Skutočná pomoc v nenormálnej krajine

V normálnej krajine zvykne dobré správy ľuďom oznamovať vláda. Práve ona má riešiť skutočné problémy ľudí. Ibaže Slovensko po troch rokoch vlády Igora Matoviča a Eduarda Hegera normálnou krajinou nie je. Pripomína skôr paródiu plnú chaosu.

29.05.2023 12:00
debata (7)

Problémy ľudí tu nerieši vláda, ale opozícia. Teším sa teda z toho, že ako líder opozičnej strany môžem byť aspoň na chvíľu poslom dobrých správ. Pre dôchodcov, rodiny s deťmi i ľudí s podlomeným zdravím.

Od 1. júla sa všetky dôchodky zvýšia o vyše 10 percent. Priemerne to predstavuje vyše 60 eur. Podarilo sa to vďaka dvojročnému úsiliu Hlasu, aby sa štát konečne spamätal a pomohol svojej striebornej generácii.

Od samého začiatku sa Matovičova a Hegerova vláda správala k dôchodcom ako k nepriateľom. Nezmyselné obmedzenia počas pandémie, zrušenie 13. dôchodku, zmrazenie minimálnych dôchodkov a mnohé ďalšie Jóbove zvesti. Jediná pomoc, ktorú dôchodcovia dostali od vlády, bol „akože“ vlaňajší 14. dôchodok, v skutočnosti obyčajná almužna. Za každý mesiac zdražovania dostali seniori „odškodné“ 8 eur a 70 centov. Nech sa páči, páni Matovič, Heger, Sulík, Kollár a pani Remišová, skúste ísť s touto sumou do obchodu a odfoťte nám svoj nákup.

Dôchodcovia zúfalo prosili vládu o pomoc. Pred niekoľkými týždňami sa obrátili aj na pani prezidentku a ukázali čísla, ktoré sú hanbou každého vyspelého štátu. Na všetku zdravotnú starostlivosť majú mesačne priemerne 21 eur. A keď si odrátajú náklady na potraviny, bývanie a lieky, ostane im na deň presne 50 centov.

Ak chceme žiť v normálnom štáte, ktorý má šancu na lepšiu budúcnosť a ktorý sa o svojich občanov dokáže postarať, poďme to spoločne 30. septembra povedať do volebných miestností.

Páni Matovič, Heger, Sulík, Kollár a pani Remišová, zoberte si tých 50 centov a skúste za ne kúpiť vnúčikom darček na sviatok alebo ratovať náhlu haváriu vo svojom starom dome či byte. A ukážte nám fotku namiesto vašich nezmyselných grafov.

Hlas od svojho vzniku predkladal konkrétne návrhy, ako dôchodcom pomôcť. Žiadali sme pre nich jednorazový príspevok 300 eur na zvládnutie pandémie. Chceli sme, aby štát pomohol aj tým, ktorí sa nemohli dať zaočkovať, ale aj oni potrebovali jesť, svietiť a kúriť. Navrhovali sme rýchlejší rast dôchodkov. Všetky naše návrhy končili v koši, sprevádzané spupnosťou a aroganciou vládnej koalície.

Po dlhej práci sa nám však podarilo dosiahnuť konkrétne úspechy. Od 1. júla budú vďaka Hlasu všetci seniori dostávať o vyše 10 percent vyšší dôchodok. Tie najmenšie dôchodky sa po troch rokoch rozmrazili a môžu konečne rásť. A podarilo sa nám aj zvýšiť príspevky na rekondičné pobyty z 50 na 100 eur, aby si ľudia s podlomeným zdravím mohli dovoliť lepšiu starostlivosť.

Toto je skutočná pomoc ľuďom, takto má konať skutočná sociálna demokracia. Nie výkrikmi a hrozbami, ale konkrétnymi činmi.

No Hlas chce pomáhať všetkým, ktorí to potrebujú. Starším, slabým, chorým, rodinám s deťmi i všetkým slovenským regiónom. Centrom našej pozornosti je totiž človek a jeho lepší život od narodenia až po dôstojnú starobu.

A tak sa nám podarila aj ďalšia konkrétna pomoc, tentoraz pre mamičky s deťmi. Štát im na jednej strane prikazuje dať dieťa do škôlky, a na druhej strane im toto miesto často nedokáže zabezpečiť. Preto sme presadili zákon, podľa ktorého ak dieťa nedostane miesto vo verejnej škôlke, musí štát naďalej vyplácať jeho rodičom takzvaný rodičovský príspevok, dnes viac ako 400 eur.

Toto je skutočná politika Hlasu, takto chceme konať aj v budúcnosti.

Je však len a len na ľuďoch, či bude aj po voľbách ďalej platiť chorý stav, keď problémy Slovenska nerieši vláda, ale opozícia. Ak chceme žiť v normálnom štáte, ktorý má šancu na lepšiu budúcnosť a ktorý sa o svojich občanov dokáže postarať, poďme to spoločne 30. septembra povedať do volebných miestností.

© Autorské práva vyhradené

7 debata chyba
Viac na túto tému: #sociálna demokracia #dôchodkový systém #Hlas-SD #valorizácia dôchodkov