však iba fyzické akty vďaky, ktorými si víťazstvo nad fašizmom a jeho hrdinov pripomíname. Odkazom minulosti je v prvom rade potreba vzoprieť sa zlu, neprehliadať jeho rozpínanie, pomôcť jeden druhému.

A hovoriť pravdu – aj o tom, čo vojne predchádzalo (Mníchovská dohoda, Stalinovo spojenectvo s Hitlerom a i.) a ako sme ju vyhrali (širokou protifašistickou koalíciou vrátane Spojených štátov, Veľkej Británie a Sovietskeho zväzu).

Nie pravda, ale jej potláčanie a prekrývanie nánosmi propagandy sú urážkou hrdinov protifašistického boja. Veď čím, ak nie snahou poctivo preskúmať historické udalosti a poučiť sa z nich, im môžeme úctu prejaviť najlepšie?

Utajená protihitlerovská koalícia

Naša prednovembrová historiografia takmer vôbec nespomínala spoločné úsilie protihitlerovskej koalície. Bola poplatná moskovskej interpretácii, ktorá sa doma aj v zahraničí snažila pretlačiť myšlienku o svojej výlučnej zásluhe na porážke fašizmu.

Zamlčiavaním, ignorovaním a potláčaním historických faktov, osobitne pokiaľ išlo o vojnové obete, víťazstvá a podporu USA a Veľkej Británie, ale napríklad aj významu nekomunistického odboja na Slovensku. Sovietski falzifikátori upravili dokonca aj Stalinov výrok o tom, že pomoc USA zabránila porážke ZSSR. Politicky korektná verzia bola, že ich pomoc pomohla k víťazstvu, samozrejme, bez konkrétností.

Faktom pritom je, že už pár dní po nemeckom vpáde sa Moskva obrátila na USA a Britániu s naliehavou požiadavkou o pomoc. Reakcia bola okamžitá a pomoc robustná. USA dodali 370-tisíc nákladných áut, 50-tisíc džípov, 38-tisíc motocyklov, 8 000 protili­etadlových kanónov, 7 500 tankov, 5 000 lietadiel, 1 900 lokomotív a 11-tisíc železničných vagónov.

Každý tretí bombardér bojujúci proti Nemcom na východnom fronte bol americký, každé piate stíhacie lietadlo bolo americké alebo britské. Tretina leteckého benzínu bola dovezená z USA, rovnako tak materiály dôležité pre výrobu zbraní ako oceľ, plechy, hliník, ortuť, nehovoriac o liekoch a vyše štyroch miliónoch ton amerických potravín.

Zlo vtedy a dnes

Je vrcholom cynizmu, ak dnes z podpory fašizmu obviňuje všetkých navôkol režim, ktorý napadol a terorizuje svojho suseda. Režim, ktorý sa nám vyhráža silou, obnovuje kolonizačnú ideológiu, militarizuje a indoktrinuje svoju spoločnosť, zatvára a zabíja nepohodlných občanov doma i v zahraničí, spája sa s najkrvavejšími diktátormi. Režim, ktorého vodca je obvinený z vojnových zločinov.

Je vrcholom cynizmu, ak dnes z podpory fašizmu obviňuje všetkých navôkol režim, ktorý napadol a terorizuje svojho suseda. Režim, ktorý sa nám vyhráža silou, obnovuje kolonizačnú ideológiu, militarizuje a indoktrinuje svoju spoločnosť, zatvára a zabíja nepohodlných občanov doma i v zahraničí, spája sa s najkrvavejšími diktátormi. Režim, ktorého vodca je obvinený z vojnových zločinov.

Je veľavravné, že v čase, keď sa Rusko usiluje o likvidáciu Ukrajiny, moskovská propaganda obviňuje Spojené štáty zo snahy zničiť Sovietsky zväz v jeho počiatkoch i v súčasnosti. Paralely na popieranie historickej (a tiež aktuálnej) reality medzi Sovietskym zväzom a dnešným Ruskom netreba prácne hľadať. Pre nás nech je podstatné, že sme súčasťou veľkej komunity národov, ktorá dokázala rozpoznať a postaviť sa zlu vtedy, keď nosilo na uniformách hákový kríž a jeho odvodeniny, a rovnako aj dnes, keď je preoblečené za písmeno „Z“.

No tak, ako sme vtedy mali svojich Tukov a Tisov, aj dnes sú medzi nami mnohí, ktorí by nás radi zo slušnej spoločnosti vytrhli. Berúc hrdinov protifašistického boja do úst.

© Autorské práva vyhradené

43 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #druhá svetová vojna #vojna na Ukrajine