Trnkov trpký koniec

Zadržanie generálneho prokurátora je prelomová udalosť. Síce prišla trochu neskoro, pretože Dobroslav Trnka mohol medzičasom voľne komunikovať s okolím a zahladiť tak niektoré stopy, ale to, že ho NAKA poslala do väzby, znamená, že nad fungovaním štátnych inštitúcií netreba úplne lámať palicu. Ešte pár takýchto mien a človek začne veriť, že to s očistou justície myslia naozaj vážne...

16.01.2020 19:00
debata (26)

Generálny prokurátor je najvyšší strážca spravodlivosti. Teda mal by byť.

V minulosti sa síce šuškalo, že Kočner je Trnkov kamarát a navštevuje ho priamo v jeho kancelárii, čo šéfovi prokuratúry iste nepridávalo na dôveryhodnosti, no kým neexistovali dôkazy, že by Trnka pre neho robil nejakú „špinavú robotu“, nediskvalifikovalo ho to. Prvé pochybnosti sa objavili v súvislosti s kauzou Glance House, kde Trnka mal urobiť nadprácu v prospech Kočnera, z čoho by sa dalo usúdiť, že je to „jeho človek“.

Po tom, ako si na jeseň verejnosť mohla vypočuť zvukový záznam rozhovoru medzi Kočnerom a bývalým generálnym prokurátorom Dobroslavom Trnkom, už asi nik nemal pochybnosti, že Trnka je len Kočnerov poskok. Keď si gauner zavolá na koberček generálneho prokurátora a „sfúkne“ ho ako malého chlapca, pričom sa v rozhovore spomína korupcia, vydieranie, úplatky a kupovanie poslancov parlamentu, tak azda každý pochopil, že naša spravodlivosť poriadne kríva na obe nohy. A niečo také, že generálny prokurátor chcel vydierať podnikateľa Jaroslava Haščáka nahrávkou, ktorú už raz Kočner „zobchodoval“, by nevymyslel ani Mario Puzo, autor Krstného otca.

Ďalšieho generálneho prokurátora, ktorého majú mocní omotaného okolo prsta, už nepotrebujeme. Voľba nového šéfa prokuratúry bude kľúčová udalosť, ktorá zásadným spôsobom ovplyvní fungovanie justície v najbližších rokoch.

Druhý „kompro“ materiál, v ktorom popri Trnkovi vystupuje aj vtedajší minister financií Ján Počiatek, zasa vrhol svetlo na to, ako to v skutočnosti bolo v kauze Lemikon. Štát vtedy vďaka „horlivosti“ pána ministra prišiel o 16 miliónov eur, ktoré vyplatil cyperskej schránkovej spoločnosti. Keď Počiatek Trnkovi vo videu povie, že „vôbec nezáleží na tom, čo je pravda, ale čo povieš,“ človeka z toľkého cynizmu až zamrazí. Tie slová sú adresované najvyššiemu strážcovi spravodlivosti!

Keďže NAKA obvinila Trnku zo zneužívania právomoci verejného činiteľa, pričom ide už o druhé obvinenie (v decembri ho polícia obvinila pre schovávanie nahrávky Gorily), možno predpokladať, že Trnka je už len minulosť. Len pre pripomenutie – Trnkovi chýbal na znovuzvolenie iba jeden jediný hlas. Nebyť vtedajšej premiérky Ivety Radičovej, ktorá sa zaťala (Buď Trnka, alebo ja!), bol by opäť zvolený za šéfa prokuratúry.

Ďalšieho generálneho prokurátora, ktorého majú mocní omotaného okolo prsta, už nepotrebujeme. Bude preto veľmi dôležité, kto na tento post zasadne. Jaromírovi Čižnárovi sa v lete končí funkčné obdobie a voľba nového šéfa prokuratúry bude kľúčová udalosť, ktorá zásadným spôsobom ovplyvní fungovanie justície v najbližších rokoch.

© Autorské práva vyhradené

26 debata chyba
Viac na túto tému: #generálny prokurátor #Ján Počiatek #Dobroslav Trnka #Jaroslav Čižnár