Kandidátka Beňová

Poslankyňa Európskeho parlamentu Monika Beňová sa rozhodla pred májovými voľbami do tejto inštitúcie trochu zviditeľniť. Na blogu zverejnila niekoľko krátkych zamyslení o Európskej únii. Žiaľ, hneď prvý článok odhaľuje, že jeho utorka neovláda ani základy legislatívnej práce parlamentu.

02.03.2014 22:00
debata (3)

Domnieva sa, že smernice a nariadenia EÚ schvaľujú aj predsedovia vlád členských štátov zastúpení v Európskej rade. To nie je pravda. Oveľa šokujúcejšie je, že si to Beňová myslí po desaťročnom pôsobení na poste europoslankyne! Bežnému občanovi táto chyba asi nič nepovie, ale je to približne rovnaké, akoby stavbár nevedel, aký je rozdiel medzi haseným a nehaseným vápnom. Rozdiel spočíva akurát v tom, že stavbár, či už ten rozdiel pozná, alebo nie, sa do práce nevozí na maserati. A neberie plat vo výške sedemtisíc eur čistého, plus ďalšie príplatky dosahujúce tisíce eur mesačne. Beňová nemala ku kontroverzii nikdy ďaleko. Stačí spomenúť jej zmätený list Európskej komisii počas záplav v lete minulého roku, kde tvrdila, že v Bratislave Dunaj zatopil niekoľko mestských častí a požadovala finančnú pomoc. Vyznelo to hystericky a trápne. Ale neovládanie pravidiel fungovania únie je malér oveľa väčší.

Hoci sa Beňová roky prezentuje lapsusmi, problém nekompetentnosti europoslancov sa netýka iba jej. Tí nemeckí, britskí, holandskí či českí majú nielen vo svojich domovských krajinách vážnejšie postavenie, no dokážu sa zapájať do vysoko odborných diskusií, robiť o europarlamente osvetu a autoritatívne ho reprezentovať. Žiaľ, Slovensko sa radí ku krajinám, kde sa miesto v Štrasburgu a Bruseli berie skôr ako príležitosť na päťročnú dobre platenú dovolenku.

Pritom práca Európskeho parlamentu je mimoriadne dôležitá. Nemôže síce priamo navrhovať legislatívu únie, v tom sa líši od národných parlamentov. Ale takmer všetky legislatívne návrhy pochádzajúce z komisie či od členských štátov okrem schvaľovania môže europarlament aj meniť. Má navyše vysokú autoritu, môže vyzvať komisiu na konkrétne legislatívne alebo iné kroky a vydáva stanoviská k udalostiam v členských štátoch EÚ aj k medzinárodnému dianiu. Širší problém je v tom, že na Slovensku nemáme pre politikov prakticky žiadne sito odborných schopností. Britskí, nemeckí, švédski či dánski politici sú nútení pri svojom postupe straníckymi štruktúrami nahor aj písať viac-menej odborné články, zúčastňovať sa na diskusiách so špecialistami. Francúzske politické strany dokonca málokedy vpúšťajú na vyššie pozície ľudí, ktorí by neprešli École nationale d‘administration, elitnou vysokoškolskou prípravkou pre štátnych úradníkov.

Slovensko však tak ako nemá prípravu na štátne funkcie a úradnícke skúšky, nemá ani menej formálne sitá v rámci partajnej práce. Vedie to k fenoménom ako Monika Beňová, ktorá sa podľa všetkého pripravuje na ďalších päť sladkých rokov vo funkcii.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Európsky parlament #Monika Beňová