Návod progresívcov: Ako unudiť voliča na smrť

Navzdory tomu, že k oficiálnemu vyhláseniu volieb ešte nedošlo – Boris Kollár ho, azda ako pomoc pre (ne)spájajúci sa planktón, posunul až na 9. júna – volebná kampaň je už v plnom prúde a strany sa snažia na trhu voličov kupovať si tých, ktorých nákup sa oplatí.

30.05.2023 12:00
debata (4)

Jeden deň, dve tlačovky

To, že najlukratívnejším „artiklom“ na trhu voličov sú dôchodcovia, potvrdzuje aj skutočnosť, že k aktuálne schválenému návrhu zákona, ktorým sa mimoriadne valorizujú dôchodky o 10,6 %, a ktorý predložil poslanec Erik Tomáš (Hlas-SD), sa hrdo hlásia aj Matovičovi (ne)obyčajní ľudia a (ne)závislé osobnosti. Dokonca v duchu tradície ohýbania reality a používania lži ako pracovnej metódy sa tvária, že je to ich návrh, respektíve že to, že dôchodcovia budú mať v roku 2023 valorizované dôchodky sumárne cca o 26 % je len a len vďaka nim. Áno, aj valorizácia z januára, ktorá je priamym dôsledkom minuloročnej inflácie, ktorú sa snažili zastaviť, je dnes prezentovaná ako „dar“ Igora Matoviča dôchodcom. To, že zaťaží ťažko skúšané verejné financie o viac ako pol miliardy eur, je pre neho nepodstatné. Ba, naopak, je to dôvod, ako túto „pomoc“ zneužiť na útok na vládu Ľudovíta Ódora.

Kampaň je v plnom prúde. Strany sa predbiehajú v organizovaní tlačoviek. Už ich názvy majú primať médiá a následne divákov (voličov), aby im venovali pozornosť. Tí, ktorí budú vo voľbách úspešní (Smer-SSD a OĽaNO++), volia útočné, neraz lživé no najmä pre prijímateľa zaujímavé názvy. Tí druhí volia nudné prezentácie, ťažko zrozumiteľný slovník a nezaujímavé témy (resp. názvy). Kým tlačovky prvých trvajú skoro hodinu, novinári kladú množstvo otázok a obsah tlačoviek sa dostane do rôznych správ, druhé nikoho nezaujmú a za necelých 15 minút padne maximálne jedna otázka a nikdy viac sa o tom nehovorí.

Nech progresívci ukážu, ako sa vládne!

Igor Matovič si užíva pozíciu opozičného politika. Snažil sa do nej dostať už od prvých dní, ako stratil kreslo predsedu vlády. Po odchode z vlády jej „pomáhal“ z poslaneckých lavíc. Lenže jeho chvíľa prišla až po tom, čo prezidentka Čaputová vymenovala vládu Ľudovíta Ódora. Prvý úder prišiel ruka v ruke s oznámením, že OĽaNO++ rozdáva peniaze dôchodcom, napriek tomu, že už nie sú vo vláde. Tlačovka s názvom: „Pomáhame, vládne bezvládie“ je začiatkom jeho niekoľkomesačného súboja o hlasy voličov inklinujúcich ku konšpiráciám. Na tlačovke sme sa dozvedeli, že OĽaNO++ zvýšilo pomoc dôchodcom o 1 200 % a rodinám s deťmi o 320 % – takto sa to robí, do psej matere, ukončil túto časť majiteľ (ne)obyčajných. Nie tak, ako to robili minulí zlodeji a súčasní „leniví analytici“.

Sú to odborníci z NBS, ktorí ho z pozície predsedu vlády (Ódor) a ministra financií (Horváth) najviac iritujú. Očakával, že premiér a minister financií budú „stepovať pred Národnou radou“, že budú „šúchať nožičkami“, pretože ak by im záležalo na verejných financiách „tak by makali ako šróby“ a neboli v práci len do 16., ako si zvykli, „keď vegetovali v Národnej banke“. Samozrejme, zaútočil aj na prezidentku Čaputovú: „Som zvedavý, ako zareaguje prezidentka, lebo je to jej vláda. Je jej šéfka. Som zvedavý, či podrží ministra financií a jeho klamstvá, alebo túto valorizáciu podpíše a prizná, že klamú.“

Primárnym cieľom útokov Igora Matoviča a Roberta Fica v kampani budú prezidentka (s cieľom poraziť ju v prezidentských voľbách), Progresívne Slovensko a vláda premiéra Ódora. Dokazuje to fakt, že si užíva možnosť, že vláda bez dôvery (no s predloženým vyrovnaným rozpočtom) možno bude vládnuť ešte niekoľko mesiacov po voľbách. „Tu nemusí byť žiadna budúca vláda, po voľbách môže byť pat a pre premiéra to bude mat.“ Zákon o rozpočtovej zodpovednosti označil za „hlúpy“, a posťažoval sa, že „napriek tomu nás ešte pred pár mesiacmi buzerovali z Národnej banky.“ Nuž a teraz sa karta obrátila. „Nech nám ukážu, ako Progresívne Slovensko chce zodpovedne spravovať štát, sú to nominanti de facto podpredsedníčky Progresívneho Slovenska, je to vláda Progresívneho Slovenska, ktorú prekryli dvomi nominantami KDH. My si vyložíme nohy, kúpime pukance a budeme sa pozerať.“

Nudne nezaujímaví progresívci

Progresívne Slovensko je na základe dlhodobých prieskumov verejnej mienky treťou najsilnejšou politickou stranou. Stranou s potenciálom dokonca vyhrať voľby. No to je asi všetko, čo by sa ako-tak pozitívne dalo napísať o politike PS. Inak ostatné aktivity, ktoré robí – ak ich robí – sú nudne nezaujímavé.

