Železné opony a obete

Celý uplynulý týždeň vyťahovali záchranári z mora pri talianskom ostrove Lampedusa telá utopených migrantov.

13.10.2013 22:00
debata

Zoznam hľadačov šťastia s posmrtne udeleným občianstvom krajiny, na breh ktorej nikdy nevstúpili, stále nie je konečný. Predpokladá sa, že sa zastaví niekde okolo čísla 350. Skôr ako ukončili akciu, potopila sa im v piatok za chrbtom ďalšia loď a pribudlo 50 mŕtvol. Hranica Európskej únie sa sa mení na cintorín. Za uplynulých 20 rokov na nej zahynulo asi 25 000 ľudí.

V roku 1990 postavili v USA prvých 106 kilometrov plota na hranici s Mexikom. Rok za rokom sa predlžuje. Podľa údajov americkej pohraničnej stráže zahynulo na tejto hranici len medzi rokmi 1998 až 2012 spolu 5 570 ľudí. Veľa alebo málo?

Berlínsky múr stál od 13. augusta 1961 do 9. novembra 1989. Podľa oficiálneho sčítania na ňom dodýchalo 136 ľudí. Počet obetí, ktoré od roku 1949 do roku 1989 zahynuli na železnej opone a ostnatom drôte bývalej hranice Československej socialistickej republiky, odhaduje český Ústav pre štúdium totalitných režimov na 280 mŕtvych.

Pred dvadsiatimi rokmi strieľali po emigrantoch ich vlastní spoluobčania. Dnes ich sofistikovanými technickými zábranami víta krajina na druhej strane plota. Svet sa otvoril, ale len pre tých, ktorí nie sú rukojemníkom svojho rodného listu. Všetky krajiny severu, ale už aj rozvíjajúce sa ekonomiky juhu sa snažia akýmikoľvek prostriedkami zastaviť migráciu držiteľov nesprávnych pasov.

Globálne nerovnosti, konflikty a beznádej ženú ľudí na skok do neznáma. Dôležitým faktorom sa stáva životné prostredie. Medzinárodná organizácia pre migráciu odhaduje, že len v roku 2008 vyhnalo zhoršujúce sa životné prostredie a zmena klímy z domova asi 20 miliónov ľudí. Konflikty a násilie „len“ 4,6 milióna. Striedme odhady hovoria, že do roku 2050 sa počet osôb, ktoré stratia vplyvom zmeny klímy obživu alebo ich vyženie stúpajúca hladina oceánov, priblíži k dvesto miliónom. Pesimistické operujú s číslami nad miliardu. Veľa alebo málo a kto za to môže? Podiel Bangladéša na množstve skleníkových plynov vypustených historicky do atmosféry je zanedbateľný. Kvôli svojím aglomeráciám na pobreží a stúpajúcej hladine oceánov však zažije tlak na presídlenie miliónov obyvateľov. Nie je náhoda, že India začala posilňovať svoju hranicu s touto krajinou a možno tam uvidíme prvý južný múr.

Svet je čoraz menší, ale ploty čoraz vyššie. Prečo ľudia riskujú smrť na drôtoch nových železných opôn, má rôzne dôvody. Zjednodušuje sa doprava, ale aj prenos informácií. Na strechách afrických a ázijských slumov svietia taniere satelitov. Exportované seriály a filmy maľujú ružový svet, ktorý neexistuje ani za bránami štúdia, kde ich točia.

Čoraz viac štátov sa tvári ako demokracia, ale v skutočnosti buduje totalitu inými prostriedkami. Ich kritickí obyvatelia často nemajú na výber a hrozí im prenasledovanie alebo smrť. A niektorí skrátka odísť musia. Ich pole kontaminované odpadom z výroby lacnej elektroniky na európsky trh už nedáva obživu alebo im stúpa voda pod nohami. Nikdy v histórii sa múry neukázali ako dlhodobo udržateľné riešenie. Riešia následky, ale nie príčiny.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #utečenci #Lampedusa #Berlínsky múr #emigranti