Medzi nebom a peklom?

Kamarátkinu mamu prepustili z roboty. Bez vysvetlenia! Odvtedy je doma, zaregistrovaná na úrade práce, obchádza firmy a ponúka sa. Do neba volajúca nespravodlivosť!

05.11.2013 22:00
debata (1)

Inej priateľky brat má robotu, ale pol roka výplatu nevidel. Rodina je zadlžená na všetky strany, žije z ruky do úst, obaja manželia pracujú, žijú z manželkinho mizerného platu. Ďalšia nespravodlivosť!

A bývalej riaditeľke kysuckej knižnice Janke Mudríkovej ponúkla terajšia riaditeľka prácu upratovačky. Inú vraj pre ňu nemá. Slovenská asociácia knižníc prácu bývalej riaditeľky oceňuje, požiadala župana, aby ju opäť vymenoval za riaditeľku. Ďalšia!

Kamarátka Eva mi zase rozprávala, ako ju a jej „spolupracovníkov“ z úradu práce zamestnajú vždy na jeho odporučenie niekde na dva mesiace akože na skúšku a potom ich prepustia, lebo prijmú nejakých iných, ktorých im tiež odporučí úrad. Sú to všetko smradi, tvrdí Eva, ktorá si na odporučenie úradu urobila všetky počítačové kurzy, opatrovateľský aj masérsky, iba za nočného strážnika sa ešte „nevyučila“. „Víš, psí hlas do neba nejde!“

Aj Róberta Bezáka vysvätili za biskupa a z riadenia trnavskej arcidiecézy ho odvolal pápež Benedikt XVI. Bezák mal podľa svojho brata v novembri odísť do Talianska a pôsobiť v Busollengu v kláštore rehole redemptoristov, ktorej je členom. Zatiaľ však neodcestoval.

Keď sa človek vezie autobusom, takmer všetci sa žalujú. Niekomu priamo do ucha alebo do telefónneho slúchadla. Bezák sa žaluje verejne, odkedy ho odvolali. Vyjadrovať sa na verejnosti mu zakázali, ale on sa nebojí a hovorí o svojich krivdách nahlas. Aj za prezidenta ho volali, ale on nejde kandidovať. Na Facebooku sa vlani stávkovalo, či v istom mienkotvornom časopise bude na titulke Róbert Bezák alebo hokejisti. Bezák mal náskok!

Na budúci týždeň o ňom vyjdú dve knižky. Marie Vrabcová, ktorá napísala publikáciu aj o Hedvige Malinovej, zachytáva celoživotný príbeh arcibiskupa Bezáka. Ide o výsledok rozhovorov počas deviatich mesiacov. Kniha vychádza v slovenčine i maďarčine. V súčasnosti hádam najslávnejší slovenský duchovný vysvetľuje, ako a prečo sa stal kňazom, akým chcel byť biskupom, čo našiel na arcibiskupskom úrade v Trnave… Hovorí otvorene a konkrétne. Opisuje svoje odvolanie, smútok, ktorý prežil, izoláciu, ale aj to, ako sa k nemu stavali ostatní biskupi. Napokon sa nevyhne ani dôvodom, prečo odchádza zo Slovenska.

Druhá kniha novinára Štefana Hríba s názvom Medzi nebom a peklom vznikla ako výsledok dlhých letných dialógov s Bezákom v kláštore redemptoristov. V nej „majú byť odpovede na otázky o Bohu, napríklad, či je žiarlivý, ale aj na to, prečo je medzi nami a ním neodstrániteľný závoj“. Predmetom rozhovorov boli otázky aj o človeku, akú má napríklad cenu, keď pri cunami umierajú ľudia, alebo či na spásu stačí ľútosť v poslednej sekunde života. Bezák sa vyjadruje i k cirkvi a porozumeniu sveta.

Bolesti a krívd je na svete veľa. Róbert Bezák to isto ako kňaz vie. Boh vidí naše aj jeho trápenia, počuje naše otázky. Možno keby sa stíšil, začuje jeho odpoveď. A možno ani nie. Ja si totiž myslím, že tá jeho už odznela. A na tie ostatné by mal odpovedať štát.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Bezák #odvolanie