Tlačové konferencie môžu mať rôzne podoby. Môžu byť burcujúce, môžu byť plačlivé, môžu slúžiť ako nástroj motivácie občanov alebo môžu poslúžiť na šírenie lží. Lenže rovnako môžu byť nezrozumiteľné, obsahovo vyprázdnené, nudné ba až nezaujímavo progresívne. Niežeby téma odchodu mladých zo Slovenska nebola dôležitou témou, no ak pri jej uchopení PS nedokáže vystúpiť z hraníc svojho pohľadu na svet a spoločnosť, stáva sa pre väčšinu populácie nezaujímavá.

Progresívne Slovensko nateraz v prieskumoch rastie. No v momente, keď sa pokúša vstúpiť do kampane, stáva sa nezaujímavým, pretože nechápe ducha spoločnosti a tvrdohlavo lipne na svojej „skautskej agende“. V konečnom dôsledku to môže znamenať, že vo voľbách ho preskočí Republika, ale aj už dočasne odpísané OĽaNO.

Progresívne Slovensko sa snažilo médiá presvedčiť, že štyri stretnutia a stovka respondentov z radov mladých ľudí (tí na rozdiel od dôchodcov nechodia voliť) dokážu obsiahnuť príčiny odchodu mladých do zahraničia, no boli asi jediné. Oblasti, na ktoré sa chce zamerať a tým zvrátiť trend, sú: vzdelanie, duševné zdravie, klimatická kríza, kvalita života a rovnosť pre všetkých. V každej z oblastí sľubuje zmeny, a to napriek tomu, že zo skúseností vieme, že reformy môžu aj škodiť, riešenia nesúvisia s témou alebo si vyžadujú zmenu ústavy.

Vo vzdelávaní sa má zmeniť filozofia, zvýšiť platy učiteľov, dokončiť kurikulárna reforma (tomu nerozumie asi nik) a reformovať (opäť) vysoké školy. Hoc namiesto reformy by stačilo racionalizovať financovanie škôl, zmeniť rétoriku ohľadom kvality našich škôl a využiť aktuálne dáta na to, ako štipendiami podporiť to, aby absolventi stredných škôl uprednostňovali štúdium na kvalitných slovenských katedrách pred štúdiom v zahraničí. Lenže toto je priveľmi zrozumiteľné a jednoduché. Podobne je to aj s ich ďalšou agendou klimatickej krízy. Áno, pre budúcnosť je riešenie klimatických zmien kľúčové, no napriek tomu, že „mladí ľudia chcú vidieť činy“, nie je to téma, ktorá zaujme. Zvlášť ak sa z tlačovky nedozviete nič konkrétne.

Posledná téma, „vlajková loď“ PS je rovnosť pre všetkých. V sociálnej rovine sa dokonca PS snaží presvedčiť, že je ľavicová (ba až s nádychom etatizmu) – chce stavať nájomné byty a s pomocou štátu kontrolovať a odstraňovať rodové platové rozdiely. Podstata agendy je postavená na rovnosti párov rovnakého pohlavia. Táto by mala byť štandardom v 21. storočí, lež u nás väčšinu nezaujme. Nehovoriac o tom, že ak sa spojí s „presadzovaním manželstva pre všetkých“, čo si vyžaduje zmenu ústavy, je aj nerealizovateľná. Zvlášť v prípade, že ste s touto témou osamotení a pre voličov nezaujímaví.

Dovidenia v lepších časoch!

Progresívne Slovensko nateraz v prieskumoch rastie. Dokonca sa blíži k 15 percentám a budí dojem, že má šancu vyhrať voľby. V momente, keď sa snaží zaujať, keď sa pokúša vstúpiť do kampane, stáva sa nezaujímavým, pretože nechápe ducha spoločnosti a tvrdohlavo lipne na svojej „skautskej agende“. V konečnom dôsledku to môže znamenať to, že ho vo voľbách vo výsledku preskočí nielen Uhríkova Republika, ale aj už dočasne odpísané Matovičovo OĽaNO++. Nastane zmena. Razancia, s akou sa do jej predstavovania pustili politickí aktéri nasvedčuje, že to bude zmena iná. Štatisti sa len prizerajú. A nám neostáva než len povedať: „Dovidenia v lepších časoch.“

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Robert Fico #OĽaNO #Igor Matovič #Progresívne Slovensko #Zuzana Čaputová