Macron v Bratislave o európskej suverenite

Je zaujímavé, že návšteva francúzskeho prezidenta nevyvolala u nás nijakú mimoriadnu verejnú pozornosť.

09.06.2023 12:00
debata (13)

Je to príznačné pre našu zahľadenosť do skutočne žabomyších sporov našich politických strán na jednej strane. A na druhej aj v zrkadle rozdelenosti nášho obyvateľstva či dať vo veľkom svetovom konflikte za pravdu Rusom, alebo Američanom. V tomto falošnom rozpoltení, v tom falošnom naratíve zápasu medzi Východom a Západom si veľmi málo všímame priestor, v ktorom sme skutočne ukotvení. Priestor Európskej únie a dianie v ňom.

EÚ už nie je Východ a Západ

Prítomnosť prezidenta Macrona na bratislavskej konferencii GLOBSEC by už sama osebe mala vyvolať pozornosť. Lenže Macron tu nebol len na zdvorilostnej návšteve, predniesol tu zásadný prejav k otázke európskej bezpečnosti, k vojne a k možnému mierovému usporiadaniu kontinentu. Macronovi som už venoval viacej úvah tu v Pravde, lebo prichádza s koncepciou európskej suverenity a autonómie. A to je kľúčový koncept meniaci celkovú európsku, ale aj svetovú geopolitiku. A Macron sa ho drží už roky a postupne sa presadzuje aj do európskej reality. Nie je náhoda, že sa práve na tomto GLOBSEC-u zúčastnili prezidenti a premiéri Južného Kaukazu, západného Balkánu, ale aj predsedníčka Európskej komisie Ursula van der Leyenová. V Európe to vrie a Bratislava bola kotlom, v ktorom sa nepochybne predvarila budúca európska bezpečnostná architektúra. Macronov prejav bol hlavnou prísadou a korením v tomto kotle.

Macron zdôraznil, že nevidí a neakceptuje po dvadsiatich rokoch už nijaké rozdiely medzi „starou“ a „novou“ Európou ani medzi východnou a západnou. Ba dokonca zdôraznil, že tento rozdiel bol len dočasným produktom studenej vojny a železnej opony. Tomu som veľmi rád, lebo prekonáva ten starý predsudok, ktorý u nás hojne pestovali pravicoví atlantisti, ale udomácnil sa aj v žurnalistickej hantírke: akási východná, byzantínska kultúra versus tá západná, teda zjednodušene tá východná autoritárska proti tej západnej demokratickej. Tento protiklad tu neexistuje, pretože zdroje nedemokratickosti sú niekde inde. A Macron to jasne vyjadril.

Absencia európskej bezpečnostnej architektúry

Ale podstatné na jeho vystúpení je konštatovanie, že EÚ nedokázala doteraz formulovať vlastný systém bezpečnosti. Či povedané striktnejšie, nechala ho v rukách NATO. Ešte ako člen zahraničného výboru Európskeho parlamentu som permanentne upozorňoval, že atraktivita EÚ pre jej susedov mení geopolitickú situáciu na kontinente a že táto zmena vyvolá protireakciu.

Práve asociačné zmluvy EÚ s postsovietskymi republikami vždy vyvolali napätie, lebo Rusko ich jednoznačne chápalo ako vyšmyknutie sa týchto krajín z ekonomického vplyvu Moskvy. Všetky protirežimové demonštrácie sa v týchto krajinách viedli pod zástavami Európskej únie (americkú som nezaregistroval ani jednu). Lenže EÚ nevedela týmto krajinám usilujúcim sa o úzku spoluprácu alebo priamo o vstup poskytnúť žiadne garancie bezpečnosti a slobodného rozhodovania. A Moskva teda uplatňovala svoj vplyv vždy priamo, nátlakom, cez ruské menšiny v jednotlivých štátoch alebo tzv. hybridnými vojnami. A kde bolo treba, aj priamym vojenským zásahom. EÚ na to nemala odpoveď. To preto, že EÚ samotná nemá dodnes vlastnú bezpečnostnú architektúru. NATO je zmluva o kolektívnej obrane a nie je založená na EÚ, ale na zmluvných vzťahoch jednotlivých štátov.

Kroky k „európskej suverenite“

Práve toto sa usiluje Macron zmeniť. Jeho pôvodná predstava asi spred piatich rokov nadobudla oveľa jasnejšie kontúry po ruskej agresii voči Ukrajine. Vo Versailles prijala EÚ deklaráciu, ktorou sa prihlásila k formovaniu európskej bezpečnostnej architektúry, ktorá by mala byť bázou európskej suverenity a autonómie. Jej výsledkom je neuveriteľne rýchla operácia, ktorou sa EÚ za niekoľko mesiacov zbavila energetickej závislosti od Ruska, poskytla Ukrajine doteraz 67-miliardový balík pomoci (z toho 14 miliárd priamej vojenskej) a prijala viac ako desiatku balíkov protiruských sankcií. Myslím, že to bol pre Putinove plány úder a šok, pretože od počiatku staval na rozklade, ba i rozpade európskej jednoty. Tá sa však, opačne, ešte posilnila.

Európska suverenita sa stane reálnou, ak sa EÚ stane právnym subjektom všetkých zmlúv, ktoré sa týkajú bezpečnostnej architektúry kontinentu. A vtedy vie EÚ prebrať aj zodpovednosť za osud kontinentu. Ktorý je doteraz stále z väčšej časti v rukách USA.

A tak mohol Macron práve v Bratislave zájsť ešte o kus ďalej vo svojom koncepte európskej suverenity: Jeho skutočným jadrom je Macronov projekt, aby sa EÚ stala sama signatárom bezpečnostných zmlúv: pretože doteraz sú vždy signatármi iba USA a Rusko, prípadne iné veľmoci. Ale nie EÚ. Európska suverenita sa stane reálnou, ak sa EÚ stane právnym subjektom všetkých zmlúv, ktoré sa týkajú bezpečnostnej architektúry kontinentu. A vtedy vie EÚ prebrať aj zodpovednosť za osud kontinentu. Ktorý je doteraz stále z väčšej časti v rukách USA. A Macron otvorene a nehatene hovorí o tom, že Európa po skúsenostiach s Trumpom nemôže „byť závislá od vôle amerických voličov…“.

Keď to prenesiem k nám domov, ani slovenská bezpečnosť by od vôle zaoceánskych voličov závislá byť nemala. A tak je v životnom záujme aj Slovenska podporiť Macronov projekt. Je to vlastne jediná cesta, ktorá nás vie dostať aj z priam dilemy medzi ruským imperializmom a zaoceánskou bezpečnostnou závislosťou…

© Autorské práva vyhradené

13 debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #Emmanuel Macron #suverenita #Globsec 2023