Milé zvieratá, pozor, ľudia!

Niekoľko týždňov sme márnili čas sledovaním nie práve vydarených slovných potýčok pripomínajúcich zavše kohútie zápasy, zvané aj voľby. Človeku nevdojak napadlo, či ten Grassalkovichov palác nebol lepšie využitý, keď doň chodievali na pingpongové, volejbalové či fotografické krúžky bratislavské deti... Hej, dám pokoj s pioniermi. Iba sa mi zdá, že tí naši kandidáti okrem toho, že chcú byť prezidentmi, nechcú nič.

13.03.2014 22:00
debata

Medzitým sa všeličo udialo. Na medzinárodnej scéne aj doma. Ani som to všetko nestíhala sledovať. A tu mi popod nos prefrnkla správa o tom, že na Železnej studienke v Bratislave by sa malo vybudovať kúpalisko, ba že "konšeli” na radnici nemajú nič proti tomu, naopak…

Kúpalisko vraj bude mimoriadne šetrné pre okolitú faunu a flóru, dokonca, ako vraví jeho budúci prevádzkovateľ, je čudné, že tam už dávno nie je. Parkovisko pred lamačským Tescom, elektrický vláčik až ku kúpalisku, to bude pre maximálne 150 ľudí, odvoz cisterny s odpadom každý deň.

O akých stopäťdesiatich ľuďoch to je reč? Ako ich bude prevádzkovateľ počítať? Pre koho teda bude celý deň premávať vláčik? A kadiaľ sa pohnú stroje, ktoré to tam budú musieť "splanírovať” a celý areál postaviť a dať do poriadku?

Modranskí skauti chodia každý rok na jar zbierať na Železnú studienku, či studničku páriace sa žaby. Čo je to žaba proti kúpyschopnému obyvateľstvu? Jedna žaba sem, druhá tam, najskôr kúpalisko, potom ekodomček, jeden druhý, tretí, "tak ako po búrkach, zjavujú sa na ulici deti…” A onedlho sa stane Železná studienka rajom pre pár ľudí s bazénikom, cisternou aj vláčikom.

Podobný raj máme hen hore medzi Modrou a Harmóniou. Takéto oázy pokoja nájdete aj v Tatrách, vlastne v najkrajších a najzaujímavejších lokalitách Slovenska. Vtáčence štebocú, múry rastú a večer je tam pokoj. Počuť bzučať muchu či šušťať bankovky na stole. Škoda, že peniaze nesmrdia! Nosy by nám tu na Slovensku krútilo!

Bobor, žaba, srna, vrabec, všetko jedno! Odrazu sa vám po záhrade prechádza divá sviňa a vy sa čudujete jej "neprístojnej” svinskej drzosti, zavolá aj kamošky a ryjú ostošesť. Kde má ryť, keď sa rozťahujeme u nej doma? Kam má ísť, keď les prestáva byť lesom a všade sa rozdrapujú ľudia?

A medveď nemôže spať. V zime je teplo, zobudí sa a behá po hore. Niektorý si možno nevie nájsť miesto, kde by ho nerušili. Nevie, že tie škaredé škatule so strechami sú domy a že tí "krpci” v nich sú ľudia. Ani to, že ľudia sú nebezpeční. Aj vlk si myslí, že si poradí.

A nenájde sa nik, kto by takúto pokútnu výstavbu zastavil. Stále akoby nám nedochádzalo, že ide o život! A nielen náš, tu na Slovensku, v Harmónii, na Železnej alebo v Tatrách…

Na Železnej sú tabule upozorňujúce ľudí na žaby. Milé žaby, stromy, vlky, býky, psy a spol., pozor, na Železnú studničku si brúsia zuby ľudia.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #prezidentskí kandidáti #prezidentské voľby 2014