Mačky vo vreci

„Túlavé mačky môžu šíriť choroby.“ Článok s týmto titulkom, upozorňujúci na nevhodnosť prikrmovania voľne žijúcich mačiek, a to pod hrozbou pokuty, sa 23. júla 2013 objavil na webovej stránke bratislavskej mestskej časti Petržalka. Pár dní nato zmizol. Hm.

31.07.2013 22:00
debata

Problém túlavých mačiek sa však spolu s článkom nestratil. A spolu s ním ani škodlivý pohľad akejsi úradníckej dušičky na ich kŕmenie. Zo stránky Petržalčan.sk si ho teda radšej pripomeňme a „dajme o ňom reč“.

„Prikrmované túlavé mačky sa zoskupujú a prebývajú v kríkoch, a tým ničia verejnú zeleň. Okrem hygienickej a zdravotnej hrozby ľudia prikrmovaním zvierat spôsobujú znečistenie priestranstiev rôznymi miskami, plastovými tanierikmi a zvyškami potravy. Týmto konaním porušujú Všeobecne záväzné nariadenie o dodržiavaní čistoty a poriadku. Obyvatelia sa tak vystavujú možnej pokute – fyzická osoba do výšky 165 eur a právnická osoba až do výšky 6.638 eur.“ Toľko citát.

A čo na to obyvatelia? Takmer bez výnimky sa zastávajú mačiek, používajúc logické argumenty zdravého sedliackeho rozumu v kombinácii s kusom „človečiny“. S rozhorčením tvrdia, že týchto zvieratiek nie je tak veľa, a viac ako ich (ne)prikrmovanie treba riešiť ich pravidelnú sterilizáciu, aby sa zbytočne nepremnožovali. Existujú mimovládky, ktoré takéto služby ponúkajú.

Najviac je reakcií typu: „Mačiek je v Petržalke určite menej ako páchnucich kontajnerových stojísk, špinavých priestorov pod bytovkami, nepokosených pozemkov; ľudia sami vytvárajú nebezpečné skládky. A uplatňuje tu niekto sankcie?“ Jedna z čitateliek sa s humorom pýta: „Ako môže mačka ničiť verejnú zeleň, veď nie je bobor!“

Andrea Oczvirková z občianskeho združenia Mačky uvádza na pravú mieru strašenie toxoplazmózou: „Toxoplasma gondii je parazit, ktorého sexuálny cyklus prebieha v črevách mačky. Aby sa ním človek nakazil, je potrebné, aby ho zjedol.“ Pravdepodobnosť nakaziť sa je teda hádam minimálna. Či?

Pozrime sa, ako by mohla vyzerať realita, ak by ľudia počúvli hlas úradníckeho šimľa. Mačky si síce ako správne šelmy svoju poživeň ulovia, ale ich prirodzená potrava, drobné hlodavce, nie je k dispozícii všade a počas celého roka (práve vďaka mačkám). Hladné zvieratá budú hľadať potravu v kontajneroch. Tie oslabené uhynú, alebo nebudú mať na lov silu – a myši a potkany budú mať konečne raj. Od kontajnerov k domom a následne k fajnovým chorobám ako žltačka či besnota je potom už len na skok.

Našťastie, všade sa nájdu súcitní ľudia, ktorí „svoju“ slobodnú mačaciu kolóniu nielen kŕmia, ale aj odčervujú a sterilizujú. Nie je to síce lacný „koníček“, no je to najlepšia cesta, ako pomôcť krásnym užitočným šelmičkám prežiť v zdraví a ľuďom pomôcť mať pod kontrolou mačky, hlodavce i „čiernu smrť“.

Jednotlivci však situáciu s mačičkami v kríkoch nevyriešia. Ako všade inde aj tu okrem dávky človečiny najlepšie zaberajú systémové opatrenia, nie jednorazové zákazy a hrozby. Preto sa prihováram za to, aby sme neprikrmovali mačky vo vreci v politike a na úradoch.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #mačky #Petržalka #toxoplazmóza