Čítanie je in, nielen v marci

Marec mesiac knihy sa pravidelne končí Týždňom slovenských knižníc. Ten sa síce tohto roku začal posledným marcovým dňom, no pre nás knihovníkov je v plnom prúde. Možno si myslíte, že v knižnici býva ticho a nuda.

01.04.2014 22:00
debata

Čo už môže byť v plnom prúde, keď sa tam požičiavajú len knižky, ktoré aj tak nik nečíta. Ale tých 950 detských návštev na 39 kultúrnych podujatiach, ktoré sme pripravili na marec, nesvedčí o nezáujme pezinských detí o literatúru, skôr naopak…

Bežný deň knihovníčky na detskom oddelení? Vytiahnuť knižky z biblioboxu, odpísať ich, medzitým vybaviť zopár individuálnych návštevníkov a pozakladať knihy od večera. O desiatej príde trieda, alebo dve, prípadne i tri. To býva výber… Spisovatelia chodia načas a zadarmo. V pondelok u nás bola Petra Nagyová Džerengová, besedovali sme o jej poslednej knižke Klára a iglu. Deti medzitým kreslili iglu a zariaďovali ho aspoň pastelkami na papieri, lebo v marci iglu nepostavíte… Po besede spisovateľka odfrčala na ďalšiu, do inej knižnice.

Pre nás pokračuje deň výmenami kníh, v skupinách, po triedach. Hľadáte, zakladáte, požičiavate, odpisujete pokuty, medzitým nečakaná návšteva družiny. Niečo im poviete, večer nestihnete pozakladať vrátené knižky, bežíte domov a pripravujete sa na ďalší deň. V utorok program pre siedmakov, beseda s Jurajom Kubicom, fyzikom, astronómom a prekladateľom obľúbenej edície pre deti Hrôzostrašná veda. Nick Arnold, autor týchto smiešnych, populárne a vtipne napísaných odborných kníh, je vo svete detskej literatúry niečo ako Joanne Rowlingová. Iba sa o ňom toľko nevraví, lebo náučná literatúra, nech by bola akokoľvek veselo napísaná, taká populárna nie je. Kubica je šoumen. Nechrlí vtipy, ani nepríde vo vybíjaných texaskách. O fyzike a astronómii hovorí s prehľadom, trpezlivo. Viem si predstaviť, že by sám vedel o fyzike čosi zaujímavé napísať. Knihovníčka, alias ja, zisťuje, že otázky treba nechať deťom. Sú v astronómii a vo fyzike rozhľadenejšie ako ja a dávajú otázky, ktoré majú hlavu aj pätu.

V stredu máme zatvorené, porada o piatku. Vo štvrtok nasleduje beseda s tvorcami knižky aj filmu Mimi a Líza. Dve triedy. Prinesú obrázky. My premietneme kúsok rozprávky. Kúpili sme do knižnice. Mimi a Líza je teraz najpožičiavanejšia knižka.

Konečne piatok! Opäť zatvorené. Drieme v knižnici, fúkame balóny, beháme do obchodu, doťahujeme, čo sa dá. Pri príležitosti Dňa rozprávky a narodenia Hansa Christiana Andersena spíme v knižnici. Večer so spisovateľom Braňom Jobusom, okrem stretnutia s literatúrou a muflónom Anciášom Braňo sľúbil, že zahrá na rýli. Po koncerte nás čakajú v pezinskom múzeu. Výstava o dobrovoľnom hasičskom zbore a prekvapenie pre deti. Napokon promenáda v pyžamách a diskotéka, rozprávka v podaní pána primátora, spacáky medzi regálmi a noc v knižnici. Spali ste už v knižnici? Odporúčam takéto akcie aj dospelým. Večer je v knižnici všetko trochu iné.

V sobotu sa týždeň slovenských knižníc končí. Zatiaľ je iba streda, v každej knižnici, nielen tej našej, vládne frmol. Kolegyne, držte sa, čítanie aj knižnice majú svoj význam. Tí, čo vravia opak, do knižníc nechodia.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #knihy #Týždeň slovenských knižníc #mesiac knihy